hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Génektől függ a kokain érzékenység| | |
 


Sok fehér ember hordozza magában azt a gént, amely a komoly, akár halálos kimenetelű kokainfüggőségért felelős - egy új kutatás szerint.

Az ezt a génvariációt hordozók a többieknél háromszor nagyobb eséllyel haltak meg a szer túladagolásában. A vizsgált fehér bőrű kokainfüggők 40 százaléka rendelkezett a génnel, szemben a kábítószert nem fogyasztók 19 százalékával. A fekete bőrűek között azonban ennél is ritkábban, nyolcból egy embernél fedezték fel. A gén dopamint szabadít fel az agyban, amely segít a drognak az eufória érzés kiváltásában.

„Most már biológiai alapjait és orvosi összefüggéseit is tudjuk annak, hogy mi indítja el és tartja fent a kokainfüggőséget” – mondja Wolfgang Sadee, az Ohioi Egyetem munkatársa, aki a kutatást vezette. - Most megtaláltuk a kábítószer-használat egyik okát, de sokkal fontosabb, hogy új lehetőségek nyíltak meg a dopaminnal összefüggésben álló pszichiátriai betegségek kutatásának kezelése előtt is ” – jegyezte meg a kutató, majd hozzátette: az eredmények pontosításához további vizsgálatokra van szükség.

A tanulmány a Neuropsychopharmacology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A peruiak nyolcezer éve is rágták a kokaleveletA kokainfogyasztás és a hirteln halálKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Génektől függ a kokain érzékenység