TARTALOM

 VISSZA

 


Elhunyt Romics László akadémikus, belgyógyász professzorElhunyt Romics László akadémikus, belgyógyász professzor

| |
 

A Széchenyi-díjas belgyógyász, az anyagcsere betegségek és az érelmeszesedés nemzetközi hírű kutatója, egyetemi tanár. Kimagasló szerepet töltött be az orvosképzésben is és akadémiai tisztségei mellett több európai tudományos társaságnak is tagja volt.
Romics László Érden született 1936-ban. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1962-ben szerzett diplomát. Az egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikáján kezdett dolgozni. Munkatársai és a betegek tisztelték, szerették etikus, empátiás viselkedése miatt.

1976-ban kapta meg az orvostudományok kandidátusa címet, 1994-ben védte meg az akadémiai doktori értekezését. Viszonylag rövid ideig az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet belgyógyász főorvosaként és főigazgató-helyetteseként tevékenykedett. 1985-ben tért vissza a SOTE III. Sz. Belgyógyászati Klinikájára. A klinikát igazgatóként, a Kútvölgyi Klinikai Tömböt pedig főigazgatóként vezette. 1988-ban az egyetem rektor-helyettesévé választották, majd 1996-ban három éves időszakra rektori megbízást kapott. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2001-ben rendes tagjává választotta.

Romics László több hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja volt, azok vezetőségében is dolgozott, így jelentős szerepet játszott a Magyar Belgyógyász Társaság, a Szakmai Kollégium vezetésében, a Kollégiumok Elnökei Tanácsában, az ETT-ben, a MOTESZ vezetésében, a Magyar és az Európai Atherosis Társaság vezetőségében, az MTA-SE Anyagcsere, Genetikai és Immunológiai Kutatócsoport vezetőjeként, valamint a Kossuth és Széchenyi Bizottság Orvostudományi Albizottság munkájában is.

Munkáját értékelve számos díj birtokosa lett, így a Kiváló Orvos, a Markusovszky-emlékérem, a Magyar Imre-emlékérem, a Gerő Sándor-emlékérem, a Tangl Ferenc-emlékérem, a Szent-Györgyi Albert-díj, a Pázmány Péter felsőoktatási díj, a Semmelweis-emlékérem és -díj, a Batthyány-Strattmann László-díj, a MOTESZ-díj és a Széchenyi-díj kitüntetettje lett.
Romics László emberi magatartását többek között az őszinteség, a nyitottság, a korrektség, a segítőszándék, az empátiás, etikus viselkedés, a gyors lényeglátás, a nagy munkabírás jellemezte. Szakmáját tekintve kiváló földön járó, igen jól képzett, empátiás orvosként dolgozott, gyógyított.

Vezetői - így az akadémiai, egyetemi és egyéb sokrétű - feladatköreit lelkiismeretesen, közmegelégedéssel a megbízók, a választók képviseletének érdekei figyelembevételével látta el, és ennek érdekében sem az időt, sem az energiát nem sajnálta.
Romics László magatartásával, munkásságával olyan életművet hagyott hátra, amelyre hozzátartozói, ismerősei, tanítványai, munkatársai büszkén emlékezhetnek, amely példaértékül szolgálhat környezetének.

Prof.Dr. Karádi István a következőket írta a Semmelweis Egyetem honlapján:

„Azok közé a nagy, klasszikusan gondolkodó orvosok közé tartozott, akik legfontosabbnak a belgyógyászati szemléletet tekintették és tanítványait is erre tanította. Tudta, tisztában volt vele, hogy a belgyógyászat szubdiszciplinákban fejlődik tovább, de az általános, integratív belgyógyászati gondolkodást mindennél előbbre helyezte….Nemzetközileg is elismert szakmai munkássága klasszikus műveltséggel párosult. Szinte történészi ismeretanyaggal és szemlélettel elemezte a világ és emberiség helyzetét, nekünk, tanítványainak példát mutatva a józan, bölcsen mérlegelő, humánus gondolkodásmódról. Szenvedélyesen vitatkozott, nem tűrte el a hatalmi arroganciát és igazságérzete védelmet jelentett a jogtalanul támadottak számára.
Hosszan tartó szenvedése során emberi méltóságból olyan példát állított elénk, tanítványai elé, amely előtt mindenkinek fejet kell hajtania. Kedvességét, bölcs tanácsait halála utolsó pillanatáig megosztotta velünk.”

Romics László magatartásával, munkásságával olyan életművet hagyott hátra, amelyre hozzátartozói, ismerősei, tanítványai, munkatársai büszkén emlékezhetnek, amely példaértékül szolgálhat környezetének.


Búcsúztatása augusztus 16-án 14.15-kor lesz a Farkasréti temetőben.

eLitmed

Kapcsolódó anyag: A talentumokat gyűjteni kell - interjú Romics Lászlóval


Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Elhunyt Romics László akadémikus, belgyógyász professzor