hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért| | |
 


A rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs fogyasztás, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás kerülése átlagosan 14 évvel növelheti meg a várható élettartamot - mondta a kormányszóvivő ma délelőtt a Normafánál tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

Nagy Anna az egészségügyért felelős államtitkárral, Szócska Miklóssal és a WHO Magyarországi Irodájának vezetőjével, Pusztai Zsófiával az Egészség Világnapja alkalmából a rossz hazai népegészségügyi helyzetre hívta fel a figyelmet és arra, hogy az egyén maga is sokat tehet egészségének megőrzése érdekében – írja közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Ma Magyarországon népegészségügyi katasztrófahelyzet van. Az országban a dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember, naponta mintegy 70, évente pedig 28.000 embert veszítünk el így. Ez körülbelül kétszer annyi, mint ahányan alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság és AIDS következtében összesen meghalnak. Az alkoholfogyasztással összefüggésben elhunytak száma pedig duplája az uniós átlagnak - sorolta Szócska Miklós a riasztó adatokat. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ez azt jelenti, hogy idős korára a nők 83 százaléka, míg a férfiak 76 százaléka küzd ezzel problémával. Az uniós tagállamok között a nők elhízása tekintetében első helyen állunk.

Hazánkban a 7 éves gyerekek közül minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos, vagy elhízott. Ezek a gyerekek tinédzserként, majd felnőttként is folyamatosan súlyproblémával küzdenek, amely különböző, esetenként nagyon komoly, betegségeket eredményez. A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmadával, a daganatos megbetegedések aránya pedig 30 százalékkal csökkenthető lenne, ha egészségesebben táplálkoznánk, és többet mozognánk. Szócska Miklós azt is hozzátette, hogy a méhnyakrák Magyarországon a tüdőrák és az emlőrák után a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében - és átlagosan közel 400 nő hal meg évente - miközben a népegészségügyi szűréseken csupán 10 százalékos a részvételi arány. Ami a magyarok lelki egészségét illeti: Magyarországon naponta átlagosan 6-7 ember önkezével vet véget az életének, és sokakat érint a depresszió - fűzte hozzá az államtitkár és hangsúlyozta, hogy a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordítását életmód-váltással is jelentősen lehet befolyásolni.

A WHO az Egészség Világnapján minden évben meghatároz egy prioritást, s idén az antibiotikumok helyes használatára hívja fel a figyelmet - mondta Pusztai Zsófia. Kiemelte: az antibiotikum rezisztencia évente 25 ezer ember halálát okozza csak az Európai Unióban - s ez 1,5 milliárd eurós terhet ró a gazdaságra. Magyarországon tavaly 2500 multirezisztens baktériumfertőzött embert kezeltek, közülük 750-en meg is haltak. Ismét megjelent a már-már elfelejtett TBC is, amelyet szintén multirezisztens baktérium okoz.

A szokatlan helyszínt, az egészséges táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra való figyelemfelkeltés érdekében választották a szervezők. A résztvevők a sajtó képviselőivel több, mint fél órás sétára indultak a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Normafánál.


Kapcsolódó anyagok: Megelőzhető az öngyilkosságPillantás az egészségünkre - Az OECD országok és Magyarország egészségügye, 2010 - benMindent meg kell tenni az AIDS csökkentése érdekébenA kábítószer probléma EurópábanMegoldások szenvedélybetegségreGyermekek, balesetek, szegénységHúsz év alatt a duplájára emelkedett az elhízottak számaLAM (Lege Artis Medicinae) - 2003; 13(4) Méhnyak-és emlőrákszűrés a magyarországi kistérségekbenA serdülőkori magas vérnyomás összefügg a későbbi mortalitássalEurópai Uniós egészségügyi folyamatokMilyen életmódtól csökken a cardiovascularis kockázat?


Kapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért