TARTALOM

 VISSZA

 


COVID-19 a fogorvosi praxisban


COVID-19 a fogorvosi praxisban

| |
 

Habár a legtöbb fogászat bezár a COVID-19 járvány alatt, a sürgősségi betegeket a fogászati klinikák ellátják. Milyen módon védekezhetnek a fogorvosok a fertőzésveszélyben, és hogyan előzhetik meg, hogy esetlegesen fertőzött páciensük révén további betegek fertőződjenek meg?

Az International Journal of Oral Science tanulmányának szerzői a kínai példa alapján mutatják be a legfontosabb teendőket és eszközöket, amiket a fogorvosoknak a járvány idején be kell vetniük: 1. a COVID-19-betegek azonosítása, 2. fokozott kéz-higiéné, 3. személyes védőfelszerelés használata, 4. fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt, 5. kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata, 6. visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabok használata, 7. a klinikai környezet fertőtlenítése, 8. a keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése.

Az új-koronavírus (SARS-CoV-2) leggyakoribb fertőzési útvonala a direkt transzmisszió (köhögés, tüsszentés, a fertőzött folyadékcsepp inhalációja) és a kontakt fertőzés (érintkezés a száj, orr és szem mukózus membránjával); a nyál közvetítésével a 2019-nCoV direkt és indirekt módon egyaránt átadható, így a fogorvosi ellátás során keletkező aeroszol a fertőzés továbbadásának bizonyított módja. A fertőzött beteg által generált aeroszol a rendelő felületeire rakódva további betegeket fertőzhet meg, ezért a fertőzöttek kiszűrése, a keletkező aeroszol mennyiségének csökkentése és a klinikai környezet fertőtlenítése (valamint a relatív páratartalom csökkentése) a járvány idején különös fontossággal bír.

1. A fogorvosnak képesnek kell lennie a feltehetően vírusfertőzött betegek azonosítására – az ilyen beteget a fogorvosnak nem szabad ellátnia a rendelőjében, hanem azonnal karanténba kell helyeznie, és értesítenie kell az illetékes infekciókontroll hatóságot. A feltehetően vírusfertőzött betegek kiszűrése érdekében érintésmentes homlokhőmérő használata és kérdőív kitöltetése szükséges (a kérdőívben rá kell kérdezni a következőkre: a páciensnek volt-e láza az elmúlt 14 napban; találkozott-e a páciens az elmúlt 14 napban lázas vagy légúti tünetektől szenvedő beteggel; találkozott-e a páciens az elmúlt időszakban sok ismeretlen emberrel, vett-e részt gyűlésen.

2. A fokozott kéz-higiéné azt jelenti, hogy a fogorvosnak és asszisztensének meg kell mosnia a kezét a beteg megvizsgálása előtt, a fogorvosi beavatkozás előtt, miután megérintette a pácienst, miután nem-fertőtlenített felülethez vagy eszközhöz ért, továbbá miután nyálkahártyához, bőrhöz, testfolyadékhoz ért.

3. Olyan személyes védőfelszerelést kell használni, ami alkalmas a vírus távoltartására, így védőszemüvegen kívül arc-pajzsot is, valamint orvosi sapkát, eldobható szájmaszkot, gumikesztyűt, impermeábilis cipővédőt, sebészi köpeny felett hordott extra eldobható védőruhát.

4. Fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt: a koronavírust a klórhexidin nem öli meg, viszont érzékeny az oxidációra, ezért a páciens számára 1%-os hidrogén-peroxid vagy 0,2%-os povidon ajánlott a fogorvosi beavatkozás előtt szájöblítéshez.

5. A kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata 70%-kal csökkenti a beavatkozás környezetébe kerülő aeroszol-részecskék számát. Az izoláción kívül extra nagy volumenű elszívást kell alkalmazni a procedúra során, a reguláris szukció mellett.

6. Visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabokat kell használni: olyan kézidarabokat, amikben a refluxot gátló billentyűk vannak.

7. A klinikai környezet fertőtlenítése: az ismert szabályok mellett érdemes odafigyelni arra, hogy a felvonót használó páciensek megfelelő módon használják a szájat eltakaró maszkjukat és kerüljék a direkt kontaktust a lift gombjaival.

8. A keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése a protokollok szigorú betartásával történjen.

Eredeti közlemény:
Peng X, Xu X, Li Y, Cheng L, Zhou X, Ren B. : Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice. Int J Oral Sci. 2020 Mar 3;12(1):9


Szemlézte
Kazai Anita dr.

A WHO ajánlásai
WHO: Country & Technical Guidance - Coronavirus disease (COVID-19)

A fenti szemlézés tájékoztató jellegű, tudományos eredmények vázlatos bemutatása, a hazai, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban érvényben lévő eljárásrend az alábbi oldalon érhető el:
Nemzeti Népegészségügyi Központ: ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.03.16.

eLitMed.hu
2020.március 23.


Kulcsszavak

COVID19, fogászati praxis

Kapcsolódó anyagok

Az aneszteziológiai és intenzív ellátás kihívásai a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatosan -gyakorlati szempontú ajánlás

COVID-19 a fogorvosi praxisban

Az új-koronavírus fertőzés megelőzése egészségügyi dolgozók körében

COVID-19: védjük az egészségügyi dolgozókat!

Hogyan osztályozzuk az intenzív ellátásra szoruló betegeket?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

2020.április 1.-én a NEJM egy jelentős figyelmet kiváltó szerkesztőségi közleményt jelentetett meg Harvey V. Fineberg, a National Academy of Medicine előző elnöke tollából. A jeles szerző egy teljesen új “haditervet” javasol az USA számára a COVID-19 járvány leküzdésére. Javaslatának lényege, hogy 1/ az USA elnöke nevezzen ki egy neves katonai “parancsnokot", aki a szektorokon átívelően irányítja a védekezést 2/ legyen masszív, több millió főre kiterjedő, gyors tesztelés 3/ kellő számban biztosítani kell a védőfelszereléseket és az ellátáshoz szükséges eszközöket országos szinten 4/ egy új osztályozási modell alkalmazása: fertőzött, vélelmezhetően fertőzött, fertőzésnek kitett, nem fertőzött és nem is volt fertőzésnek kitéve, felgyógyult 5/ a teljes lakosság mozgósítása 6/ a tevékenység végzésével egyidejű tanulás és kutatás. Véleménye szerint, ha mindez megvalósulna, akkor nem csupán a járványgörbe ellaposítása, hanem letörése válna lehetségessé az USA-ban.

Tovább


A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Tovább


A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

24 nemzetközi szakértő elkészítette a COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentumot. A dokumentum lényegre törően, jól áttekinthetően foglalkozik az epidemiológiával, a klinikai képpel, a súlyossági osztályozással, a laboratóriumi, a képalkotó, a pulmonológiai vizsgálatok indikációjával, a leletek értékelésével, a kezeléssel, a stádiumtól függő kezeléssel, az egyes gyógyszerek indikációjával, a kritikus állapotú betegek ellátásával, az egyéni és a közösségi védelem eszközeivel, használatukkal. Számos szemléletes ábra, táblázat segíti a gyors tájékozódást. Mindenki számára hasznos dokumentum!

Tovább