TARTALOM

 VISSZA

 


EU az állatkísérletek szabályozásáért| |
 


Európa május 11-én annak érdekében tett lépést, hogy bevezesse az állatkísérletek szigorúbb szabályozását, valamint hogy elfogadtassa azt az EU tagországok képviselőivel.
A május 11-én elfogadott szabály még mindig vár az Európai Parlament támogatására, valószínűleg szeptemberben kerül majd sor minderre, mielőtt a törvényt hivatalosan is elfogadják. Az új törvény így szól: "Szükséges azon állatok védelmének megerősítése, amelyek a betegségek elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó, engedélyezett kísérletekben vesznek részt.”

Az új szabály tiltja az emberszabású majmokkal - mint a csimpánzok, gorillák és orangutánok - végzett kísérleteket. Csak olyan esetben helyeselhetik a tagállamok az emberszabású majmokon végzendő kísérleteket, ha ez az adott faj fennmaradása érdekében feltétlenül szükséges, vagy olyan betegség kitörése esetén, amely az egész emberiségre életveszélyes vagy gyengítő hatással lehet.

A szabálytervezet szerint a 27 EU tagállamnak azt is biztosítania kellene, hogy az állatkísérleteket, "ahol csak lehetséges", olyan alternatív kísérleti módszerekkel helyettesítsék, melyek "tudományosan elfogadottak".

A fájdalmat és szenvedést korlátozni kell!

Bizonyos projektekben (a rák elleni gyógymódokra irányuló kutatások, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór stb. kísérletekben) használt állatok számát szintén minimálisra kell csökkenteni "anélkül, hogy a kutatási eredmények minőségét veszélyeztetnék”.

Az új szabályzás azt is előírja, hogy az állatoknak okozott fájdalmat és szenvedést is minimálisra kell csökkenteni. Általában kimondja, hogy a vadonból befogott állatok sem használhatóak majd fel kísérletekhez.
Az oktatási miniszterek formálisan, vita nélkül elfogadták az intézkedést, csak a német delegáció tartózkodott az Európai Bizottság elmondása szerint.

Jelen pillanatban az EU-n belül évente 12 millió állatot használ fel a tudomány a kísérleteihez. Szakértők szerint a tudomány jelenlegi állásában nem engedheti meg az állatkísérletek teljes körű kivonását- mondta a Bizottság. A törvénytervezet azonban így ír az állatokról: "érző lények olyan belső értékekkel, amelyeket meg kellene becsülni”.


Előrelépést jelent a törvény, de nem elég jó

2009-ben az Európai Unió a hosszú lefutású toxikológiai teszteket kivéve, amelyek együttesen 2013-ban lesznek betiltva, betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket.

Az Eurogroup for Animals nevű állatvédő szervezet elmondta, hogy a javasolt törvényváltoztatás előrelépést jelent, de "nem teljesen tükrözi az állatkísérletekkel kapcsolatos közérdek komolyságát, és nem megy elég messzire a nem-állatokkal végzett alternatív kísérleti módszerek előmozdításában.”

"Hisszük, hogy az EU intézményei közt létrejött megállapodás pozitívan mozdítja elő az ügyet, de ez még nem jelent 180 fokos fordulatot, amelyre szükség volna a kísérleti állatok megfelelő védelme érdekében.” - nyilatkozta a csoport vezetője, Sonja Van Tichelen.

Az állatok jogaiért küzdő aktivisták kifogásolják a törvényt, és túl sok lehetséges kiskaput látnak benne, főként a védzáradékban, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben ez a törvény megkerülhető lehessen. Az aggályos mondat így szól: „minden tagállamnak megvan a jogalapja arra, hogy szükségesnek tartsa a fellépést.”


Az említett záradék azon európai hatóságok lecsillapítására született meg, akik félnek attól, hogy a törvény túlságosan szigorú.

Ugyanakkor az európai javaslatok azt is lehetővé teszik az EU nemzetek számára, hogy saját szigorúbb szabályaik szerint róhassanak ki bírságot az állatokkal végzett kísérletek miatt.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


EU az állatkísérletek szabályozásáért