TARTALOM

 VISSZA

 


A szerotoningén rejtélyének leleplezése| |
 

Több vizsgálatban kimutatták, hogy a szerotonin-transzporter gén (5-HTTLPR) rövidebbik alléje olyan genetikai „sebezhetőséget” okoz, amely a stresszt okozó életeseményekkel együtt növeli a depresszió kockázatát. Az elmúlt években ezeket a kutatási eredményeket széles körben terjesztették, és szinte legendássá váltak.

Most brit kutatók végeztek egy elegáns metaanalízist, amelyben 14, több mint 14 ezer beteget magában foglaló vizsgálat adatait összesítették. Készítettek egy másik elemzést is, amelyben e vizsgálatok közül csak annak a tíznek az eredményeit vették figyelembe, amelyek tartalmazták az egyes betegek adatait külön-külön.

Hasonló megközelítéssel végeztek már korábban is metaanalízist 2003-ban (Science 2003 Jul 18; 30:386.). Az újabb elemzés szerzői az adatgyűjtés és -feldolgozás során a korábbi vizsgálatban alkalmazott módszereket követték, hogy eredményeik összehasonlíthatók legyenek azzal.

A most közölt két metaanalízis egyikében sem lehetet kimutatni, hogy a genotípus befolyásolná a depresszió kockázatát. Ennél még fontosabb, hogy nem találtak összefüggést a genetikai jellemzők és a depresszió kockázatát növelő életesemények között sem.

A meglepő eredmények azt mutatják, hogy a leginkább megbízhatónak tűnő, széles körben elfogadott eredmények is hibásnak bizonyulhatnak. A szerzők véleménye szerint ezeknek a hibásnak bizonyult eredményeknek a létrejöttéhez hozzájárult az e téren dolgozó kutatók hozzáállása is: a pszichiátria területén végzett genetikai előrelépések lassúsága miatt szinte kényszeresen ragaszkodhattak a kevéssé megbízható eredmények bizonyításához és elterjesztéséhez.

A gének és a környezet közötti kölcsönhatás mindezek ellenére lehetséges, csak éppen az itt tanulmányozott esetben nem játszik szerepet. Remélhetőleg ennek a vizsgálatnak az eredményei nem fognak általános kiábrándultságot okozni az ilyen típusú kutatásokkal kapcsolatban, hanem éppen fordítva: a kutatási erőfeszítéseket olyan területekre fogják átirányítani, ahol jó esély van valódi eredményeket felmutatni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Jun 17; 301:2462.


Kulcsszavak

szerotonin-transzporter gén, gén-környezet kölcsönhatás, depresszió

Kapcsolódó anyagok

Modernkori egészségféltés szorongásos és hangulatzavaros betegek körében

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

A depresszió és a cardiovascularis betegségek epidemiológiája, komorbiditása, etiológiája

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szexuális problémák a krónikus veseelégtelen betegek körében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább