TARTALOM

 VISSZA

 


Az idősekkel való visszaélések ellen


Az idősekkel való visszaélések  ellen

| | |
 


Az emberek alkonyának időszaka a gyermekkorhoz hasonlít, a túlzott sérülékenység periódusához. A másokra támaszkodás kényszerűséggé válik és azok, akikre az idősek gondozása van bízva – családtagok vagy hivatásos gondozók – mellőzik ezt a feladatot.

Az USA Szenátus Időskorral Foglalkozó Bizottsága a visszaélésnek ezzel a formájával, a fizikai, érzelmi elhanyagolással, illetve anyagi kizsákmányolással foglalkozott.

Szakértők beszámoltak a bizottságnak, hogy az USA-ban ezeknek a visszaéléseknek az arányát 14 százalékra teszik, de ez valószínűleg alulbecslés. Egy nemrég készült vizsgálat szerint például New York államban, ahol jelentési kötelezettség van, minden bejelentett visszaélésre 23-24 olyan esik, amelyik nem kerül napvilágra. Az idősekkel való visszaélés nemcsak családtagok, vagy ápolási otthonok munkatársai részéről fordul elő, hanem az otthonok más lakói részéről is.

Az USA Kormány Elszámoltathatósági Hivatala (Government Accountability Office – GAO) új jelentése, egyetértve a Szenátusi Bizottsággal leszögezi, hogy sok Időseket Védő Szolgáltatás, amely az idősekkel való visszaélések kezeléséért felel, küzd a fokozódó teher és a csökkenő finanszírozás ellentmondásával, és a szövetségi irányítás hiányosságaival. A GAO a szolgáltatások jobb kormányzati irányítására szólít fel.

A hiányosságok ellenére az USA élen jár az időseket védő szolgáltatások terén, amelyek sok országban a gyermekvédelemhez hasonlóak. De ennél tovább kellene menni. Így például, ha a kormány jelentene be egy idősekkel való visszaéléssel kapcsolatos eljárást, az átsegíthetne a GAO jelentésben szereplő szövetségi hiányosságokon.

Nemzetközileg az USA kezdeményezhetne egy új ENSZ Deklarációt az Idősek Jogairól, amit civil szervezetek és az idősekkel való visszaélés elleni világhálózat már javasolt. Az idősekkel való visszaélések megelőzésénél érdemes figyelembe venni a gyermekek védelmére hozott intézkedéseket.

Forrás: Házi Jogorvos


Kapcsolódó anyagok

Kedves Olvasóink!

A festőszenvedély elfojtása, avagy a női lét alapdilemmái - Peder Severin Krøyer és Marie Triepcke

Orvosi-élettani Nobel-díj - 2019

Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

Praeeclampsia − 2019

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Az idősekkel való visszaélések ellen