hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Megoldásra vár az egészségügyi humán erőforrás problémája| | |
 


A humán erőforrás problémájára közös megoldást kell találnunk - Üléseznek az Európai Unió egészségügyi miniszterei – írta közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Gödöllőn tartják az EU egészségügyi minisztereinek informális ülését, 2011. április 4-5-én. Az ülés egyik napirendi pontja a magyar elnökség egészségügyi programjának kiemelt témája: a „ Betegutak és a szakemberek életpályája Európában”. A szűk két napban számos olyan egészségügyben megoldandó problémáról konzultálnak a jelen lévők, amelyek csak összeurópai szinten kezelhetőek.

A találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az egészségmegőrzés, a gondoskodás és az öngondoskodás fontosságát emelte ki: „Olyan életprogramra van szükség, amely arra biztatja az embereket, hogy vigyázzanak az egészségükre, az erre vonatkozó felkészítő munkát pedig már az iskolában el kell kezdeni. A társadalomban is erősíteni kell a gondoskodás, öngondoskodás fogalmát, amelybe jobban be kell vonni az orvosok mellett más egészségügyi dolgozókat, a nővéreket és védőnőket, akik az egészségügyi intézményeken kívül is találkozni tudnak az érintettekkel és tanácsokat adhatnak nekik”.

John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős EU biztos szerint Európának ma más típusú problémákkal kell szembenéznie, polgárai egyre tovább élnek, és ebből kifolyólag az ellátórendszernek olyan kérdésekre kell választ adnia, mint például a krónikus betegségek. Át kell alakítanunk a gondolkodásunkat és a gyógyítás mellett az egészség megőrzésére kell fókuszálnunk. Mint mondta, 2020-ra egymillió egészségügyi állás lesz betöltetlen az Európai Unióban, ez olyan probléma, amelyre közösen kell választ adnunk: „Nincsenek csodamegoldások, a helyzet rendkívül bonyolult, ezért az értékes emberi erőforrásainkat hatékonyan kell felhasználnunk. A biztos köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az egészségügyi ágazat vezetőinek, hogy kezdeményezték a nemdohányzók védelmét, ezzel csatlakozva az Unió egészségügyi programjához. Reményét fejezte ki, hogy a jogszabály egy hónapon belül megszületik, és így Magyarország komoly lépést tehet a népegészségügy javítása terén.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „Miközben fojtogató napi problémákat kell megoldani, az informális ülés hosszú távú kitekintésre is ösztönöz”. A mi válaszaink ebbe a korszerűsítési keretbe illetnek. Az államtitkár beszámolója szerint az ülésen jelenlévő nemzetközi szakemberek és miniszterek egyetértettek abban, hogy szükség van az ellátási modellek átalakítására, a kórházközpontú gondolkodásból végre ki kellene lépni és az ellátási rendszert radikálisan meg kell változtatni. Az államtitkár kifejtette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezni az alap és a járóbeteg-ellátásra, az otthonápolásra, s ezzel egyidőben meg kell erősíteni a szakember hálózatot is. Szócska Miklós elmondta, fel kell végre ismerni, hogy az egészségügybe érdemes beruházni, hiszen az olyan befektetés lehet, amely egy nemzet számára rövid időn belül meghozhatja a hasznát. Az államtitkár kitért arra is, hogy az uniós polgárok migrációjából fakadóan, nemcsak az emberi erőforrás krízist kell kezelni, hanem a rendelkezésre álló adatok összehangolása mellett egységessé kellene tenni a különböző tagállamok védőoltási protokolljait és a szakemberek definícióját. Utóbbit a tanácskozás összes résztvevője támogatta.

Az informális egészségügyi miniszteri találkozó napirendjén szerepelnek továbbá a 2013-ban befejeződő uniós szintű Egészségügyi Program jövőjével kapcsolatos kérdések is. Az egészségügyi miniszterek egy első véleménycserét folytatnak arra vonatkozóan, hogy indokoltnak látják-e egy új, erőteljes Egészségügyi Program 2013 utáni időszakra szóló kialakítását és elfogadását, illetve milyen stratégiai, szakmai irányokat jelenítenének meg az új Programban.


Kapcsolódó anyagok: A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségeiAz egészségügy humán erőforrás stratégiájaFél évszázados tévúton


Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Megoldásra vár az egészségügyi humán erőforrás problémája