hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi célkitűzések Európában| |
 

A „European Observatory of Health Systems and Policies” - amely a WHO Európai Regionális Igazgatóságának, a belga, a finn, a görög, a spanyol, a svéd és a szlovén kormánynak, Olaszország Veneto régiójának, az Európai Beruházási Banknak, a Világbanknak, az Open Society Intézetnek, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a London School of Economics and Political Sciences intézményeknek a partneri együttműködése az egészségügyi rendszerek és az európai egészségpolitikák kutatására közzétette 177 oldalas kiadványát: „Egészségügyi célkitűzések Európában” címmel.

Előszavában a WHO/EURO főigazgató helyettese, Dr. Nata Menabde hangsúlyozza, hogy a Régió „Egészséget mindenkinek” (Health for All – HFA) célkitűzéseinek megvalósulását utoljára 2005-ben monitorozták, azonban a regionális összesítés a tapasztalatok szerint mesterkélt és igazságtalan. A nemzeti célkitűzések sokkal jobban tükrözik azt a gazdasági, szociális és politikai különbözőséget, amely az európai régiót jellemzik, beleértve az egyes országok sajátos szükségleteit és prioritásait.

Jól működő egészségügyi rendszerek előnyösen hatnak a gazdasági fejlődésre és az általános szociális jólétre, így az egészségügybe való befektetés hasznos.

A kiadvány segíti s döntéshozókat az egészségügyi célkitűzések meghatározásában, és integrálásában más kormányzati prioritásokkal.

A bevezetőben a szerzői team kitér arra, hogy a célkitűzések lehetnek mennyiségiek és/vagy minőségiek, törekedhetnek eredményes kimenetelre, vagy hatékony folyamatra. Egy igényes célkitűzést angol mozaik-szóval jellemeznek. Legyen SMART (azaz okos, talpraesett, ötletes), tartalmazza a „Specific” (jellegzetes), Measurable (mérhető), Accurate (pontos), Realistic (reális) és Time bound (meghatározott idejű) jellemvonásokat. A kötet néhány olyan európai ország tapasztalatait összegezi esettanulmányokban, amelyeknek voltak konkrét – de különböző - célkitűzései, és elérésüket monitorozták is.

1. Az első rész négy fejezetben az elveket szögezi le, fogalmakat határoz meg, technikai kérdésekkel foglalkozik és az általánosan levonható következtetéseket tárgyalja.

2. A második rész esettanulmányokat közöl Angliából, Flandriából (Belgium), Franciaországból, Katalóniából (Spanyolország), Magyarországról, Németországból és Oroszországból. Némelyik az egészségügyi szolgálatokra koncentrál, mások az egészségvédelemre és/vagy az egészség meghatározóira.

- Anglia: Kívánt és nem kívánt hatások
- Flandria: Az egészségügyi célkitűzések, mint a cselekvés katalizátorai
- Franciaország: Befektetés az egészségbe
- Katalónia: Fokozni az egészség-műveltséget (health intelligence) és az elszámoltathatóságot
- Magyarország: A célok kitűzése lendületet ad az egészség-műveltség (health intelligence) fejlesztésének
- Németország: Célok kitűzése egy szövetségi államban
- Oroszország: A célok kitűzésének bonyolult története

A magyar esettanulmány (10. fejezet) szerzői: Prof. Ádány Róza és Prof. Vokó Zoltán
alfejezetei (137.-146. old.):
- Történeti áttekintés
- Az egészségpolitika fejlődése
- Az egészség-célok megfogalmazása
- Megvalósítás (beleértve a kívánt és a nem kívánt hatásokat) és monitorozás
- Hatásgyakorlás
- Mit tanultunk a leckékből?
- Irodalomjegyzék

Forrás: WHO/EURO

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Akkreditált továbbképzés

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább