TARTALOM

 VISSZA

 


A széndioxid-szint szerepe a halálközeli élményben| |
 

A halálközeli élmények régóta foglalkoztatják a neurológus kutatókat. A belső béke, fényélmény, találkozás elhunyt rokonokkal valamint sokszor testen kívüli élménnyel kísért jelenség a szívmegállást túlélt betegek 11-23%-nál fordul elő.

A Maribor University ez évben publikált kutatása szerint a halálközeli élmények során tapasztalt misztikus élmények a vér széndioxid-szintjének megemelkedéséhez köthetőek. A betegek vizsgálata során a halálközeli élmény előfordulása nem korrelált a beteg nemével, vallási meggyőződésével, életkorával, halálfélelmével vagy iskolázottságával. Ám a halálközeli élményen átesett betegek széndioxid-szintje lényegesen magasabb volt azokénál, akik nem éltek át hasonló élményt.

Az már régebb óta ismert, hogy a halálközeli élményt tapasztalt betegek ébredési rendszere jelentősen megváltozik. A Neurologyban publikált tanulmány szerint a betegekben elmosódik a határ az ébrenléti és alvás állapota között. Az ébrenlét szabályozása is zavart szenved, a REM állapot sokszor ébrenléti tudatállapotban is “betolakodik”. A halálközeli élményt átélt betegek 60%-nál, míg a kontrollcsoportban csak 24%-ban volt megfigyelhető ez a jelenség.

Ugyanakkor a halálközeli élményt sokszor kísérő testen kívüli élményt vizsgálva a kutatók már 2007-ben felfigyeltek arra, hogy ilyen élmény statisztikailag hasonló valószínűséggel fordul elő halálközeli élmény átélésekor és az álom-ébrenlét határán. A 13 000 főt érintő vizsgálatban a résztvevők közel 6%-a számolt be testen kívüli élményről az alvás és az ébrenlét közti átmeneti fázisban.

A Maribor University kutatási eredményei segíthetik további kutatások megtervezését, amelyek a halálközeli élmény ébrenléti rendszerre gyakorolt hatását segíthetnek megérteni.

eLitMed.hu

Forrás:

The effect of carbon dioxide on near-death experiences in out-of-hospital cardiac arrest survivors: a prospective observational study – Critical Care Critical Care 2010, 14:R56

Out-of-Body Experiences May Be Caused By Arousal System Disturbances In Brain

People With Near Death Experiences Can Differ In Sleep-Wake Control

Carbon Dioxide May Explain Near Death Experiences


Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


A széndioxid-szint szerepe a halálközeli élményben