hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Fejlődési rendellenesség és epilepszia-gyógyszerek| |
 

Azok a magzatok, akiknek édesanyja terhessége első harmadában valproátsavat szedett, 12,7 százalékkal nagyobb valószínűséggel születtek spina bifidával. 2,5 százalékkal nagyobb valószínűségű a pitvari sövényhiány, 5-ször nagyobb valószínűséggel volt tapasztalható esetükben szájpadhasadék vagy húgycsőhasadék, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel volt kezükön számfeletti ujj, közel hétszer nagyobb valószínűséggel kellett a koponyacsontok korai összecsontosodásával számolni.

"Amíg a valproátsav hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a relatív kockázatot nagymértékben megemelték, az abszolút kockázat, vagyis a ténylegesen beteg gyermekek száma alacsony volt" - tették hozzá a kutatók. Ez annyit jelent, hogy a gyógyszert szedők esetében 1000 terhesség esetében hat spina bifidában szenvedő újszülött születik, szemben az öttel, akik a gyógyszert nem szedők között fordulnak elő.

Lolkje T.W. de Jong-van den Berg, a Groningeni Egyetem kutatója, a közlemény egyik első szerzője azt javasolja, hogy a terhes nők lehetőség szerint ne szedjenek valproátsav tartalmú gyógyszert, míg a gyereket tervező nőbetegeket ismertessék meg a valproátsav lehetséges magzatkárosító hatásaival.

Az eredményeket a New England Journal of Medicine június 10-ei számában közölték. Nyolc korábbi felmérés 1600 újszülöttjéből 14 esetben találtak fejlődési rendellenességet, nagyobb valószínűséggel a koraterhesség során valproátsavat szedők között.

Ezt követően a tudósok Európa-szerte 4 millió terhes adatát és 98 ezer fejlődési rendellenességgel született újszülött adatait elemezték. 2 és 12-szeres kockázatnövekedést találtak a gyógyszert szedők között a korábban felsorolt hat fejlődési rendellenesség esetén.

Az is kiderült, hogy a többi epilepszia-gyógyszer nem növeli a fejlődési rendellenességek kockázatát. A valproátsavat szedők között egy százalék alatti volt a fejlődési rendellenesség kockázata- 0,3 % a nyitott szájpadlás, 0,7 % a húgycsőhasadék, 0,2 % a szám feletti ujj és 0,1 % a koponyacsontosodási zavar. Korábban a valproátsavat kapcsolatba hozták a spina bifidával és a kisebb szellemi teljesítménnyel a 3 éves gyermekek között.

Mivel a terhességek fele nem tervezett, a termékeny korú nők figyelmét fel kell hívni a hatóanyag veszélyeire. A veszélyek ellenére a valproátsav gyakran használt gyógyszer. 2006-ban a második leggyakrabban felírt epilepszia-gyógyszer volt, de javasolják migrén megelőzésre és bipoláris zavarokban is. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a valproátsav igen hatékony gyógyszer, és a legjobb választás azok számára, akiknél a görcskészséget más gyógyszerrel nem lehet megelőzni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Fejlődési rendellenesség és epilepszia-gyógyszerek