TARTALOM

 VISSZA

 


Alternatív koleszterinanyagcsere-út| |
 

Mai tudásunk szerint a magas koleszterinszint szerepe egyértelmű az érelmeszesedés és a szívinfarktus folyamatában. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben az volt az elfogadott álláspont, hogy a szervezet a koleszterintől csak egyféleképpen tud megszabadulni.

Mark Brown és a Wake Forest University School of Medicine közleménye azt állítja, hogy hogy létezik egy alternatív lehetőség is.

Az érfalban lévő felesleges koleszterint falósejtek gyüjtik össze. Ezután a koleszterin HDL-molekulák által szállítva a májba kerül, majd az epével a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből.

Azonban az 1920-as évektől kezdve feltételezik, hogy létezik egy másik, az epétől független távozási út is. Ismert volt, hogy kutyákban nem jut be az epefolyadékba a koleszterin, és a legújabb kutatások egerekben is hasonlóról számoltak be.

Brown és munkatársai munkájuk során genetikailag vagy sebészileg manipuláltak egereket úgy, hogy az állatok képtelenek legyenek az epefolyadékba koleszterint kiválasztani. Ennek ellenére az állatok székletében normális mennyiségű koleszterint mutattak ki, és a falósejtek tovább folytatták a koleszterin felvételét. Ez alapján a tudósok feltételezik, hogy a máj a vér segítségével is szállít koleszterint a bélbe. A két független út jól kiegészíti egymást, melynek jelentősége a új koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek fejlesztésében lehet.


Forrás: Medipress


Eredeti közlemény: Biliary Sterol Secretion Is Not Required for Macrophage Reverse Cholesterol Transport - Cell Metabolism, Volume 12, Issue 1, 96-102

Kapcsolódó anyagok

Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

Praeeclampsia − 2019

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Alternatív koleszterinanyagcsere-út