TARTALOM

 VISSZA

 


Amíg jó a régi máj, ne cseréljük le!| |
 

A májtranszplantáció javítja a Child-Pugh C stádiumú alkoholos májcirrhosisban szenvedő betegek túlélését, de hogy ez igaz-e a még csak B stádiumban lévő betegekre, arról megoszlanak a vélemények.

E kérdés tisztázására franciaországi kutatók 120, B stádiumú alkoholos cirrhosisban szenvedő beteget véletlen besorolás alapján vagy bejelentettek transzplantációs várólistára, vagy hagyományos ellátásban részesültek, és csak akkor kerültek várólistára, ha a cirrhosis a C stádiumig progrediált. Az első csoport kétharmada kapott új májat egy éven belül, míg a másik csoportnak csak a 25%-a (akik a C stádiumba kerültek).

Nem különbözött szignifikánsan a két csoport ötéves túlélése (az azonnal várólistára helyezett csoport 58%-a és a hagyományosan kezelt csoport 69%-a maradt életben). A hamarabb transzplantált csoportban ritkábban alakult ki májcarcinoma, extrahepaticus daganat viszont gyakrabban. A többváltozós elemzésben a jobb prognózissal összefüggésben állt a cirrhosis súlyosságán kívül az alkohol-absztinencia is.

Az eredmények megerősítik azt az eddigi gyakorlatot, hogy a kevés rendelkezésre álló májat érdemes a súlyosabb állapotú betegeknek fenntartani. Ugyancsak tanulságos, hogy a transzplantációval járó kockázatok – a műtéti szövődmények, az immunszuppresszió és az extrahepaticus daganatok – meghaladják a májelégtelenség miatti halál kockázatát.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Intern Med 2009 Feb 3; 150:153.


Kulcsszavak

alkoholos májcirrhosis, Child-Pugh B stádium, májtranszplantáció

Kapcsolódó anyagok

A családorvos feladatai a Wilson-kór miatt szükséges májtranszplantáció kapcsán

Transzplantációs botrány Németországban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.

Tovább


Bizonyítékot találtak a Wigner-kristály létezésére

Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt "Wigner-kristályt" (elektronok alkotta, különleges kvantumkristályt) egy szén nanocsőben figyelték meg.

Tovább


Tudomány és művészet a szentendrei MANK Galériában

A művészet eszközeivel hívja tudományos kalandozásra a közönséget a szentendrei MANK Galéria ArtScience címmel szerdán nyíló kiállítása.

Tovább


Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

A kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.

Tovább