hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok| |
 A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer megháromszorozhatja a kényszeres viselkedések esélyét, mint például a szerencsejáték, nagyevés, boltkórosság és szexmánia, jelentették be amerikai kutatók.


A több mint 3 000 Parkinson-kóros beteg bevonásával készített tanulmány megerősítette, hogy az ún. dopamin-agonisták, mint például a roipnirol és a pramipexol kényszerbetegséget okozhat. Ez azt is jelentheti, hogy az orvosok, akik felírják ezeket a szereket az olyan betegségekre, mint a nyugtalan láb-szindróma, oda kell figyelniük a fent említett tünetekre. "Egy ideje már gyanítottuk, hogy összefüggés lehet a dopamin-agonisták és a kényszeres zavarok kialakulása között.” – mondta dr. Daniel Weintraub a Pennsylvania Egyetem és a Philadelphiai Veterán-egészségügyi Központ munkatársa, akinek a tanulmánya az Archives of Neurology című folyóiratban jelenik meg.

A dopamin-agonisták segítenek több dopamint termelni az agynak. A dopamin egy üzenetátvivő vegyület, melyet azok a sejtek állítanak elő, melyek a Parkinson-kór következtében elpusztulnak. A gyógyíthatatlan betegség a mozgás, az izmok irányításának és az egyensúlyérzék zavarával jár. Legvégső stádiumában bénuláshoz és halálhoz vezethet.

Weintraub csapata 3 090 Parkinson-kóros beteget tanulmányozott. Szinte mindegyikük szedett vagy dopamin-agonistát, vagy levodopa dopaminhelyettesítő gyógyszert. A dopamin-agonistát szedő betegek 13,6 %-ánál találtak kényszerbetegséget. 5 %-uk szerencsejátékot játszott, 3,5 %-uk volt szexmániás, 5,7 %-uk vásárlás mániás, 4,3 %-uk pedig kényszerevő. 4 % esetében kettő vagy annál több kényszeres viselkedést fedeztek fel. "Ez megerősíti, hogy a dopamin-agonista kezelés összefügg egy vagy több kényszeres viselkedészavarral a Parkinson-kóros betegek esetén” - mondta.

A levodopát szedő betegek esetében jóval ritkábban tapasztaltak hasonlót.

Weintraub elmondása szerint több tanulmány szükséges ahhoz, hogy a kényszeres zavarok ugyanilyen gyakorisággal fordulnak-e elő azoknál, akik a nyugtalan láb-szindrómára szedik a dopamin-agonistákat, mivel ennél a betegségnél az adagok kisebbek általában.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok