hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Fehérje-és keményítőtartalmú diéta| | |
 


Sok fehérjét és kevés keményítőt tartalmazó étrendet dolgoztak ki dán kutatók az elhízás megelőzésére és kezelésére.

irányelveket hasonlították össze egy olyan étrenddel, amely a fehérjék és szénhidrátok jelentőségének újszerű ismeretén alapul az étvágy szabályozásában.

„Ha fogyni akarunk, „fehérjében gazdag étrendet kell követnünk, amely több sovány húst, zsírszegény tejterméket, babféléket, és kevesebb finomított keményítőből származó kalóriát, például fehér kenyeret és fehér rizst tartalmaz. Ilyen étrend mellett a teltségérzésig ehetünk a nélkül, hogy számolni kellene a kalóriákat, és meghíznánk” -olvasható a kutatással kapcsolatos közleményben.

A tanulmányban összesen 772 európai család, köztük 938 felnőtt és 827 gyermek vett részt. A családokban legalább egy 5-17 éves, egészséges gyermek, és legalább egy 18-65 éves szülő élt. A túlsúlyos felnőttek először nyolchetes diétát folytattak, és átlagosan 11 kilogrammot fogytak. Ezt követően a résztvevőket véletlenszerűen öt különféle zsírszegény étrendre fogták, melyet hat hónapig követtek, hogy kiderítsék, melyik étrend előzi meg a leghatékonyabban a testsúly visszanyerését.


A projekt során a dietetikusok segítséget nyújtottak a családoknak, és arra kérték őket, hogy adjanak vér- és vizeletmintákat.

A gyermekek részvételével folytatott tanulmány, melyet a Pediatrics folyóiratban tettek közzé, 827 gyermeket vizsgált, akik 45 százaléka túlsúlyos volt. Miután szüleik étrendjét követték, az elhízás aránya 15 százalékkal csökkent.

A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a hivatalos európai táplálkozási irányelvek „nem előzik meg elég hatékonyan az elhízást.

A „Diogenes” kódnevű projekt a New England Journal of Medicine november 25-i számában jelent meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Kevés hús?K Sok zöldség? Hal? Bor? Mitől jó a "mediterrán" étrend?Kapcsolódó anyagok

A statin használata növeli a diabestes kockázatát

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A csók története

A kifutó veszélyei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Fehérje-és keményítőtartalmú diéta