TARTALOM

 VISSZA

 


Különleges az anya hangja a csecsemőnek


Különleges az anya hangja a csecsemőnek

| | |
 


Az anya hangja kivételezett módon aktiválja a nyelvtanulásért felelős agyi területeket – állítják a Montreali Egyetem és a Sainte-Justine egyetemi kórház kutatói.

A kutatócsoport elektromos felvételeket készített a csecsemőkről születésük után 24 órán belül. Az agyi jelek azt is kimutatták, hogy bár a babák más nők hangjára is reagáltak, ezek a hangok csak az agy hangfelismerő területeit aktiválták.
„Ez az érdekes kutatás első alkalommal bizonyította azt, hogy az újszülött agya erőteljesen reagál az anya hangjára, és kimutatta, hogy tudományos tekintetben az édesanya hangja különlegesnek számít a babák számára” – nyilatkozta Dr. Maryse Lassonde, a kutatás vezetője.

Korábban nem végeztek agyi vizsgálatot ilyen fiatal alanyokon. Elektródákat helyeztek 16 csecsemő fejére alvás közben, és arra kérték az édesanyákat, hogy adjanak ki egy bizonyos hangot. Később a csecsemős nővér is ugyanazt a hangot adta ki. Amikor az anya szólalt meg, a képalkotó vizsgálat egyértelmű reakciót jelzett a bal agyféltekében, különösen a nyelvfeldolgozásért és a motoros készségekért felelős részben. Ezzel szemben, amikor egy idegen beszélt, a hangfelismerésért felelős jobb agyfélteke reagált.

Már korábban is ismert ténynek számított, hogy a csecsemők rendelkeznek bizonyos velük született nyelvi kapacitással, de a kutatók csak mostanában kezdik megérteni, mik ezek a képességek, és hogyan működnek. Ez a kísérlet megerősíti, hogy az anya az első számú kezdeményezője a nyelvnek, és arra utal, hogy neurobiológiai összefüggés áll fenn a születés előtti nyelvelsajátítás és a beszédben érintett motoros készségek között.

A kutatás eredményei a Cerebral Cortex szakfolyóiratban olvashatók.
Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A csecsemők érzik gondolatainkatA csecsemők agyi fejlődése az evolúció lenyomatát mutatjaAnyanyelvük szerint sírnak a csecsemők

Kapcsolódó anyagok

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Akkreditált továbbképzés

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

Feltárják a waterlooi csatamező tábori kórházát, amelyet az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban.

Tovább


Magyar neurobiológus is részt vett a NASA legújabb expedíciójában

Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában.

Tovább


Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


Különleges az anya hangja a csecsemőnek