hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Alternatív koleszterinanyagcsere-út| |
 

Mai tudásunk szerint a magas koleszterinszint szerepe egyértelmű az érelmeszesedés és a szívinfarktus folyamatában. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben az volt az elfogadott álláspont, hogy a szervezet a koleszterintől csak egyféleképpen tud megszabadulni.

Mark Brown és a Wake Forest University School of Medicine közleménye azt állítja, hogy hogy létezik egy alternatív lehetőség is.

Az érfalban lévő felesleges koleszterint falósejtek gyüjtik össze. Ezután a koleszterin HDL-molekulák által szállítva a májba kerül, majd az epével a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből.

Azonban az 1920-as évektől kezdve feltételezik, hogy létezik egy másik, az epétől független távozási út is. Ismert volt, hogy kutyákban nem jut be az epefolyadékba a koleszterin, és a legújabb kutatások egerekben is hasonlóról számoltak be.

Brown és munkatársai munkájuk során genetikailag vagy sebészileg manipuláltak egereket úgy, hogy az állatok képtelenek legyenek az epefolyadékba koleszterint kiválasztani. Ennek ellenére az állatok székletében normális mennyiségű koleszterint mutattak ki, és a falósejtek tovább folytatták a koleszterin felvételét. Ez alapján a tudósok feltételezik, hogy a máj a vér segítségével is szállít koleszterint a bélbe. A két független út jól kiegészíti egymást, melynek jelentősége a új koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek fejlesztésében lehet.


Forrás: Medipress


Eredeti közlemény: Biliary Sterol Secretion Is Not Required for Macrophage Reverse Cholesterol Transport - Cell Metabolism, Volume 12, Issue 1, 96-102

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Alternatív koleszterinanyagcsere-út