hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Gyógyszerügyi döntések


Gyógyszerügyi döntések

| |
 

A kormány keddi ülésén tárgyalta, s hamarosan a Parlament is megvitathatja a legújabb, gyógyszertámogatási javaslatokat. Így egyben döntés születhet az első lépések megtételéről is, amelyek a márciusban bemutatott Széll Kálmán-tervben megfogalmazott elvárást szolgálják, miszerint a gyógyszerkassza kiadásait 2013-ig 120 milliárddal kell csökkenteni. A keddi kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár bejelentették, a kormány által most elfogadott intézkedéscsomag első sorban azt szolgálja, hogy tartható legyen a gyógyszerkassza idei, 343 milliárd forintra tervezett kiadása.

A mostani csomag egyik eleme, hogy az eddigi 12 százalékról 20 százalékra nőne a gyógyszergyártóktól elvárt különadó, ami két százalékkal több mint amit az áprilisban kiszivárgott tervekben megfogalmaztak. A megemelt gyártói befizetésekből több mint 4 milliárd forint bevételt remél a kormány. Emellett az orvoslátogatói díjakat is jelentősen emelik. Míg korábban 5, úgy júliustól már ennek a dupláját, 10 millió forintot kell majd befizetnie utánuk a gyártóknak. A Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) honlapján a jövőben nyilvános lesz az orvoslátogatók listája.

A gyógyszercégek azonban még nem lélegezhetnek fel, mert az állam nem csak több pénzt vár tőlük, hanem szigorúbb ellenőrzést is kilátásba helyez, amire első sorban a gyógyszer- promóció területén számíthatnak. Amennyiben a Parlament a javaslatot elfogadja, július 1-től hatóság, jelesül a Gyemszi égisze alá sorolt Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) vizsgálhatja, szakmailag megfelelőek-e a gyártók által szervezett konferenciák.

Szócska Miklós hangsúlyozta, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az orvosokat egzotikus nyaralásokra vigyék a cégek, de a szakmai fejlődést természetesen nem kívánják gátolni. Azonban a nem megfelelő gyógyszer-promóciós tevékenység szankcionálására a gyógyszercégekre kivethető bírságot a jelenleg kiszabható hússzorosára, 500 millióra emelik.

Bár a betegeket egyelőre nem „büntetik” – korábban felmerült, hogy a terápiát be nem tartó páciensektől megvonnák az adott szerre vonatkozó támogatást –, a jelenleg nagy támogatást kapó készítmények körét felülvizsgálják, s a terápiás hatékonyság lesz az elsődleges szempont. Ezután nem a gyártóktól kapott tájékoztatás alapján döntenek az állami dotálásról, hanem a valódi, tudományosan megalapozott hatékonysági tapasztalatokra támaszkodva. Ez az államtitkár álláspontja szerint a betegek érdekét szolgálja első sorban, akik a számukra legmegfelelőbb gyógyszerhez jutnak majd hozzá úgy, hogy az többletterhet sem jelent nekik.

A betegterhek szinten tartása érdekében vezetik be a preferált referencia-ársávot. A közgyógyellátási listára való felkerüléssel kívánnak nagyobb piacot biztosítani annak a gyártónak, amely olcsóbban biztosít egy-egy készítményt. A generikumok preferálása abban is megmutatkozik, hogy a jövőben nem kell fél évet várni arra, hogy a patikaszer referenciatermékké váljon, ezt az időintervallumot három hónapban határozná meg a törvény.

A kormányszóvívői tájékoztató kapcsán megszólaltak a legnagyobb ellenzéki párt egészségpolitikusai is. A gyógyszertámogatások ésszerűbb felhasználásával kapcsolatos tervekről Havas Szófia úgy véli, azok csupán a gyógyszerkassza újabb megkurtítását szolgálják. A kormány által elfogadott javaslatok nem csak a fogyasztókat érintik majd kedvezőtlenül, de érzékenyen hatnak a kórházakra is, amelyek teljes áron jutnak a készítményekhez.

A gyógyszergyártókat és kereskedőket ért újabb szigorítások és pénzbeszedések oda fognak vezetni, hogy az ellátó intézetek a jövőben végképp elesnek az eddig a gyártóktól térítésmentesen kapott adományoktól, amelyek nagymértékben járultak hozzá a fenntartható működéshez. A most tervezett szigorítások miatt az ilyen jellegű segítségnyújtás akár teljesen megszűnhet.

A szigorítások miatt a Fidesz korábban ígért munkahelyteremtő szlogenjei is kútba eshetnek, hiszen kiszámíthatatlan, hogyan reagálnak majd a multinacionális gyógyszercégek a bejelentett intézkedéscsomagra, de jó esély van arra, hogy az általuk foglalkoztatott gyógyszeripari dolgozók és egészségügyi szakemberek akár el is veszíthetik a munkahelyüket – mondta az MSZP-s szakpolitikus.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-18


Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Hozzászólások:

1.,   Fitt Egon mondta   2011. Május 18., Szerda 21:20:14
Remelem a placebohatasu homeopatias szerek is kikerulnek a tamogatott kategoriabol. Hogy azok eddig hogy es miert elvezhettek tamogatast azt csak a jo Isten es egy erdek es dacszovetseg tudhatja, hiszen a klinikai bevizsgalasuk kettos vakprobaval soha nem volt bemerve meg az eletben.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Gyógyszerügyi döntések