hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Amíg jó a régi máj, ne cseréljük le!| |
 

A májtranszplantáció javítja a Child-Pugh C stádiumú alkoholos májcirrhosisban szenvedő betegek túlélését, de hogy ez igaz-e a még csak B stádiumban lévő betegekre, arról megoszlanak a vélemények.

E kérdés tisztázására franciaországi kutatók 120, B stádiumú alkoholos cirrhosisban szenvedő beteget véletlen besorolás alapján vagy bejelentettek transzplantációs várólistára, vagy hagyományos ellátásban részesültek, és csak akkor kerültek várólistára, ha a cirrhosis a C stádiumig progrediált. Az első csoport kétharmada kapott új májat egy éven belül, míg a másik csoportnak csak a 25%-a (akik a C stádiumba kerültek).

Nem különbözött szignifikánsan a két csoport ötéves túlélése (az azonnal várólistára helyezett csoport 58%-a és a hagyományosan kezelt csoport 69%-a maradt életben). A hamarabb transzplantált csoportban ritkábban alakult ki májcarcinoma, extrahepaticus daganat viszont gyakrabban. A többváltozós elemzésben a jobb prognózissal összefüggésben állt a cirrhosis súlyosságán kívül az alkohol-absztinencia is.

Az eredmények megerősítik azt az eddigi gyakorlatot, hogy a kevés rendelkezésre álló májat érdemes a súlyosabb állapotú betegeknek fenntartani. Ugyancsak tanulságos, hogy a transzplantációval járó kockázatok – a műtéti szövődmények, az immunszuppresszió és az extrahepaticus daganatok – meghaladják a májelégtelenség miatti halál kockázatát.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Intern Med 2009 Feb 3; 150:153.


Kulcsszavak

alkoholos májcirrhosis, Child-Pugh B stádium, májtranszplantáció

Kapcsolódó anyagok

A családorvos feladatai a Wilson-kór miatt szükséges májtranszplantáció kapcsán

Transzplantációs botrány Németországban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább