hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Különleges az anya hangja a csecsemőnek


Különleges az anya hangja a csecsemőnek

| | |
 


Az anya hangja kivételezett módon aktiválja a nyelvtanulásért felelős agyi területeket – állítják a Montreali Egyetem és a Sainte-Justine egyetemi kórház kutatói.

A kutatócsoport elektromos felvételeket készített a csecsemőkről születésük után 24 órán belül. Az agyi jelek azt is kimutatták, hogy bár a babák más nők hangjára is reagáltak, ezek a hangok csak az agy hangfelismerő területeit aktiválták.
„Ez az érdekes kutatás első alkalommal bizonyította azt, hogy az újszülött agya erőteljesen reagál az anya hangjára, és kimutatta, hogy tudományos tekintetben az édesanya hangja különlegesnek számít a babák számára” – nyilatkozta Dr. Maryse Lassonde, a kutatás vezetője.

Korábban nem végeztek agyi vizsgálatot ilyen fiatal alanyokon. Elektródákat helyeztek 16 csecsemő fejére alvás közben, és arra kérték az édesanyákat, hogy adjanak ki egy bizonyos hangot. Később a csecsemős nővér is ugyanazt a hangot adta ki. Amikor az anya szólalt meg, a képalkotó vizsgálat egyértelmű reakciót jelzett a bal agyféltekében, különösen a nyelvfeldolgozásért és a motoros készségekért felelős részben. Ezzel szemben, amikor egy idegen beszélt, a hangfelismerésért felelős jobb agyfélteke reagált.

Már korábban is ismert ténynek számított, hogy a csecsemők rendelkeznek bizonyos velük született nyelvi kapacitással, de a kutatók csak mostanában kezdik megérteni, mik ezek a képességek, és hogyan működnek. Ez a kísérlet megerősíti, hogy az anya az első számú kezdeményezője a nyelvnek, és arra utal, hogy neurobiológiai összefüggés áll fenn a születés előtti nyelvelsajátítás és a beszédben érintett motoros készségek között.

A kutatás eredményei a Cerebral Cortex szakfolyóiratban olvashatók.
Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A csecsemők érzik gondolatainkatA csecsemők agyi fejlődése az evolúció lenyomatát mutatjaAnyanyelvük szerint sírnak a csecsemők

Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Különleges az anya hangja a csecsemőnek