TARTALOM

 VISSZA

 


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben

| |
 

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt számolt be Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetője az E-alap első negyedéves teljesítményéről. Az egészségbiztosító a számadatok alapján, jól, bizonyos sorokon túlteljesített, ám az igazgató asszony szerint év végére kiegyenlítődnek majd a bevételek. A gyógyszer és gyógyászati segédeszközök támogatásánál a kiadási oldalon továbbra is túllépés mutatkozik, Sélleiné ezért sürgette a gyógyszerártámogatások mielőbbi átalakítását.

A bevételi oldal egyes tételeiben tetemes túlteljesítés mutatkozik az év első négy hónapjában. Ilyenek a béren kívüli juttatások – a vállalkozói kivét és osztalék után kell leróni –, valamint a gyógyszergyártók és forgalmazók befizetései. Előbbinél 47,7, utóbbinál 48 százalékos túlteljesítés jelentkezett. Azonban Sélleiné szerint 2011 végére kiegyenlítődnek ezek a sorok, hiszen a százalékos egészségügyi hozzájárulások általában az év első felében realizálódnak, míg a gyártók és forgalmazók befizetései még a tavaly év végi kasszatúltöltés miatt lettek kiugróan magasak.
A kiadási oldalt kisebb részben pénzbeli, túlnyomó részt a természetbeni egyéb ellátások terhelik, de ide sorolják a Pénztár tetemes, munkabérekkel kapcsolatos kiadásait is. A pénzbeli ellátásokra – ide tartoznak a terhességi-gyermekágyi segélyek, a táppénz, a baleseti járadék, gyermekgondozási díj – összesen 9 százalékkal kevesebbet költöttek az év első négy hónapjában. Az egyik legnagyobb tétel a táppénz, ahol a kivét 87,4 százalékos volt, köszönhetően annak, hogy a táppénzes napok száma 7 százalékkal csökkent.

A természetbeni ellátások között a legnagyobb tétel a gyógyító-megelőző kassza 2011-re tervezett 770 milliós büdzséje, amelyből az első negyedévben 243 milliót költöttek el a tervezett 256 millióval szemben. Túlköltés a gyógyszerkasszánál és a gyógyászati segédeszközök támogatásánál történt, előbbinél 11,5, utóbbinál 9 százalékkal lépték túl a tervezettet. A főigazgató szerint ezért üdvözölte a kormány gyógyszertámogatást átalakító terveit, amelyek alakításában a Pénztár is szerepet vállalt, s a mihamarábbi megvalósulásban reménykedett. Szerinte csak ezekkel a júliustól bevezetendő intézkedésekkel lesz biztosítható, hogy a gyógyszerkassza tervezett számait ne lépjék túl, s így felhasználható legyen az egészségügyi költségvetés számára fenntartott 15 milliárdos tartalék. Az OEP vizsgálatot indított a gyógyászati segédeszközökre szánt keret első négyhavi túlköltése miatt, első sorban az ortopédcipőkre költöttek túl sokat, ezért ezt most ellenőrzik.
Az OEP vezetője azt is elmondta, a tavaly elfogadott 19 finanszírozási protokoll mellé hamarosan 12 kerül kihirdetésre az államtitkárság által, míg ugyancsak egy tucat még kialakításra vár.
Sélleiné Márki Mária leszögezte: az E-alap viszonylag jól teljesített, hiszen a tervezettnél kisebb veszteséggel zártak a januártól áprilisig terjedő időszakban, különös tekintettel arra, hogy a korábbi években volt olyan időszak, amikor 84 százalékkal lépték túl a tervezett kereteket. Az első negyedévben az E-alap költségvetésének bevételi oldalán 2,3 százalékos túlteljesítés realizálódott, míg a kiadásoknál 97,6 százalékos volt a kivét. Az idei évben az E-alap bevételeit 1370 millió forintra tervezték, míg a kiadási oldalra 1459 milliót prognosztizálnak, így év végéig 88 millió forintos hiánnyal került megterhelésre a kassza. A bevételek 49,4 százalékát 3 millió 844 fő járulékfizető biztosítja, míg 46,4 százalékát az állam fedezi. A biztosítottak száma hazánkban jelenleg 4,2 millió fő, míg ellátásra 9,7 millió polgár jogosult.
Az I-IV havi adatok az OEP honlapján is olvashatóak.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-20


Kapcsolódó anyagok

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Akkreditált továbbképzés

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

Feltárják a waterlooi csatamező tábori kórházát, amelyet az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott lére Mont-St-Jeanban.

Tovább


Magyar neurobiológus is részt vett a NASA legújabb expedíciójában

Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában.

Tovább


Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben