hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az idősekkel való visszaélések ellen


Az idősekkel való visszaélések  ellen

| | |
 


Az emberek alkonyának időszaka a gyermekkorhoz hasonlít, a túlzott sérülékenység periódusához. A másokra támaszkodás kényszerűséggé válik és azok, akikre az idősek gondozása van bízva – családtagok vagy hivatásos gondozók – mellőzik ezt a feladatot.

Az USA Szenátus Időskorral Foglalkozó Bizottsága a visszaélésnek ezzel a formájával, a fizikai, érzelmi elhanyagolással, illetve anyagi kizsákmányolással foglalkozott.

Szakértők beszámoltak a bizottságnak, hogy az USA-ban ezeknek a visszaéléseknek az arányát 14 százalékra teszik, de ez valószínűleg alulbecslés. Egy nemrég készült vizsgálat szerint például New York államban, ahol jelentési kötelezettség van, minden bejelentett visszaélésre 23-24 olyan esik, amelyik nem kerül napvilágra. Az idősekkel való visszaélés nemcsak családtagok, vagy ápolási otthonok munkatársai részéről fordul elő, hanem az otthonok más lakói részéről is.

Az USA Kormány Elszámoltathatósági Hivatala (Government Accountability Office – GAO) új jelentése, egyetértve a Szenátusi Bizottsággal leszögezi, hogy sok Időseket Védő Szolgáltatás, amely az idősekkel való visszaélések kezeléséért felel, küzd a fokozódó teher és a csökkenő finanszírozás ellentmondásával, és a szövetségi irányítás hiányosságaival. A GAO a szolgáltatások jobb kormányzati irányítására szólít fel.

A hiányosságok ellenére az USA élen jár az időseket védő szolgáltatások terén, amelyek sok országban a gyermekvédelemhez hasonlóak. De ennél tovább kellene menni. Így például, ha a kormány jelentene be egy idősekkel való visszaéléssel kapcsolatos eljárást, az átsegíthetne a GAO jelentésben szereplő szövetségi hiányosságokon.

Nemzetközileg az USA kezdeményezhetne egy új ENSZ Deklarációt az Idősek Jogairól, amit civil szervezetek és az idősekkel való visszaélés elleni világhálózat már javasolt. Az idősekkel való visszaélések megelőzésénél érdemes figyelembe venni a gyermekek védelmére hozott intézkedéseket.

Forrás: Házi Jogorvos


Kapcsolódó anyagok

A statin használata növeli a diabestes kockázatát

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A csók története

A kifutó veszélyei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Az idősekkel való visszaélések ellen