TARTALOM

 VISSZA

 


A HbA1c független rizikófaktor microvascularis szövődmények hiányában is| |
 

Az Archives of Internal Medicine e heti számában megjelent közlemény szerzői megmérték 1900 cukorbeteg hemoglobin A1c (HbA1c) -szintjét, majd 11 évig követték őket a krónikus vesebetegség fellépése (60 l/perc/1,73m2-nél kisebb glomerularis filtrációs ráta) szempontjából.

A cardiovascularis, demográfiai és egyéb ismert kockázati tényezők szerinti korrekció után is a hemoglobin A1c-koncentráció szignifikáns, más tényezőktől független összefüggésben állt a nephropathia kialakulásával. A legfeljebb 6%-os HbA1c-szintű betegekhez képest 7–8%-os koncentráció esetén 2,5-szeresére nőtt a krónikus vesekárosodás kockázata, 8% feletti HbA1c-szint esetén pedig majdnem négyszeresére.

A HbA1c-szint és a nephropathia kialakulása közötti összefüggés szignifikánsnak bizonyult a sem albuminuriát, sem retinopathiát nem mutató betegek csoportjában is. A szerzők szerint „Ezek az adatok arra utalnak, hogy a vércukorszint megfelelő beállítása fontos, módosítható kockázati tényező, microvascularis károsodások jelenléte és ezek hiánya esetében is.”

Forrás: Arch Intern Med. 2008;168(22):2440-2447.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid


Kulcsszavak

diabetes, hemoglobin A1c, diabeteses nephropathia, független kockázati tényező

Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább