TARTALOM

 VISSZA

 


Ajánlják a H1N1 elleni oltást


Ajánlják a H1N1 elleni oltást

| | |
 


Szakértők szerint a vírus sokkal kevésbé volt veszélyes, mint azt először gondolták. Eddig a világtörténelem során rengeteg influenza világjárványt jegyeztek fel, a legsúlyosabbat 1918-ban, ennek során ugyanis világszerte 20-40 millió ember vesztette életét.

A 2009-es H1N1 járvány, ha másra nem is, arra biztos jó volt, hogy tesztelje a világ közegészségügyi hatóságainak felkészültségét és hozzáértését. A vizsgálatok során kiderült ugyanis, hogy a legnagyobb országok, köztük az Egyesült Államok is, képtelenek voltak a megfelelő mennyiségű ellenanyag kifejlesztésére és előállítására. Az oltás a legfontosabb fegyver a vírusos megbetegedésekkel szemben, ezzel ugyanis viszonylag hamar teljes védelem érhető el, és ha elég embert oltanak be, a potenciális hordozók száma is lecsökken.

A vírus először 2009 márciusában került a figyelem központjába. Ekkor a szakértők úgy gondolták, hogy a vírus Délkelet-Ázsiából származik, így a nyugati országoknak elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy kifejlesszék és legyártsák a szükséges oltásmennyiséget. Sajnos ez nem így történt, hiszen a gyártás idején a járvány már rég túl volt a csúcsán, így jelenleg összesen 70 millió adag felesleges H1N1 vakcina áll rendelkezésünkre.

Az Egyesült Államokban a felnőttek mindössze 20 százaléka és az egészségügyi dolgozók fele oltatta be magát, az általános közvélemény ugyanis az oltás ellen foglalt állást. Az Oltási Szabályzatok Szakértői Bizottsága (ACIP) ennek ellenére hat hónapos kor felett továbbra is mindenkinek ajánlja az oltást, hiszen a vírustörzs a kevésbé veszélyeztetett csoportokban is súlyos betegségeket okozhat.

"Fontos tehát, hogy beoltassuk magunkat, de azt is figyelembe kell venni, hogy az vakcinák száma egyenes arányban álljon a lakossági igényekkel, különben ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, mint a H1N1 vírus elleni oltás esetében" - foglalták össze a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: WHO H1N1 vizsgálata - Sok a kételyKapcsolódó anyagok: A H1N1 vakcinák hatásosak és biztonságosak
Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Ajánlják a H1N1 elleni oltást