TARTALOM

 VISSZA

 


Fiatalosan, sportosan egy életen át


Fiatalosan, sportosan egy életen át

| |
 

Főleg a nőkre igaz, hogy ha fiatalon sportos életet élnek, idősebb korukban kevesebb gondjuk lesz a megnövekedett hasukkal – amivel a lustábbak komolyan küzdenek.

Heti 150 perc erőteljes mozgás – pl. futás, kosárlabda vagy akár rendszeres házimunka – kell ahhoz, hogy később sem legyen gondunk a súlyunkkal – állítja a Journal of the American Medical Association december 15-i számában megjelent tanulmány. Az Amerikai Egészségügyi Szolgálat is ennyi fizikai aktivitást ajánl.

„Ennyihez könnyű hozzászokni, és akár évtizedekig életünk része lehet” – állítja Dr. Arlene L. Hankinson, a 20 évig tartó kutatás vezetője. „Fontos fiatalon kezdeni, de ez nem azt jelenti, hogy később nem lehet váltani. Az viszont igaz, hogy középkorúan már nehezebb megszabadulni a felesleges kilóktól.” A legtöbb esetben azért mozgunk, hogy fogyjunk, pedig ugyanilyen fontos szempont az is, hogy megakadályozzuk a későbbi elhízást - tette hozzá Hankinson.

A vizsgálathoz 3554 személyt, 18 és 30 év közötti városlakókat kezdtek megfigyelni. Húsz évvel később a fizikailag aktív férfiak 2,5 kilogrammal, az aktív nők pedig 6 kilogrammal nyomtak kevesebbet társaiknál. A sportos férfiak haskörfogata 3,1 centiméterrel, a nőké 3,8 centiméterrel volt keskenyebb a többiekénél. Azt a kutatók is leszögezték, hogy mozgásmennyiségtől függetlenül minden vizsgált személy hízott a húszéves periódus alatt.

Ez volt az eddigi legátfogóbb felmérés a témában, mivel minden ezt megelőző vizsgálat rövidebb időszakban monitorozta az embereket.

A nemek közti különbségek a kutatók szerint jórészt pszichológiai okokra vezethetőek vissza, mivel a nőknél a szüléseket és a változókort is figyelembe kell venni.
„Köztudott, hogy a menopauza során a nők meghíznak. A legjobb, ha már 20 évvel korábban gondolunk ennek megelőzésére. Csak egészségesen tarthatjuk fent a korábbi életminőségünket” - nyilatkozták a kutatók.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A fizikai aktivitás hatása a csontszövetre


Kapcsolódó anyagok

A gyógyszergyár és az egyetem összefogása – ahol a tudás és a tőke találkozik

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének új elnöksége

Immunonkológiai terápia a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél

Az art brut és a spiritiszta festészet

Bájos portrék, véres háborúk, pusztító járványok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát

A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományának egy hatodát veszíthetik el a évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik - vélik tengerbiológusok.

Tovább


Artery 2019

Artery 2019 konferencia Budapesten kerül megrendezésre október 10-12 között. Absztraktbeadási határidő: 2019 június 24. Korai regisztráció határideje: 2019 augusztus 9.

Tovább


Fiatalosan, sportosan egy életen át