hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Árt a marihuána a szklerózis multiplexeseknek


Árt a marihuána a szklerózis multiplexeseknek

| | |
 


Az autoimmun hátterű szklerózis multiplexben szenvedők rendszeres marihuánahasználata rontja a pszichológiai tesztek eredményét - a Torontói Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint.

Ugyan sok amerikai államban legalizálták az orvosi marihuánát, azonban Dr. Anthony Feinstein és munkatársai szerint a szklerózis multiplexes betegeknek kétszer is meg kell gondolni a használatot. Ezek a betegek eleve károsodott kognitív készséggel rendelkeznek, és a drog csak fokozza a problémát.

Sok krónikus betegségben szenvedő használ marihuánát annak reményében, hogy enyhítsék tüneteiket. A statisztikák szerint jelenleg az Egyesült Államokban 400 ezer szklerózis multiplexben szenvedő beteg él, akiknek mintegy hatoda szív marihuánát rendszeresen. Őket illetően átfogó adattal nem rendelkezünk, azonban Feinsteinék munkájuk során 25 beteget teszteltek, egyik részük rendszeresen fogyasztott marihuánát (többségük naponta), másik részük pedig nem használt drogot.

A pszichológiai tesztek a marihuánahasználók mintegy kétharmadánál mutattak kognitív károsodást, ami a beszéd lassulásában, és a verbális memória romlásában nyilvánult meg. Ezzel szemben a drogot nem fogyasztó csoport tagjainak csak mintegy harmadánál jelentkeztek tünetek. A Neurology március 28-i számában megjelent tanulmány megállapította továbbá, hogy ez a hatás más tényezőktől (például alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés) független volt.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A marihuána elősegíti a pszichózistAz orvosi marihuána Illinois állambanÚj fehérje a neurológiai betegségek gyógyításábanÁttörés a szklerózis multiplex kezelésébenKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Árt a marihuána a szklerózis multiplexeseknek