hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A passzív dohányzás világméretű hatásai| | |
 


A passzív dohányzás sok országban gond, de a világméretű problémát nem ismerjük. A The Lancet 2011. január 18-i számában a szerzők a passzív dohányzás 2004. évi helyzetét vizsgálták 192 ország adatainak retrospektív elemzése során.


A passzív dohányzás betegség-terhét gyerekeknél és nem dohányzó felnőtteknél az elhalálozások és a DALY (disability adjusted life-years: rokkantsághoz igazított élet-évek) alapján határozták meg.

A vizsgált évben a gyerekek 40 százaléka, a nemdohányzó férfiak 33 százaléka, és a nemdohányzó nők 35 százaléka volt kitéve dohányfüstnek passzív dohányzás formájában. A becslések szerint a fentiek 379.000 ischaemiás szívbetegség miatti, 165.000 alsó légúti fertőzés, 36.900 asztma miatti és 61.000 tüdőrákos halált okoztak. 2004-ben 603.000 elhalálozást tulajdonítottak a passzív dohányzásnak, ami a világméretű mortalitás 1.0 százaléka. A halál 47 százaléka nők között, 28 százaléka gyerekeknél és 26 százaléka férfiaknál fordult elő. A passzív dohányzás következtében elvesztett DALY 10.9 millió volt 2004-ben, ami a világméretű teljes betegség-teher 0.7 százaléka. A DALY 61 százaléka a gyerekeket érintette. 5.939.000 alsó légúti fertőzés alakult ki az 5 év alatti gyerekeknél, 2.836.000 ischaemiás szívbetegség felnőtteknél, 1.246.000 asztma felnőtteknél és 651.000 gyerekeknél a passzív dohányzás következtében.

A szerzők véleménye szerint jelentős egészségnyereség lenne elérhető megfelelő közegészségügyi és klinikai beavatkozásokkal a passzív dohányzás világméretű visszaszorítására.

Forrás: www.hazijogorvos.hu


Kapcsolódó anyagok: A passzív dohányzás összefügghet az ADHD-val gyermekkorbanA dohányzás problémája

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


A passzív dohányzás világméretű hatásai