TARTALOM

 VISSZA

 


EU az állatkísérletek szabályozásáért| |
 


Európa május 11-én annak érdekében tett lépést, hogy bevezesse az állatkísérletek szigorúbb szabályozását, valamint hogy elfogadtassa azt az EU tagországok képviselőivel.
A május 11-én elfogadott szabály még mindig vár az Európai Parlament támogatására, valószínűleg szeptemberben kerül majd sor minderre, mielőtt a törvényt hivatalosan is elfogadják. Az új törvény így szól: "Szükséges azon állatok védelmének megerősítése, amelyek a betegségek elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó, engedélyezett kísérletekben vesznek részt.”

Az új szabály tiltja az emberszabású majmokkal - mint a csimpánzok, gorillák és orangutánok - végzett kísérleteket. Csak olyan esetben helyeselhetik a tagállamok az emberszabású majmokon végzendő kísérleteket, ha ez az adott faj fennmaradása érdekében feltétlenül szükséges, vagy olyan betegség kitörése esetén, amely az egész emberiségre életveszélyes vagy gyengítő hatással lehet.

A szabálytervezet szerint a 27 EU tagállamnak azt is biztosítania kellene, hogy az állatkísérleteket, "ahol csak lehetséges", olyan alternatív kísérleti módszerekkel helyettesítsék, melyek "tudományosan elfogadottak".

A fájdalmat és szenvedést korlátozni kell!

Bizonyos projektekben (a rák elleni gyógymódokra irányuló kutatások, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór stb. kísérletekben) használt állatok számát szintén minimálisra kell csökkenteni "anélkül, hogy a kutatási eredmények minőségét veszélyeztetnék”.

Az új szabályzás azt is előírja, hogy az állatoknak okozott fájdalmat és szenvedést is minimálisra kell csökkenteni. Általában kimondja, hogy a vadonból befogott állatok sem használhatóak majd fel kísérletekhez.
Az oktatási miniszterek formálisan, vita nélkül elfogadták az intézkedést, csak a német delegáció tartózkodott az Európai Bizottság elmondása szerint.

Jelen pillanatban az EU-n belül évente 12 millió állatot használ fel a tudomány a kísérleteihez. Szakértők szerint a tudomány jelenlegi állásában nem engedheti meg az állatkísérletek teljes körű kivonását- mondta a Bizottság. A törvénytervezet azonban így ír az állatokról: "érző lények olyan belső értékekkel, amelyeket meg kellene becsülni”.


Előrelépést jelent a törvény, de nem elég jó

2009-ben az Európai Unió a hosszú lefutású toxikológiai teszteket kivéve, amelyek együttesen 2013-ban lesznek betiltva, betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket.

Az Eurogroup for Animals nevű állatvédő szervezet elmondta, hogy a javasolt törvényváltoztatás előrelépést jelent, de "nem teljesen tükrözi az állatkísérletekkel kapcsolatos közérdek komolyságát, és nem megy elég messzire a nem-állatokkal végzett alternatív kísérleti módszerek előmozdításában.”

"Hisszük, hogy az EU intézményei közt létrejött megállapodás pozitívan mozdítja elő az ügyet, de ez még nem jelent 180 fokos fordulatot, amelyre szükség volna a kísérleti állatok megfelelő védelme érdekében.” - nyilatkozta a csoport vezetője, Sonja Van Tichelen.

Az állatok jogaiért küzdő aktivisták kifogásolják a törvényt, és túl sok lehetséges kiskaput látnak benne, főként a védzáradékban, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben ez a törvény megkerülhető lehessen. Az aggályos mondat így szól: „minden tagállamnak megvan a jogalapja arra, hogy szükségesnek tartsa a fellépést.”


Az említett záradék azon európai hatóságok lecsillapítására született meg, akik félnek attól, hogy a törvény túlságosan szigorú.

Ugyanakkor az európai javaslatok azt is lehetővé teszik az EU nemzetek számára, hogy saját szigorúbb szabályaik szerint róhassanak ki bírságot az állatokkal végzett kísérletek miatt.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

A mesterséges intelligencia szerepe a precíziós medicinában

p53 – A szuppresszor

Az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusai és a terápiás döntések fejlődése

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


EU az állatkísérletek szabályozásáért