hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Gyermekek, balesetek, szegénység| |
 

A gyermekek és a tizenévesek számára az Európai Régióban a véletlen balesetek jelentik a legnagyobb veszélyt. Egy új, a WHO európai regionális központja által közölt jelentés hívja fel a figyelmet ezek csökkentésének jelentőségére. Minden baleset okozta hat gyermekhalálból öt szegény országokban fordul elő, de ez a rizikó ugyanez a veszély leselkedik a gazdag országok szegénységben élő gyermekeire is.

Közlekedési balesetek, fulladás, mérgezés, tűz vagy elesés miatt évente 42 ezer, 20 év alatti hal meg, és 70 ezer fiatalt kell kórházban vagy baleseti ambulancián kezelni a WHO Európai Régiójában. A balesetek nem csak az egészségügyi rendszerek, hanem az egész társadalom eszközeit veszik igénybe, súlyosan csökkenthetik a családok bevételeit, és hosszú távon rontják életminőségüket. Világszerte évente 830 ezer gyermeket ölnek meg a véletlen balesetek.

„Ezek a számok jelzik annak a sürgős szükségességét, hogy valamit tegyünk ez ellen a megelőzhető probléma ellen.” Marc Danzon, a WHO Európai Regionális Irodájának Igazgatója szerint „az a jó hír, hogy néhány európai országban sikerült a baleset okozta gyermekhalálozást csökkenteni, ami azt mutatja, hogy ezek a halálok megelőzhetőek. Ha minden ország követné a legalacsonyabb mortalitású államok példáját, évente négy baleseti gyermekhalál közül három nem történne meg, és a legtöbb rokkantság is elkerülhető lenne. Ezek az adatok arra bátorítanak minden országot, hogy foglalkozzanak a halálnak és a szenvedésnek ezzel a megelőzhető okával.”

A balesetek terhei egyenlőtlenül oszlanak meg a világban és Európában egyaránt, és leginkább azokat a gyermekeket érintik, akik nagy szociális-gazdasági változásokon átmenő országokban élnek. Az Európai Régióban a legmagasabb baleseti halálozási arányú országokban az előfordulás nyolcszoros a legalacsonyabb értékeket mutató országokhoz képest.

A korai 1990-es években a magas infláció, munkanélküliség, a fokozódó jövedelmi különbségek, szociális dezintegráció és fokozódó szegénység, a világ egyik legmagasabb alkoholfogyasztási arányával együtt, a baleseti gyerekhalandóság görbéjének csúcsához vezetett. Jelenleg a volt FÁK országainak baleseti gyermekhalálozása csökkent, de még mindig az EU háromszorosa.

Az ország bevételeitől függetlenül, a szegény gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Ír, holland, spanyol, svéd és angol vizsgálatok azt mutatják, hogy a szegény környéken élő gyermekek ötször annyira veszélyeztetettek, mint jómódú környéken élő kortársaik; egy London, vagy Párizs szegénynegyedében élő gyermek veszélyeztetettsége azonos egy fejlődő országban élőével.

A nem biztonságos környezet a legnagyobb veszélyforrás, a gyermekek ki vannak téve a nagyon gyors forgalomnak, a biztonságos játszóhely hiányának, bizonytalan építésű tömött lakásoknak – például korlát nélküli lépcsőkkel vagy nem zárható ablakokkal. A felügyelet nehéz az egyszülős családokban, vagy ott, ahol erősen alkoholizálnak, drogot fogyasztanak. És a szegény gyermek, ha már megsérült, kevéssé juthat hozzá a megfelelő orvosi ellátáshoz, vagy rehabilitációhoz.

A megelőzésben sikeres országok eredményének egyik titka az, hogy az egyéni viselkedés megváltoztatása helyett a környezet megváltoztatására törekedtek. Dr. Dinesh Sethi, a kérdés egyik szakértője szerint, a kollektív szociális felelősség fel- és elismerése nemcsak a baleseti halálozás előfordulásának, de az egyenlőtlenségeknek a csökkenéséhez is vezet.

A Gyermekbalesetek Európai Jelentése bizonyítékokon alapuló javaslatokat tesz:

– Előzzük meg a baleseteket, például: a közlekedési balesetek csökkentése érdekében tiltsák meg az alkoholos vezetést, vagy a leesések ellen építsenek korlátokat.

– Ha a baleset már bekövetkezett, építsenek be például füstjelzőt a házba, hogy a lakosok esetleges ismétlődés esetén időben menekülni tudjanak.

– A bekövetkezett balesetek következményeinek minimalizálása érdekében működtessenek speciális gyermek-sürgősségi és rehabilitációs osztályokat.

Az egészségügyi rendszerek komoly szerepet játszhatnak ebben az új megközelítési módban, megfelelő dokumentálással, annak leszűrésében, hogy mi az, ami hatékony, az akciók priorálásában, és más szektorok bevonásával az akciótervek kidolgozásába és kivitelezésébe. Miután a gyermekkor különböző időszakai különböznek az emocionális, fizikai és mentális fejlődés, valamint a kulturális környezet szempontjából, minden szakasz balesetei más és más beavatkozást igényelnek.

Az európai országok számára a gyermekbaleset központi kérdés, ezt bizonyítja a Childrens' Environment and Health Action Plan (CEHAPE) elkötelezettség és a WHO európai regionális központjának határozata az elkerülhető gyermekbalesetek megelőzéséről. Ezek az akciók alapozzák meg a 2010-ben tartandó Ötödik Környezet és Egészség Miniszteriális Konferenciát, amely a gyermekek egészségről szól, változó környezeti körülmények között.

A WHO számít a különböző résztvevők partnerségére. A gyerekbalesetek megelőzésének a sikere nagymértékben függ az olyan civil szervezetek együttműködésétől és támogatásától, mint amilyen a Gyermekbiztonság Európai Szövetsége (European Child Safety Alliance), amely a jelentés társszerzője, és fontos résztvevője az EU gyermekbaleset-megelőzési törekvéseinek.

A WHO európai regionális központjának a honlapján további információk is találhatók az erőszak és balesetek megelőzéséről és más egészség- és környezetvédelmi akciókról.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás: A WHO Európai Regionális Irodájának sajtóközleménye


Kulcsszavak

balesetek, gyermekek, szegénység, WHO, megelőzés

Kapcsolódó anyagok

Színházi társasjáték a mélyszegénységről

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030 (MÁESZ) eredményei 2010-2018, az első kilenc év

Fertőző betegségek megelőzése immunizációval immunsérülést okozó kezelés, állapot mellett - Gyakorlati útmutató esetismertetések alapján

A rivaroxaban, az apixaban és a dabigatran hatékonysága és biztonságossága a warfarinhoz képest nonvalvularis pitvarfibrillációban szenvedő, esendő betegek körében

A rivaroxaban globális, prospektív biztonságossági elemzése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább