TARTALOM

 VISSZA

 


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben

| |
 

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt számolt be Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetője az E-alap első negyedéves teljesítményéről. Az egészségbiztosító a számadatok alapján, jól, bizonyos sorokon túlteljesített, ám az igazgató asszony szerint év végére kiegyenlítődnek majd a bevételek. A gyógyszer és gyógyászati segédeszközök támogatásánál a kiadási oldalon továbbra is túllépés mutatkozik, Sélleiné ezért sürgette a gyógyszerártámogatások mielőbbi átalakítását.

A bevételi oldal egyes tételeiben tetemes túlteljesítés mutatkozik az év első négy hónapjában. Ilyenek a béren kívüli juttatások – a vállalkozói kivét és osztalék után kell leróni –, valamint a gyógyszergyártók és forgalmazók befizetései. Előbbinél 47,7, utóbbinál 48 százalékos túlteljesítés jelentkezett. Azonban Sélleiné szerint 2011 végére kiegyenlítődnek ezek a sorok, hiszen a százalékos egészségügyi hozzájárulások általában az év első felében realizálódnak, míg a gyártók és forgalmazók befizetései még a tavaly év végi kasszatúltöltés miatt lettek kiugróan magasak.
A kiadási oldalt kisebb részben pénzbeli, túlnyomó részt a természetbeni egyéb ellátások terhelik, de ide sorolják a Pénztár tetemes, munkabérekkel kapcsolatos kiadásait is. A pénzbeli ellátásokra – ide tartoznak a terhességi-gyermekágyi segélyek, a táppénz, a baleseti járadék, gyermekgondozási díj – összesen 9 százalékkal kevesebbet költöttek az év első négy hónapjában. Az egyik legnagyobb tétel a táppénz, ahol a kivét 87,4 százalékos volt, köszönhetően annak, hogy a táppénzes napok száma 7 százalékkal csökkent.

A természetbeni ellátások között a legnagyobb tétel a gyógyító-megelőző kassza 2011-re tervezett 770 milliós büdzséje, amelyből az első negyedévben 243 milliót költöttek el a tervezett 256 millióval szemben. Túlköltés a gyógyszerkasszánál és a gyógyászati segédeszközök támogatásánál történt, előbbinél 11,5, utóbbinál 9 százalékkal lépték túl a tervezettet. A főigazgató szerint ezért üdvözölte a kormány gyógyszertámogatást átalakító terveit, amelyek alakításában a Pénztár is szerepet vállalt, s a mihamarábbi megvalósulásban reménykedett. Szerinte csak ezekkel a júliustól bevezetendő intézkedésekkel lesz biztosítható, hogy a gyógyszerkassza tervezett számait ne lépjék túl, s így felhasználható legyen az egészségügyi költségvetés számára fenntartott 15 milliárdos tartalék. Az OEP vizsgálatot indított a gyógyászati segédeszközökre szánt keret első négyhavi túlköltése miatt, első sorban az ortopédcipőkre költöttek túl sokat, ezért ezt most ellenőrzik.
Az OEP vezetője azt is elmondta, a tavaly elfogadott 19 finanszírozási protokoll mellé hamarosan 12 kerül kihirdetésre az államtitkárság által, míg ugyancsak egy tucat még kialakításra vár.
Sélleiné Márki Mária leszögezte: az E-alap viszonylag jól teljesített, hiszen a tervezettnél kisebb veszteséggel zártak a januártól áprilisig terjedő időszakban, különös tekintettel arra, hogy a korábbi években volt olyan időszak, amikor 84 százalékkal lépték túl a tervezett kereteket. Az első negyedévben az E-alap költségvetésének bevételi oldalán 2,3 százalékos túlteljesítés realizálódott, míg a kiadásoknál 97,6 százalékos volt a kivét. Az idei évben az E-alap bevételeit 1370 millió forintra tervezték, míg a kiadási oldalra 1459 milliót prognosztizálnak, így év végéig 88 millió forintos hiánnyal került megterhelésre a kassza. A bevételek 49,4 százalékát 3 millió 844 fő járulékfizető biztosítja, míg 46,4 százalékát az állam fedezi. A biztosítottak száma hazánkban jelenleg 4,2 millió fő, míg ellátásra 9,7 millió polgár jogosult.
Az I-IV havi adatok az OEP honlapján is olvashatóak.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-20


Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben