hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Késői rákdiagnosztika


Késői rákdiagnosztika

| | |
 


A méhnyakrákos és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

A késő diagnosztika nem ritkán az idősek, a spanyol ajkúak és a feketék körében fordult elő- derült ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2004-től 2006-ig tartó felméréséből.

„Az eredmény aggodalomra ad okot, mert nagyon sok megelőzhető rákos esetet nem diagnosztizálnak akkor, amikor a kezelés a leghatékonyabb” – nyilatkozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési osztályának igazgatója. „Több erőfeszítést kell tenni a bizonyíték alapú rákszűrő tesztek széles körű alkalmazása érdekében, melyek korai diagnózishoz, végül pedig a megmentett életek számának növekedéséhez vezethetnek.”
Az emlőrákos esetek közel egyharmadát későn diagnosztizálták, és a késői diagnózis a 70-79 éves, illetve a fekete nők körében volt a leggyakoribb.

A végstádiumú vastag- és végbélrák a fekete férfiak és nők körében volt a leggyakoribb, a végstádiumú méhnyakrák pedig az 50-79 éves, illetve a hispán nők körében a legelterjedtebb. A jelentés szerint a késői stádiumú rák diagnosztizálásában tapasztalható eltéréseket részben a helyszínenként és a különböző demográfiai csoportonként változó szűrési arány magyarázhatja.

A szeptemberben megkezdett amerikai egészségügyi reform tartalmaz olyan elemeket, amelyek például a külön vizitdíjak eltörlésével próbálják emelni a szűrővizsgálatok arányát. A CDC szerint ez a tervezet jelentős első lépésnek számít az ilyen szolgáltatásokban részt vevők számának tudatos emelésében.

A vastag- és végbélrák évente mintegy 50 ezer ember halálát okozza az Amerikai Egyesült Államokban, így a tüdőrák után a második leggyakoribb haláloknak számít. Emlőrákban évente körülbelül 40 ezer nő hal meg. A méhnyakrák a rendszeres szűréssel az egyik legkönnyebben kimutatható rákbetegség, ennek ellenére körülbelül 4 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A humán papillpmavirus és a méhnyakrák kapcsolata
Kapcsolódó anyagok: A vastagbél papilláris struktúrájú áttéti rákja

Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Késői rákdiagnosztika