TARTALOM

 VISSZA

 


Késői rákdiagnosztika


Késői rákdiagnosztika

| | |
 


A méhnyakrákos és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

A késő diagnosztika nem ritkán az idősek, a spanyol ajkúak és a feketék körében fordult elő- derült ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2004-től 2006-ig tartó felméréséből.

„Az eredmény aggodalomra ad okot, mert nagyon sok megelőzhető rákos esetet nem diagnosztizálnak akkor, amikor a kezelés a leghatékonyabb” – nyilatkozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési osztályának igazgatója. „Több erőfeszítést kell tenni a bizonyíték alapú rákszűrő tesztek széles körű alkalmazása érdekében, melyek korai diagnózishoz, végül pedig a megmentett életek számának növekedéséhez vezethetnek.”
Az emlőrákos esetek közel egyharmadát későn diagnosztizálták, és a késői diagnózis a 70-79 éves, illetve a fekete nők körében volt a leggyakoribb.

A végstádiumú vastag- és végbélrák a fekete férfiak és nők körében volt a leggyakoribb, a végstádiumú méhnyakrák pedig az 50-79 éves, illetve a hispán nők körében a legelterjedtebb. A jelentés szerint a késői stádiumú rák diagnosztizálásában tapasztalható eltéréseket részben a helyszínenként és a különböző demográfiai csoportonként változó szűrési arány magyarázhatja.

A szeptemberben megkezdett amerikai egészségügyi reform tartalmaz olyan elemeket, amelyek például a külön vizitdíjak eltörlésével próbálják emelni a szűrővizsgálatok arányát. A CDC szerint ez a tervezet jelentős első lépésnek számít az ilyen szolgáltatásokban részt vevők számának tudatos emelésében.

A vastag- és végbélrák évente mintegy 50 ezer ember halálát okozza az Amerikai Egyesült Államokban, így a tüdőrák után a második leggyakoribb haláloknak számít. Emlőrákban évente körülbelül 40 ezer nő hal meg. A méhnyakrák a rendszeres szűréssel az egyik legkönnyebben kimutatható rákbetegség, ennek ellenére körülbelül 4 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A humán papillpmavirus és a méhnyakrák kapcsolata
Kapcsolódó anyagok: A vastagbél papilláris struktúrájú áttéti rákja

Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Késői rákdiagnosztika