TARTALOM

 VISSZA

 


Megoldásra vár az egészségügyi humán erőforrás problémája| | |
 


A humán erőforrás problémájára közös megoldást kell találnunk - Üléseznek az Európai Unió egészségügyi miniszterei – írta közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Gödöllőn tartják az EU egészségügyi minisztereinek informális ülését, 2011. április 4-5-én. Az ülés egyik napirendi pontja a magyar elnökség egészségügyi programjának kiemelt témája: a „ Betegutak és a szakemberek életpályája Európában”. A szűk két napban számos olyan egészségügyben megoldandó problémáról konzultálnak a jelen lévők, amelyek csak összeurópai szinten kezelhetőek.

A találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az egészségmegőrzés, a gondoskodás és az öngondoskodás fontosságát emelte ki: „Olyan életprogramra van szükség, amely arra biztatja az embereket, hogy vigyázzanak az egészségükre, az erre vonatkozó felkészítő munkát pedig már az iskolában el kell kezdeni. A társadalomban is erősíteni kell a gondoskodás, öngondoskodás fogalmát, amelybe jobban be kell vonni az orvosok mellett más egészségügyi dolgozókat, a nővéreket és védőnőket, akik az egészségügyi intézményeken kívül is találkozni tudnak az érintettekkel és tanácsokat adhatnak nekik”.

John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős EU biztos szerint Európának ma más típusú problémákkal kell szembenéznie, polgárai egyre tovább élnek, és ebből kifolyólag az ellátórendszernek olyan kérdésekre kell választ adnia, mint például a krónikus betegségek. Át kell alakítanunk a gondolkodásunkat és a gyógyítás mellett az egészség megőrzésére kell fókuszálnunk. Mint mondta, 2020-ra egymillió egészségügyi állás lesz betöltetlen az Európai Unióban, ez olyan probléma, amelyre közösen kell választ adnunk: „Nincsenek csodamegoldások, a helyzet rendkívül bonyolult, ezért az értékes emberi erőforrásainkat hatékonyan kell felhasználnunk. A biztos köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az egészségügyi ágazat vezetőinek, hogy kezdeményezték a nemdohányzók védelmét, ezzel csatlakozva az Unió egészségügyi programjához. Reményét fejezte ki, hogy a jogszabály egy hónapon belül megszületik, és így Magyarország komoly lépést tehet a népegészségügy javítása terén.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „Miközben fojtogató napi problémákat kell megoldani, az informális ülés hosszú távú kitekintésre is ösztönöz”. A mi válaszaink ebbe a korszerűsítési keretbe illetnek. Az államtitkár beszámolója szerint az ülésen jelenlévő nemzetközi szakemberek és miniszterek egyetértettek abban, hogy szükség van az ellátási modellek átalakítására, a kórházközpontú gondolkodásból végre ki kellene lépni és az ellátási rendszert radikálisan meg kell változtatni. Az államtitkár kifejtette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezni az alap és a járóbeteg-ellátásra, az otthonápolásra, s ezzel egyidőben meg kell erősíteni a szakember hálózatot is. Szócska Miklós elmondta, fel kell végre ismerni, hogy az egészségügybe érdemes beruházni, hiszen az olyan befektetés lehet, amely egy nemzet számára rövid időn belül meghozhatja a hasznát. Az államtitkár kitért arra is, hogy az uniós polgárok migrációjából fakadóan, nemcsak az emberi erőforrás krízist kell kezelni, hanem a rendelkezésre álló adatok összehangolása mellett egységessé kellene tenni a különböző tagállamok védőoltási protokolljait és a szakemberek definícióját. Utóbbit a tanácskozás összes résztvevője támogatta.

Az informális egészségügyi miniszteri találkozó napirendjén szerepelnek továbbá a 2013-ban befejeződő uniós szintű Egészségügyi Program jövőjével kapcsolatos kérdések is. Az egészségügyi miniszterek egy első véleménycserét folytatnak arra vonatkozóan, hogy indokoltnak látják-e egy új, erőteljes Egészségügyi Program 2013 utáni időszakra szóló kialakítását és elfogadását, illetve milyen stratégiai, szakmai irányokat jelenítenének meg az új Programban.


Kapcsolódó anyagok: A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségeiAz egészségügy humán erőforrás stratégiájaFél évszázados tévúton


Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Megoldásra vár az egészségügyi humán erőforrás problémája