hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


EU az állatkísérletek szabályozásáért| |
 


Európa május 11-én annak érdekében tett lépést, hogy bevezesse az állatkísérletek szigorúbb szabályozását, valamint hogy elfogadtassa azt az EU tagországok képviselőivel.
A május 11-én elfogadott szabály még mindig vár az Európai Parlament támogatására, valószínűleg szeptemberben kerül majd sor minderre, mielőtt a törvényt hivatalosan is elfogadják. Az új törvény így szól: "Szükséges azon állatok védelmének megerősítése, amelyek a betegségek elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó, engedélyezett kísérletekben vesznek részt.”

Az új szabály tiltja az emberszabású majmokkal - mint a csimpánzok, gorillák és orangutánok - végzett kísérleteket. Csak olyan esetben helyeselhetik a tagállamok az emberszabású majmokon végzendő kísérleteket, ha ez az adott faj fennmaradása érdekében feltétlenül szükséges, vagy olyan betegség kitörése esetén, amely az egész emberiségre életveszélyes vagy gyengítő hatással lehet.

A szabálytervezet szerint a 27 EU tagállamnak azt is biztosítania kellene, hogy az állatkísérleteket, "ahol csak lehetséges", olyan alternatív kísérleti módszerekkel helyettesítsék, melyek "tudományosan elfogadottak".

A fájdalmat és szenvedést korlátozni kell!

Bizonyos projektekben (a rák elleni gyógymódokra irányuló kutatások, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór stb. kísérletekben) használt állatok számát szintén minimálisra kell csökkenteni "anélkül, hogy a kutatási eredmények minőségét veszélyeztetnék”.

Az új szabályzás azt is előírja, hogy az állatoknak okozott fájdalmat és szenvedést is minimálisra kell csökkenteni. Általában kimondja, hogy a vadonból befogott állatok sem használhatóak majd fel kísérletekhez.
Az oktatási miniszterek formálisan, vita nélkül elfogadták az intézkedést, csak a német delegáció tartózkodott az Európai Bizottság elmondása szerint.

Jelen pillanatban az EU-n belül évente 12 millió állatot használ fel a tudomány a kísérleteihez. Szakértők szerint a tudomány jelenlegi állásában nem engedheti meg az állatkísérletek teljes körű kivonását- mondta a Bizottság. A törvénytervezet azonban így ír az állatokról: "érző lények olyan belső értékekkel, amelyeket meg kellene becsülni”.


Előrelépést jelent a törvény, de nem elég jó

2009-ben az Európai Unió a hosszú lefutású toxikológiai teszteket kivéve, amelyek együttesen 2013-ban lesznek betiltva, betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket.

Az Eurogroup for Animals nevű állatvédő szervezet elmondta, hogy a javasolt törvényváltoztatás előrelépést jelent, de "nem teljesen tükrözi az állatkísérletekkel kapcsolatos közérdek komolyságát, és nem megy elég messzire a nem-állatokkal végzett alternatív kísérleti módszerek előmozdításában.”

"Hisszük, hogy az EU intézményei közt létrejött megállapodás pozitívan mozdítja elő az ügyet, de ez még nem jelent 180 fokos fordulatot, amelyre szükség volna a kísérleti állatok megfelelő védelme érdekében.” - nyilatkozta a csoport vezetője, Sonja Van Tichelen.

Az állatok jogaiért küzdő aktivisták kifogásolják a törvényt, és túl sok lehetséges kiskaput látnak benne, főként a védzáradékban, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben ez a törvény megkerülhető lehessen. Az aggályos mondat így szól: „minden tagállamnak megvan a jogalapja arra, hogy szükségesnek tartsa a fellépést.”


Az említett záradék azon európai hatóságok lecsillapítására született meg, akik félnek attól, hogy a törvény túlságosan szigorú.

Ugyanakkor az európai javaslatok azt is lehetővé teszik az EU nemzetek számára, hogy saját szigorúbb szabályaik szerint róhassanak ki bírságot az állatokkal végzett kísérletek miatt.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


EU az állatkísérletek szabályozásáért