hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A szerotoningén rejtélyének leleplezése| |
 

Több vizsgálatban kimutatták, hogy a szerotonin-transzporter gén (5-HTTLPR) rövidebbik alléje olyan genetikai „sebezhetőséget” okoz, amely a stresszt okozó életeseményekkel együtt növeli a depresszió kockázatát. Az elmúlt években ezeket a kutatási eredményeket széles körben terjesztették, és szinte legendássá váltak.

Most brit kutatók végeztek egy elegáns metaanalízist, amelyben 14, több mint 14 ezer beteget magában foglaló vizsgálat adatait összesítették. Készítettek egy másik elemzést is, amelyben e vizsgálatok közül csak annak a tíznek az eredményeit vették figyelembe, amelyek tartalmazták az egyes betegek adatait külön-külön.

Hasonló megközelítéssel végeztek már korábban is metaanalízist 2003-ban (Science 2003 Jul 18; 30:386.). Az újabb elemzés szerzői az adatgyűjtés és -feldolgozás során a korábbi vizsgálatban alkalmazott módszereket követték, hogy eredményeik összehasonlíthatók legyenek azzal.

A most közölt két metaanalízis egyikében sem lehetet kimutatni, hogy a genotípus befolyásolná a depresszió kockázatát. Ennél még fontosabb, hogy nem találtak összefüggést a genetikai jellemzők és a depresszió kockázatát növelő életesemények között sem.

A meglepő eredmények azt mutatják, hogy a leginkább megbízhatónak tűnő, széles körben elfogadott eredmények is hibásnak bizonyulhatnak. A szerzők véleménye szerint ezeknek a hibásnak bizonyult eredményeknek a létrejöttéhez hozzájárult az e téren dolgozó kutatók hozzáállása is: a pszichiátria területén végzett genetikai előrelépések lassúsága miatt szinte kényszeresen ragaszkodhattak a kevéssé megbízható eredmények bizonyításához és elterjesztéséhez.

A gének és a környezet közötti kölcsönhatás mindezek ellenére lehetséges, csak éppen az itt tanulmányozott esetben nem játszik szerepet. Remélhetőleg ennek a vizsgálatnak az eredményei nem fognak általános kiábrándultságot okozni az ilyen típusú kutatásokkal kapcsolatban, hanem éppen fordítva: a kutatási erőfeszítéseket olyan területekre fogják átirányítani, ahol jó esély van valódi eredményeket felmutatni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Jun 17; 301:2462.


Kulcsszavak

szerotonin-transzporter gén, gén-környezet kölcsönhatás, depresszió

Kapcsolódó anyagok

Szorongás, depresszió és a házastársi kapcsolat minősége migrénbetegek körében

Modernkori egészségféltés szorongásos és hangulatzavaros betegek körében

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

A depresszió és a cardiovascularis betegségek epidemiológiája, komorbiditása, etiológiája

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább