TARTALOM

 VISSZA

 


Amíg jó a régi máj, ne cseréljük le!| |
 

A májtranszplantáció javítja a Child-Pugh C stádiumú alkoholos májcirrhosisban szenvedő betegek túlélését, de hogy ez igaz-e a még csak B stádiumban lévő betegekre, arról megoszlanak a vélemények.

E kérdés tisztázására franciaországi kutatók 120, B stádiumú alkoholos cirrhosisban szenvedő beteget véletlen besorolás alapján vagy bejelentettek transzplantációs várólistára, vagy hagyományos ellátásban részesültek, és csak akkor kerültek várólistára, ha a cirrhosis a C stádiumig progrediált. Az első csoport kétharmada kapott új májat egy éven belül, míg a másik csoportnak csak a 25%-a (akik a C stádiumba kerültek).

Nem különbözött szignifikánsan a két csoport ötéves túlélése (az azonnal várólistára helyezett csoport 58%-a és a hagyományosan kezelt csoport 69%-a maradt életben). A hamarabb transzplantált csoportban ritkábban alakult ki májcarcinoma, extrahepaticus daganat viszont gyakrabban. A többváltozós elemzésben a jobb prognózissal összefüggésben állt a cirrhosis súlyosságán kívül az alkohol-absztinencia is.

Az eredmények megerősítik azt az eddigi gyakorlatot, hogy a kevés rendelkezésre álló májat érdemes a súlyosabb állapotú betegeknek fenntartani. Ugyancsak tanulságos, hogy a transzplantációval járó kockázatok – a műtéti szövődmények, az immunszuppresszió és az extrahepaticus daganatok – meghaladják a májelégtelenség miatti halál kockázatát.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Intern Med 2009 Feb 3; 150:153.


Kulcsszavak

alkoholos májcirrhosis, Child-Pugh B stádium, májtranszplantáció

Kapcsolódó anyagok

A családorvos feladatai a Wilson-kór miatt szükséges májtranszplantáció kapcsán

Transzplantációs botrány Németországban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább