hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok| |
 A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer megháromszorozhatja a kényszeres viselkedések esélyét, mint például a szerencsejáték, nagyevés, boltkórosság és szexmánia, jelentették be amerikai kutatók.


A több mint 3 000 Parkinson-kóros beteg bevonásával készített tanulmány megerősítette, hogy az ún. dopamin-agonisták, mint például a roipnirol és a pramipexol kényszerbetegséget okozhat. Ez azt is jelentheti, hogy az orvosok, akik felírják ezeket a szereket az olyan betegségekre, mint a nyugtalan láb-szindróma, oda kell figyelniük a fent említett tünetekre. "Egy ideje már gyanítottuk, hogy összefüggés lehet a dopamin-agonisták és a kényszeres zavarok kialakulása között.” – mondta dr. Daniel Weintraub a Pennsylvania Egyetem és a Philadelphiai Veterán-egészségügyi Központ munkatársa, akinek a tanulmánya az Archives of Neurology című folyóiratban jelenik meg.

A dopamin-agonisták segítenek több dopamint termelni az agynak. A dopamin egy üzenetátvivő vegyület, melyet azok a sejtek állítanak elő, melyek a Parkinson-kór következtében elpusztulnak. A gyógyíthatatlan betegség a mozgás, az izmok irányításának és az egyensúlyérzék zavarával jár. Legvégső stádiumában bénuláshoz és halálhoz vezethet.

Weintraub csapata 3 090 Parkinson-kóros beteget tanulmányozott. Szinte mindegyikük szedett vagy dopamin-agonistát, vagy levodopa dopaminhelyettesítő gyógyszert. A dopamin-agonistát szedő betegek 13,6 %-ánál találtak kényszerbetegséget. 5 %-uk szerencsejátékot játszott, 3,5 %-uk volt szexmániás, 5,7 %-uk vásárlás mániás, 4,3 %-uk pedig kényszerevő. 4 % esetében kettő vagy annál több kényszeres viselkedést fedeztek fel. "Ez megerősíti, hogy a dopamin-agonista kezelés összefügg egy vagy több kényszeres viselkedészavarral a Parkinson-kóros betegek esetén” - mondta.

A levodopát szedő betegek esetében jóval ritkábban tapasztaltak hasonlót.

Weintraub elmondása szerint több tanulmány szükséges ahhoz, hogy a kényszeres zavarok ugyanilyen gyakorisággal fordulnak-e elő azoknál, akik a nyugtalan láb-szindrómára szedik a dopamin-agonistákat, mivel ennél a betegségnél az adagok kisebbek általában.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok