TARTALOM

 VISSZA

 


Gyógyszerügyi döntések


Gyógyszerügyi döntések

| |
 

A kormány keddi ülésén tárgyalta, s hamarosan a Parlament is megvitathatja a legújabb, gyógyszertámogatási javaslatokat. Így egyben döntés születhet az első lépések megtételéről is, amelyek a márciusban bemutatott Széll Kálmán-tervben megfogalmazott elvárást szolgálják, miszerint a gyógyszerkassza kiadásait 2013-ig 120 milliárddal kell csökkenteni. A keddi kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár bejelentették, a kormány által most elfogadott intézkedéscsomag első sorban azt szolgálja, hogy tartható legyen a gyógyszerkassza idei, 343 milliárd forintra tervezett kiadása.

A mostani csomag egyik eleme, hogy az eddigi 12 százalékról 20 százalékra nőne a gyógyszergyártóktól elvárt különadó, ami két százalékkal több mint amit az áprilisban kiszivárgott tervekben megfogalmaztak. A megemelt gyártói befizetésekből több mint 4 milliárd forint bevételt remél a kormány. Emellett az orvoslátogatói díjakat is jelentősen emelik. Míg korábban 5, úgy júliustól már ennek a dupláját, 10 millió forintot kell majd befizetnie utánuk a gyártóknak. A Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) honlapján a jövőben nyilvános lesz az orvoslátogatók listája.

A gyógyszercégek azonban még nem lélegezhetnek fel, mert az állam nem csak több pénzt vár tőlük, hanem szigorúbb ellenőrzést is kilátásba helyez, amire első sorban a gyógyszer- promóció területén számíthatnak. Amennyiben a Parlament a javaslatot elfogadja, július 1-től hatóság, jelesül a Gyemszi égisze alá sorolt Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) vizsgálhatja, szakmailag megfelelőek-e a gyártók által szervezett konferenciák.

Szócska Miklós hangsúlyozta, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az orvosokat egzotikus nyaralásokra vigyék a cégek, de a szakmai fejlődést természetesen nem kívánják gátolni. Azonban a nem megfelelő gyógyszer-promóciós tevékenység szankcionálására a gyógyszercégekre kivethető bírságot a jelenleg kiszabható hússzorosára, 500 millióra emelik.

Bár a betegeket egyelőre nem „büntetik” – korábban felmerült, hogy a terápiát be nem tartó páciensektől megvonnák az adott szerre vonatkozó támogatást –, a jelenleg nagy támogatást kapó készítmények körét felülvizsgálják, s a terápiás hatékonyság lesz az elsődleges szempont. Ezután nem a gyártóktól kapott tájékoztatás alapján döntenek az állami dotálásról, hanem a valódi, tudományosan megalapozott hatékonysági tapasztalatokra támaszkodva. Ez az államtitkár álláspontja szerint a betegek érdekét szolgálja első sorban, akik a számukra legmegfelelőbb gyógyszerhez jutnak majd hozzá úgy, hogy az többletterhet sem jelent nekik.

A betegterhek szinten tartása érdekében vezetik be a preferált referencia-ársávot. A közgyógyellátási listára való felkerüléssel kívánnak nagyobb piacot biztosítani annak a gyártónak, amely olcsóbban biztosít egy-egy készítményt. A generikumok preferálása abban is megmutatkozik, hogy a jövőben nem kell fél évet várni arra, hogy a patikaszer referenciatermékké váljon, ezt az időintervallumot három hónapban határozná meg a törvény.

A kormányszóvívői tájékoztató kapcsán megszólaltak a legnagyobb ellenzéki párt egészségpolitikusai is. A gyógyszertámogatások ésszerűbb felhasználásával kapcsolatos tervekről Havas Szófia úgy véli, azok csupán a gyógyszerkassza újabb megkurtítását szolgálják. A kormány által elfogadott javaslatok nem csak a fogyasztókat érintik majd kedvezőtlenül, de érzékenyen hatnak a kórházakra is, amelyek teljes áron jutnak a készítményekhez.

A gyógyszergyártókat és kereskedőket ért újabb szigorítások és pénzbeszedések oda fognak vezetni, hogy az ellátó intézetek a jövőben végképp elesnek az eddig a gyártóktól térítésmentesen kapott adományoktól, amelyek nagymértékben járultak hozzá a fenntartható működéshez. A most tervezett szigorítások miatt az ilyen jellegű segítségnyújtás akár teljesen megszűnhet.

A szigorítások miatt a Fidesz korábban ígért munkahelyteremtő szlogenjei is kútba eshetnek, hiszen kiszámíthatatlan, hogyan reagálnak majd a multinacionális gyógyszercégek a bejelentett intézkedéscsomagra, de jó esély van arra, hogy az általuk foglalkoztatott gyógyszeripari dolgozók és egészségügyi szakemberek akár el is veszíthetik a munkahelyüket – mondta az MSZP-s szakpolitikus.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-18


Kapcsolódó anyagok

Teljes testes elektro­stimulációs tréning indirekt hatása a gátizmokra

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

Rossz hírek közlése a szemészetben, különös tekintettel a diabeteses retinopathiara

Veszélyes szépség - Egészségkárosító kockázatok a szépségszalonokban dolgozók körében

Alternatív tréningmódszer hatása a medencefenék izomzatra

Hozzászólások:

1.,   Fitt Egon mondta   2011. Május 18., Szerda 21:20:14
Remelem a placebohatasu homeopatias szerek is kikerulnek a tamogatott kategoriabol. Hogy azok eddig hogy es miert elvezhettek tamogatast azt csak a jo Isten es egy erdek es dacszovetseg tudhatja, hiszen a klinikai bevizsgalasuk kettos vakprobaval soha nem volt bemerve meg az eletben.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Gyógyszerügyi döntések