hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

| |
 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

-Csupán néhány nap telt el a választások óta, de már most látszik, hogy óriási várakozással tekintenek az új kamarára nemcsak az orvosok, hanem a társadalom is. Nem érzik nyomasztónak?
-Nagyon jól esik és megtisztelő ez a bizalom. Ugyanakkor tisztában vagyunk a felelősségünk súlyával, és tudjuk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha a kollégáink támogatása mellett a társadalom is erősít bennünket. Ezért együttműködésre készülünk a lakosokkal, betegekkel és betegszervezetekkel is, hiszen közös értékünk és érdekünk a betegbiztonság, a szakma szabályai szerinti kezelés nyomán bekövetkező gyors gyógyulás. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket, ami viszont a mindenkori kormányok felelőssége.

A politika precízen, mérések alapján dolgozik. Amíg azt tapasztalja, hogy a nem cselekvés politikai kockázata kisebb, mint a beavatkozásé, nincs lépéskényszerben. Amint az adatok azt mutatják, hogy átütő társadalmi elvárás, hogy jobb, transzparens és hatékony legyen az egészségügyi ellátórendszer, neki fog látni az átalakításnak. Ebben pedig támogató partner lesz az orvosi kamara.

-Az átalakítás egyik feltétele a megfelelő orvosbér, amit néhány hónapja már a MOK is zászlóra tűzött: a 900 ezer forintos, kezdő szakorvosi alapbér bevezetését 2022-től. Tartják a korábbi elnökség követelését?
-Belátható, elérhető időn belül szükséges az érdemi béremelés, ezért álláspontunk szerint ennél valamivel több kellene és főleg hamarabb. Ha nagyon elhúzódik a fizetések emelése, már nem lesz kinek odaadni a többletet, mert folytatódni fog a munkaerő elszivárgása a magánszférába és külföldre. A csepegtetett béremelés összességében ugyanannyiba kerül a kormányzatnak, de elvész az érzet, amelyet egy egyszeri, nagyobb lépték adhat, azaz, hogy a kormány megbecsül bennünket és prioritásként kezeli az egészségügyet. Ráadásul csak ebben az esetben lehet feltételhez, a hálapénz megszüntetéséhez kötni a többletet.

-A „hálapénz nélküliséget” támogatja az orvostársadalom?
-A hálapénz nem nemzeti karakter, vagy genetikusan rögzült magyar tulajdonság, hiszen ugyanaz a magyar beteg ugyanannak a magyar orvosnak a magánszférában nem ad paraszolvenciát. Ha tiszták a viszonyok, átlátható a működés, számon kérhetőek a feltételek, és a beteg is tudja, hogy akkor is tisztességes ellátást kap, ha nem ad csúszópénzt, belátható időn belül megvalósítható a „hálapénz nélküliség”. Összetett a megszüntetés feltételrendszere, a transzparencián kívül egy nagyon erős, állami kommunikációs kampányra is szükség van.

-A mostani, hálapénzzel terhelt, kusza ellátórendszer legnagyobb haszonélvezőit a nem túl hízelgő „orvosbáró” névvel illették. Ők is megnyerhetők a megújuló kamarai szemléletnek?
-A kifejezésen lehet vitatkozni, de az nem vitatható, hogy létezik egy olyan orvosi elit, amelyik képes a saját érdekei szerint alakítani a rendszert, hogy abból anyagilag hasznot húzzon. Ugyanakkor az „orvosbárókról” elmondható, hogy ők a szakma krémje, kiváló szakemberek, akiknek a mostani rendszer nem kínál méltó perspektívát, és kontroll sincs felettük. Ha megkapják a lehetőséget arra, hogy tisztességes fizetésért, szaktudásukhoz méltó feladatokkal dolgozhassanak a közellátásban, ami mellett legálisan juthatnak többletbevételhez a magánszférában, akkor zavartalan lehet az együttműködés, és nekik sem kell aggódniuk a vagyonosodási vizsgálat vagy éppen a rosszízű szóbeszéd miatt.

-Az Újratervezés csoport egy teljesen új szemléletű kamarát ígér. Mennyiben lesz más a MOK?
-Alaptételünk, hogy nem az elnöknek van kamarája, hanem a kamarának van elnöksége. Az elmúlt években a tagság és a vezetés elszakadtak egymástól, mindenki önmagába zárkózott. Mi ezen szeretnénk változtatni. A választás után azonnal megindult az ötletek és javaslatok áradata, mi pedig a tagjaink igényei alapján alakítunk ki egy szolgáltató szemléletű hivatásrendet.
Szakmai köztestületként a szakmai munkát szeretnénk megerősíteni, és ezáltal az egészségpolitika megkerülhetetlen szereplőjévé válni. A szervezetünk struktúráját is az élő szakmai közösség jegyében alakítjuk át, az elnökségben lesz felelőse az alap- és a szakellátásnak, a minőségügynek, a transzparenciának. Élénk együttműködésre számítok a területi szervezetekkel, azok tagjaival. Ennek felületet is biztosítunk az e-kamara létrehozásával, a különböző szakmacsoportok itt lesznek majd elérhetőek. Pezsgő kamarai életre számítok.

-A napokban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárnál járt Lénárd Rita és Álmos Péter alelnökökkel. Protokolláris találkozó volt, vagy érdemi tárgyalás történt?
-Megválasztásomat követő első munkanapon vettem kézhez Horváth Ildikó gratuláló levelét, amelyben felkínálta a személyes találkozó lehetőségét. Bemutatkozó látogatáson voltunk, nem tárgyaláson, ennek ellenére sok mindenről szó esett. A megbeszélésen elmondtuk, hogy keményebbek leszünk a tárgyalásokban, de sokkal együttműködőbbek a reformokban, mert változást szeretnénk. A beszélgetésben egyetértés volt abban, hogy a kamarának a szakmai kérdésekre kell helyeznie a hangsúlyt. Szakmai együttműködésre törekszünk, de ennek előfeltétele a bérek rendezése, és hogy megfelelően bevonjanak bennünket a változások előkészítésébe.

-A választási kampányban – éppen az Ön személyére, korábbi, kormányzati szerepvállalására hivatkozva – sokan megfogalmazták aggályaikat amiatt, hogy a pártpolitika színterévé válik a köztestület. El lehet választani a szakmapolitikát a politikától?
-Igen. A MOK-nak abszolút politikamentesen kell működnie, de nem értékrend nélkül. Az orvosi létből fakadó alapértékek a humánum, az emberi élet és méltóságának tisztelete, a gyógyuláshoz való egyenlő esély biztosítása. Ezen értékek védelmében az orvosi kamarának mindenkor és mindenkivel szemben fel kell lépnie, de ez nem jelenhet meg politikai kontextusban.

eLitMed.hu,
2019. december 10.
A. A.


Kulcsszavak

interjú, Magyar Orvosi Kamara, egészségpolitika

Kapcsolódó anyagok

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább