hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az önkontrollt veszélyezteti a khat nevű drog


Az önkontrollt veszélyezteti a khat nevű drog

| | |
 


A khat, vagy közismertebben a „kati” nevű kábítószer emberi viselkedésre gyakorolt kellemetlen hatásait vizsgálták a Leideni, az Amszterdami és a Granadai Egyetem kutatói. Az eredmények szerint a gyakori droghasználat az önkontroll gyengüléséhez vezet, ami tekintetbe véve a kábítószer gyors elterjedését, súlyos következménnyel járhat.

Dr. Lorenza Colzato, a Leideni Egyetem kognitív pszichológusa és munkatársai rendszeres khat fogyasztókat kértek fel egy kísérletre. A résztvevőknek a képernyőn felvillanó jobbra, vagy balra mutató zöld nyilaknak megfelelő gombokat kellett minél gyorsabban megnyomni, de amikor a nyíl színe pirosra váltott, az alanyoknak egyik gombot nem volt szabad megnyomniuk.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a reakció pontossága és sebessége szempontjából a khat használók nem teljesítettek rosszabbul mint mások, de sokkal nehezebben tudták megállni, hogy ne nyomjanak gombot, amikor a nyíl pirosra váltott.

A vizsgálat eredményei alapján a kutatók megállapították, hogy a khat hosszú távú használata feloldja a gátlásokat, vagyis azt a képességet, hogy bizonyos ingereknek ellenálljanak. Ez a beszűkült önkontroll mind a társadalmi, mind a személyes életünkre komoly hatással lehet, például felelőtlen autóvezetéshez, vagy bűnözői hajlam kialakulásához vezethet.

A tudósok szerint a függőség kialakulásában is fontos szerepet játszik az önkontroll elvesztése: minél többet használja valaki az anyagot, annál nehezebben tud ellenállni neki.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A kábítószer -probléma EurópábanLAM (Lege Artis Medicinae) -2009; 19 (06-07) Újdonságok és kihívások a drogfüggőség kezelésében
Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Az önkontrollt veszélyezteti a khat nevű drog