TARTALOM

 VISSZA

 


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok| |
 A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer megháromszorozhatja a kényszeres viselkedések esélyét, mint például a szerencsejáték, nagyevés, boltkórosság és szexmánia, jelentették be amerikai kutatók.


A több mint 3 000 Parkinson-kóros beteg bevonásával készített tanulmány megerősítette, hogy az ún. dopamin-agonisták, mint például a roipnirol és a pramipexol kényszerbetegséget okozhat. Ez azt is jelentheti, hogy az orvosok, akik felírják ezeket a szereket az olyan betegségekre, mint a nyugtalan láb-szindróma, oda kell figyelniük a fent említett tünetekre. "Egy ideje már gyanítottuk, hogy összefüggés lehet a dopamin-agonisták és a kényszeres zavarok kialakulása között.” – mondta dr. Daniel Weintraub a Pennsylvania Egyetem és a Philadelphiai Veterán-egészségügyi Központ munkatársa, akinek a tanulmánya az Archives of Neurology című folyóiratban jelenik meg.

A dopamin-agonisták segítenek több dopamint termelni az agynak. A dopamin egy üzenetátvivő vegyület, melyet azok a sejtek állítanak elő, melyek a Parkinson-kór következtében elpusztulnak. A gyógyíthatatlan betegség a mozgás, az izmok irányításának és az egyensúlyérzék zavarával jár. Legvégső stádiumában bénuláshoz és halálhoz vezethet.

Weintraub csapata 3 090 Parkinson-kóros beteget tanulmányozott. Szinte mindegyikük szedett vagy dopamin-agonistát, vagy levodopa dopaminhelyettesítő gyógyszert. A dopamin-agonistát szedő betegek 13,6 %-ánál találtak kényszerbetegséget. 5 %-uk szerencsejátékot játszott, 3,5 %-uk volt szexmániás, 5,7 %-uk vásárlás mániás, 4,3 %-uk pedig kényszerevő. 4 % esetében kettő vagy annál több kényszeres viselkedést fedeztek fel. "Ez megerősíti, hogy a dopamin-agonista kezelés összefügg egy vagy több kényszeres viselkedészavarral a Parkinson-kóros betegek esetén” - mondta.

A levodopát szedő betegek esetében jóval ritkábban tapasztaltak hasonlót.

Weintraub elmondása szerint több tanulmány szükséges ahhoz, hogy a kényszeres zavarok ugyanilyen gyakorisággal fordulnak-e elő azoknál, akik a nyugtalan láb-szindrómára szedik a dopamin-agonistákat, mivel ennél a betegségnél az adagok kisebbek általában.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Csontos Erika és Szurovecz Illés kapták 2019-ben az Antistigma-díjat

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja a tagok javaslatai alapján évente ad ki Antistigma-díjat. Az elismerést olyan alkotók, közéleti emberek, szakemberek és sorstárs segítők nyerhetik el, akik a nyilvánosság előtt korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. Az utóbbi években örvendetesen megszaporodtak a díjra érdemes alkotások, ezért idén is több díjat ítéltünk oda.

Tovább


Prosztatarákos betegeikért futották körbe a Balatont az orvosok

A prosztatarákos betegeknek erőt adó, mozgásra ösztönző kisfilm készült arról, hogyan futották körbe a Balatont az őket kezelő szakorvosok.

Tovább


Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.

Tovább


Bizonyítékot találtak a Wigner-kristály létezésére

Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt "Wigner-kristályt" (elektronok alkotta, különleges kvantumkristályt) egy szén nanocsőben figyelték meg.

Tovább


A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok