TARTALOM

 VISSZA

 


Fejlődési rendellenesség és epilepszia-gyógyszerek| |
 

Azok a magzatok, akiknek édesanyja terhessége első harmadában valproátsavat szedett, 12,7 százalékkal nagyobb valószínűséggel születtek spina bifidával. 2,5 százalékkal nagyobb valószínűségű a pitvari sövényhiány, 5-ször nagyobb valószínűséggel volt tapasztalható esetükben szájpadhasadék vagy húgycsőhasadék, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel volt kezükön számfeletti ujj, közel hétszer nagyobb valószínűséggel kellett a koponyacsontok korai összecsontosodásával számolni.

"Amíg a valproátsav hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a relatív kockázatot nagymértékben megemelték, az abszolút kockázat, vagyis a ténylegesen beteg gyermekek száma alacsony volt" - tették hozzá a kutatók. Ez annyit jelent, hogy a gyógyszert szedők esetében 1000 terhesség esetében hat spina bifidában szenvedő újszülött születik, szemben az öttel, akik a gyógyszert nem szedők között fordulnak elő.

Lolkje T.W. de Jong-van den Berg, a Groningeni Egyetem kutatója, a közlemény egyik első szerzője azt javasolja, hogy a terhes nők lehetőség szerint ne szedjenek valproátsav tartalmú gyógyszert, míg a gyereket tervező nőbetegeket ismertessék meg a valproátsav lehetséges magzatkárosító hatásaival.

Az eredményeket a New England Journal of Medicine június 10-ei számában közölték. Nyolc korábbi felmérés 1600 újszülöttjéből 14 esetben találtak fejlődési rendellenességet, nagyobb valószínűséggel a koraterhesség során valproátsavat szedők között.

Ezt követően a tudósok Európa-szerte 4 millió terhes adatát és 98 ezer fejlődési rendellenességgel született újszülött adatait elemezték. 2 és 12-szeres kockázatnövekedést találtak a gyógyszert szedők között a korábban felsorolt hat fejlődési rendellenesség esetén.

Az is kiderült, hogy a többi epilepszia-gyógyszer nem növeli a fejlődési rendellenességek kockázatát. A valproátsavat szedők között egy százalék alatti volt a fejlődési rendellenesség kockázata- 0,3 % a nyitott szájpadlás, 0,7 % a húgycsőhasadék, 0,2 % a szám feletti ujj és 0,1 % a koponyacsontosodási zavar. Korábban a valproátsavat kapcsolatba hozták a spina bifidával és a kisebb szellemi teljesítménnyel a 3 éves gyermekek között.

Mivel a terhességek fele nem tervezett, a termékeny korú nők figyelmét fel kell hívni a hatóanyag veszélyeire. A veszélyek ellenére a valproátsav gyakran használt gyógyszer. 2006-ban a második leggyakrabban felírt epilepszia-gyógyszer volt, de javasolják migrén megelőzésre és bipoláris zavarokban is. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a valproátsav igen hatékony gyógyszer, és a legjobb választás azok számára, akiknél a görcskészséget más gyógyszerrel nem lehet megelőzni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Fejlődési rendellenesség és epilepszia-gyógyszerek