TARTALOM

 VISSZA

 


Harc a szélütés ellen


Harc a szélütés ellen

| | |
 


A Magyar Stroke Társaság 2011-ben is folytatja a szélütés elleni küzdelmet. Idén februárban kezdte társadalmi célú edukációs kampányát, hogy minél többen ismerjék meg a stroke tüneteit és a 3 órás időablak jelentőségét.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, hanem egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évről-évre nő. Magyarországon évente 18 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében, a betegek egynegyede 60 évesnél fiatalabb, a férfiak átlag 5 évvel korábban kapják meg a betegséget, mint a nők.

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási, energiatartalékai szinte nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Ujjbegynyi agyszövet elvesztése beszédképtelenséget vagy valamelyik testfél bénulását okozhatja.
A Társaság szeretné továbbra is felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”. Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen hívni kell a mentőket. Arra kell törekedni, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg minél hamarabb kórházba kerüljön. Különösen azoknál, akiknél még csak múló tünetek tapasztalhatók, mert nekik vannak a legjobb esélyeik a stroke megelőzésére.

Ahhoz, hogy három órán belül megkezdődjön a vérrögoldás, az első lépést a betegnek, vagy hozzátartozójának kell megtennie: a szélütés tüneteit észlelve azonnal hívni kell a 104-et. A stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része a kórházig terjedő időszakra jellemző. Ugyanis ilyenkor a rokon vagy az ismerős először a háziorvost hívja - gondolván- , hogy majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő kárba vész; amelyet a hatékony kezelésre lehetne fordítani. A Társasággal együttműködik az ellátás egyik fontos résztvevője, az Országos Mentőszolgálat.

A Társaság elnöke, Prof. Dr. Bereczki Dániel szerint megelőzéssel lehetne javítani a statisztikákon. Ugyanis míg a stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen, a közvélemény nincs tudatában a „néma gyilkosnak” nevezett hipertónia veszélyével. Szintén kockázatot jelent a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is.

Forrás: www.szote.u-szeged.huKapcsolódó anyagok

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Új korszakba léptünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Harc a szélütés ellen