hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben

| |
 

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt számolt be Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetője az E-alap első negyedéves teljesítményéről. Az egészségbiztosító a számadatok alapján, jól, bizonyos sorokon túlteljesített, ám az igazgató asszony szerint év végére kiegyenlítődnek majd a bevételek. A gyógyszer és gyógyászati segédeszközök támogatásánál a kiadási oldalon továbbra is túllépés mutatkozik, Sélleiné ezért sürgette a gyógyszerártámogatások mielőbbi átalakítását.

A bevételi oldal egyes tételeiben tetemes túlteljesítés mutatkozik az év első négy hónapjában. Ilyenek a béren kívüli juttatások – a vállalkozói kivét és osztalék után kell leróni –, valamint a gyógyszergyártók és forgalmazók befizetései. Előbbinél 47,7, utóbbinál 48 százalékos túlteljesítés jelentkezett. Azonban Sélleiné szerint 2011 végére kiegyenlítődnek ezek a sorok, hiszen a százalékos egészségügyi hozzájárulások általában az év első felében realizálódnak, míg a gyártók és forgalmazók befizetései még a tavaly év végi kasszatúltöltés miatt lettek kiugróan magasak.
A kiadási oldalt kisebb részben pénzbeli, túlnyomó részt a természetbeni egyéb ellátások terhelik, de ide sorolják a Pénztár tetemes, munkabérekkel kapcsolatos kiadásait is. A pénzbeli ellátásokra – ide tartoznak a terhességi-gyermekágyi segélyek, a táppénz, a baleseti járadék, gyermekgondozási díj – összesen 9 százalékkal kevesebbet költöttek az év első négy hónapjában. Az egyik legnagyobb tétel a táppénz, ahol a kivét 87,4 százalékos volt, köszönhetően annak, hogy a táppénzes napok száma 7 százalékkal csökkent.

A természetbeni ellátások között a legnagyobb tétel a gyógyító-megelőző kassza 2011-re tervezett 770 milliós büdzséje, amelyből az első negyedévben 243 milliót költöttek el a tervezett 256 millióval szemben. Túlköltés a gyógyszerkasszánál és a gyógyászati segédeszközök támogatásánál történt, előbbinél 11,5, utóbbinál 9 százalékkal lépték túl a tervezettet. A főigazgató szerint ezért üdvözölte a kormány gyógyszertámogatást átalakító terveit, amelyek alakításában a Pénztár is szerepet vállalt, s a mihamarábbi megvalósulásban reménykedett. Szerinte csak ezekkel a júliustól bevezetendő intézkedésekkel lesz biztosítható, hogy a gyógyszerkassza tervezett számait ne lépjék túl, s így felhasználható legyen az egészségügyi költségvetés számára fenntartott 15 milliárdos tartalék. Az OEP vizsgálatot indított a gyógyászati segédeszközökre szánt keret első négyhavi túlköltése miatt, első sorban az ortopédcipőkre költöttek túl sokat, ezért ezt most ellenőrzik.
Az OEP vezetője azt is elmondta, a tavaly elfogadott 19 finanszírozási protokoll mellé hamarosan 12 kerül kihirdetésre az államtitkárság által, míg ugyancsak egy tucat még kialakításra vár.
Sélleiné Márki Mária leszögezte: az E-alap viszonylag jól teljesített, hiszen a tervezettnél kisebb veszteséggel zártak a januártól áprilisig terjedő időszakban, különös tekintettel arra, hogy a korábbi években volt olyan időszak, amikor 84 százalékkal lépték túl a tervezett kereteket. Az első negyedévben az E-alap költségvetésének bevételi oldalán 2,3 százalékos túlteljesítés realizálódott, míg a kiadásoknál 97,6 százalékos volt a kivét. Az idei évben az E-alap bevételeit 1370 millió forintra tervezték, míg a kiadási oldalra 1459 milliót prognosztizálnak, így év végéig 88 millió forintos hiánnyal került megterhelésre a kassza. A bevételek 49,4 százalékát 3 millió 844 fő járulékfizető biztosítja, míg 46,4 százalékát az állam fedezi. A biztosítottak száma hazánkban jelenleg 4,2 millió fő, míg ellátásra 9,7 millió polgár jogosult.
Az I-IV havi adatok az OEP honlapján is olvashatóak.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-20


Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben