TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi célkitűzések Európában| |
 

A „European Observatory of Health Systems and Policies” - amely a WHO Európai Regionális Igazgatóságának, a belga, a finn, a görög, a spanyol, a svéd és a szlovén kormánynak, Olaszország Veneto régiójának, az Európai Beruházási Banknak, a Világbanknak, az Open Society Intézetnek, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a London School of Economics and Political Sciences intézményeknek a partneri együttműködése az egészségügyi rendszerek és az európai egészségpolitikák kutatására közzétette 177 oldalas kiadványát: „Egészségügyi célkitűzések Európában” címmel.

Előszavában a WHO/EURO főigazgató helyettese, Dr. Nata Menabde hangsúlyozza, hogy a Régió „Egészséget mindenkinek” (Health for All – HFA) célkitűzéseinek megvalósulását utoljára 2005-ben monitorozták, azonban a regionális összesítés a tapasztalatok szerint mesterkélt és igazságtalan. A nemzeti célkitűzések sokkal jobban tükrözik azt a gazdasági, szociális és politikai különbözőséget, amely az európai régiót jellemzik, beleértve az egyes országok sajátos szükségleteit és prioritásait.

Jól működő egészségügyi rendszerek előnyösen hatnak a gazdasági fejlődésre és az általános szociális jólétre, így az egészségügybe való befektetés hasznos.

A kiadvány segíti s döntéshozókat az egészségügyi célkitűzések meghatározásában, és integrálásában más kormányzati prioritásokkal.

A bevezetőben a szerzői team kitér arra, hogy a célkitűzések lehetnek mennyiségiek és/vagy minőségiek, törekedhetnek eredményes kimenetelre, vagy hatékony folyamatra. Egy igényes célkitűzést angol mozaik-szóval jellemeznek. Legyen SMART (azaz okos, talpraesett, ötletes), tartalmazza a „Specific” (jellegzetes), Measurable (mérhető), Accurate (pontos), Realistic (reális) és Time bound (meghatározott idejű) jellemvonásokat. A kötet néhány olyan európai ország tapasztalatait összegezi esettanulmányokban, amelyeknek voltak konkrét – de különböző - célkitűzései, és elérésüket monitorozták is.

1. Az első rész négy fejezetben az elveket szögezi le, fogalmakat határoz meg, technikai kérdésekkel foglalkozik és az általánosan levonható következtetéseket tárgyalja.

2. A második rész esettanulmányokat közöl Angliából, Flandriából (Belgium), Franciaországból, Katalóniából (Spanyolország), Magyarországról, Németországból és Oroszországból. Némelyik az egészségügyi szolgálatokra koncentrál, mások az egészségvédelemre és/vagy az egészség meghatározóira.

- Anglia: Kívánt és nem kívánt hatások
- Flandria: Az egészségügyi célkitűzések, mint a cselekvés katalizátorai
- Franciaország: Befektetés az egészségbe
- Katalónia: Fokozni az egészség-műveltséget (health intelligence) és az elszámoltathatóságot
- Magyarország: A célok kitűzése lendületet ad az egészség-műveltség (health intelligence) fejlesztésének
- Németország: Célok kitűzése egy szövetségi államban
- Oroszország: A célok kitűzésének bonyolult története

A magyar esettanulmány (10. fejezet) szerzői: Prof. Ádány Róza és Prof. Vokó Zoltán
alfejezetei (137.-146. old.):
- Történeti áttekintés
- Az egészségpolitika fejlődése
- Az egészség-célok megfogalmazása
- Megvalósítás (beleértve a kívánt és a nem kívánt hatásokat) és monitorozás
- Hatásgyakorlás
- Mit tanultunk a leckékből?
- Irodalomjegyzék

Forrás: WHO/EURO

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább