hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Harc a szélütés ellen


Harc a szélütés ellen

| | |
 


A Magyar Stroke Társaság 2011-ben is folytatja a szélütés elleni küzdelmet. Idén februárban kezdte társadalmi célú edukációs kampányát, hogy minél többen ismerjék meg a stroke tüneteit és a 3 órás időablak jelentőségét.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, hanem egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évről-évre nő. Magyarországon évente 18 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében, a betegek egynegyede 60 évesnél fiatalabb, a férfiak átlag 5 évvel korábban kapják meg a betegséget, mint a nők.

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási, energiatartalékai szinte nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Ujjbegynyi agyszövet elvesztése beszédképtelenséget vagy valamelyik testfél bénulását okozhatja.
A Társaság szeretné továbbra is felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”. Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen hívni kell a mentőket. Arra kell törekedni, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg minél hamarabb kórházba kerüljön. Különösen azoknál, akiknél még csak múló tünetek tapasztalhatók, mert nekik vannak a legjobb esélyeik a stroke megelőzésére.

Ahhoz, hogy három órán belül megkezdődjön a vérrögoldás, az első lépést a betegnek, vagy hozzátartozójának kell megtennie: a szélütés tüneteit észlelve azonnal hívni kell a 104-et. A stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része a kórházig terjedő időszakra jellemző. Ugyanis ilyenkor a rokon vagy az ismerős először a háziorvost hívja - gondolván- , hogy majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő kárba vész; amelyet a hatékony kezelésre lehetne fordítani. A Társasággal együttműködik az ellátás egyik fontos résztvevője, az Országos Mentőszolgálat.

A Társaság elnöke, Prof. Dr. Bereczki Dániel szerint megelőzéssel lehetne javítani a statisztikákon. Ugyanis míg a stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen, a közvélemény nincs tudatában a „néma gyilkosnak” nevezett hipertónia veszélyével. Szintén kockázatot jelent a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is.

Forrás: www.szote.u-szeged.huKapcsolódó anyagok

Az időskorúak gondozásának egészség-gazdaságtani kérdései Magyarországon

A munkaképesség elbírálásának lehetőségei: irodalmi áttekintés

Életutak a társadalomban pszichiátriai beteg diagnózissal

Gyulladáscsökkentés vagy a lipidszint mérséklése?

Allergiaellenes szerek és az ICAM-1-antitestek lehetséges alkalmazása a felső légúti infekciók kontrollálásában

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Harc a szélütés ellen