TARTALOM

 VISSZA

 


Fehérje-és keményítőtartalmú diéta| | |
 


Sok fehérjét és kevés keményítőt tartalmazó étrendet dolgoztak ki dán kutatók az elhízás megelőzésére és kezelésére.

irányelveket hasonlították össze egy olyan étrenddel, amely a fehérjék és szénhidrátok jelentőségének újszerű ismeretén alapul az étvágy szabályozásában.

„Ha fogyni akarunk, „fehérjében gazdag étrendet kell követnünk, amely több sovány húst, zsírszegény tejterméket, babféléket, és kevesebb finomított keményítőből származó kalóriát, például fehér kenyeret és fehér rizst tartalmaz. Ilyen étrend mellett a teltségérzésig ehetünk a nélkül, hogy számolni kellene a kalóriákat, és meghíznánk” -olvasható a kutatással kapcsolatos közleményben.

A tanulmányban összesen 772 európai család, köztük 938 felnőtt és 827 gyermek vett részt. A családokban legalább egy 5-17 éves, egészséges gyermek, és legalább egy 18-65 éves szülő élt. A túlsúlyos felnőttek először nyolchetes diétát folytattak, és átlagosan 11 kilogrammot fogytak. Ezt követően a résztvevőket véletlenszerűen öt különféle zsírszegény étrendre fogták, melyet hat hónapig követtek, hogy kiderítsék, melyik étrend előzi meg a leghatékonyabban a testsúly visszanyerését.


A projekt során a dietetikusok segítséget nyújtottak a családoknak, és arra kérték őket, hogy adjanak vér- és vizeletmintákat.

A gyermekek részvételével folytatott tanulmány, melyet a Pediatrics folyóiratban tettek közzé, 827 gyermeket vizsgált, akik 45 százaléka túlsúlyos volt. Miután szüleik étrendjét követték, az elhízás aránya 15 százalékkal csökkent.

A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a hivatalos európai táplálkozási irányelvek „nem előzik meg elég hatékonyan az elhízást.

A „Diogenes” kódnevű projekt a New England Journal of Medicine november 25-i számában jelent meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Kevés hús?K Sok zöldség? Hal? Bor? Mitől jó a "mediterrán" étrend?Kapcsolódó anyagok

Kedves Olvasóink!

A festőszenvedély elfojtása, avagy a női lét alapdilemmái - Peder Severin Krøyer és Marie Triepcke

Orvosi-élettani Nobel-díj - 2019

Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

Praeeclampsia − 2019

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Fehérje-és keményítőtartalmú diéta