TARTALOM

 VISSZA

 


A passzív dohányzás világméretű hatásai| | |
 


A passzív dohányzás sok országban gond, de a világméretű problémát nem ismerjük. A The Lancet 2011. január 18-i számában a szerzők a passzív dohányzás 2004. évi helyzetét vizsgálták 192 ország adatainak retrospektív elemzése során.


A passzív dohányzás betegség-terhét gyerekeknél és nem dohányzó felnőtteknél az elhalálozások és a DALY (disability adjusted life-years: rokkantsághoz igazított élet-évek) alapján határozták meg.

A vizsgált évben a gyerekek 40 százaléka, a nemdohányzó férfiak 33 százaléka, és a nemdohányzó nők 35 százaléka volt kitéve dohányfüstnek passzív dohányzás formájában. A becslések szerint a fentiek 379.000 ischaemiás szívbetegség miatti, 165.000 alsó légúti fertőzés, 36.900 asztma miatti és 61.000 tüdőrákos halált okoztak. 2004-ben 603.000 elhalálozást tulajdonítottak a passzív dohányzásnak, ami a világméretű mortalitás 1.0 százaléka. A halál 47 százaléka nők között, 28 százaléka gyerekeknél és 26 százaléka férfiaknál fordult elő. A passzív dohányzás következtében elvesztett DALY 10.9 millió volt 2004-ben, ami a világméretű teljes betegség-teher 0.7 százaléka. A DALY 61 százaléka a gyerekeket érintette. 5.939.000 alsó légúti fertőzés alakult ki az 5 év alatti gyerekeknél, 2.836.000 ischaemiás szívbetegség felnőtteknél, 1.246.000 asztma felnőtteknél és 651.000 gyerekeknél a passzív dohányzás következtében.

A szerzők véleménye szerint jelentős egészségnyereség lenne elérhető megfelelő közegészségügyi és klinikai beavatkozásokkal a passzív dohányzás világméretű visszaszorítására.

Forrás: www.hazijogorvos.hu


Kapcsolódó anyagok: A passzív dohányzás összefügghet az ADHD-val gyermekkorbanA dohányzás problémája

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


A passzív dohányzás világméretű hatásai