TARTALOM

 VISSZA

 


Késői rákdiagnosztika


Késői rákdiagnosztika

| | |
 


A méhnyakrákos és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

A késő diagnosztika nem ritkán az idősek, a spanyol ajkúak és a feketék körében fordult elő- derült ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2004-től 2006-ig tartó felméréséből.

„Az eredmény aggodalomra ad okot, mert nagyon sok megelőzhető rákos esetet nem diagnosztizálnak akkor, amikor a kezelés a leghatékonyabb” – nyilatkozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési osztályának igazgatója. „Több erőfeszítést kell tenni a bizonyíték alapú rákszűrő tesztek széles körű alkalmazása érdekében, melyek korai diagnózishoz, végül pedig a megmentett életek számának növekedéséhez vezethetnek.”
Az emlőrákos esetek közel egyharmadát későn diagnosztizálták, és a késői diagnózis a 70-79 éves, illetve a fekete nők körében volt a leggyakoribb.

A végstádiumú vastag- és végbélrák a fekete férfiak és nők körében volt a leggyakoribb, a végstádiumú méhnyakrák pedig az 50-79 éves, illetve a hispán nők körében a legelterjedtebb. A jelentés szerint a késői stádiumú rák diagnosztizálásában tapasztalható eltéréseket részben a helyszínenként és a különböző demográfiai csoportonként változó szűrési arány magyarázhatja.

A szeptemberben megkezdett amerikai egészségügyi reform tartalmaz olyan elemeket, amelyek például a külön vizitdíjak eltörlésével próbálják emelni a szűrővizsgálatok arányát. A CDC szerint ez a tervezet jelentős első lépésnek számít az ilyen szolgáltatásokban részt vevők számának tudatos emelésében.

A vastag- és végbélrák évente mintegy 50 ezer ember halálát okozza az Amerikai Egyesült Államokban, így a tüdőrák után a második leggyakoribb haláloknak számít. Emlőrákban évente körülbelül 40 ezer nő hal meg. A méhnyakrák a rendszeres szűréssel az egyik legkönnyebben kimutatható rákbetegség, ennek ellenére körülbelül 4 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A humán papillpmavirus és a méhnyakrák kapcsolata
Kapcsolódó anyagok: A vastagbél papilláris struktúrájú áttéti rákja

Kapcsolódó anyagok

Teljes testes elektro­stimulációs tréning indirekt hatása a gátizmokra

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

Rossz hírek közlése a szemészetben, különös tekintettel a diabeteses retinopathiara

Veszélyes szépség - Egészségkárosító kockázatok a szépségszalonokban dolgozók körében

Alternatív tréningmódszer hatása a medencefenék izomzatra

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Késői rákdiagnosztika