TARTALOM

 VISSZA

 


A csontvelőtranszplantáltaknak öt éven belül tér vissza normális mozgásuk és emlékezetük


A csontvelőtranszplantáltaknak öt éven belül tér vissza normális mozgásuk és emlékezetük

| | |
 


Sok beteg, aki csontvelő vagy őssejt-átültetésen esett át myelodisplasia miatt, visszaesésről számol be a mentális és finommotorikus funkciók terén.

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatóinak tanulmánya, mely a Journal of Clinical Oncology online kiadásában jelent meg, felfedezte, hogy ezek a hatások nagyrészt átmenetiek, és a legtöbb beteg reménykedhet abban, hogy a normális mozgásuk és emlékezetük visszatér öt éven belül. Azt is megfigyelték azonban, hogy a finommotoros képességek és a verbális memória veszteségei a betegek egy jelentős százalékánál később is megmaradtak, ezért több figyelmet igényelne az egészségügyi szolgáltatóktól.

Rengeteg dokumentáció szól arról, hogy leukémiás és lymphomás betegeknek a transzplantáció előtt adott erős kemoterápiás szerek, illetve a kilökődés ellen alkalmazott készítmények befolyásolhatják a mozgásos képességet és az emlékezetet. A tanulmány, melyet Karen Syrjala vezetett, azt akarta meghatározni, hogy elmúlik-e ez az állapot öt évvel az átültetés után. Syrjala és munkatársai 92 beteget vizsgáltak, akik idegen donortól kaptak csontvelőt vagy őssejtet krónikus myeloid leukémiára, akut leukémiára, lymphomára, illetve olyan rákelőző állapotokra, ahol a csontvelő működése zavart szenved. Összehasonlítási célból a betegeket megkérték, hogy nevezzenek meg egy velük egykorú és egynemű családtagot vagy barátot, aki nem részesült sem transzplantációban, sem más aktív rákkezelésben. Ezek után mindegyikük emlékezetét és motoros képességeit felmérték tesztek segítségével.

A feladatok között szerepelt szavakból álló sor azonnali és késleltetett elismétlése, ugyanazzal a betűvel kezdődő szavak felsorolása, betűk és számok sorba rendezése, számok és szimbólumok összekapcsolása, fogpiszkáló méretű szegek minél gyorsabb betűzködése lyukakba. A teszteredmények elemzéséből kiderült, hogy a legtöbb betegnél jelentősen javultak a neurokognitív funkciók az átültetést követő öt év elteltével. „A várakozásokkal ellentétben azonban sem a motoros ügyesség, sem a verbális tanulás nem javult az első öt évben” – írták a szerzők.

A legtöbbször enyhe neurokognitív diszfunkció öt év elteltével is fennállt a túlélő betegek 41,5 százalékánál. A kontrollcsoportban ugyanez az arány csak 19,7 százalék volt. „Tényleg alacsonyabb arányokra számítottunk ennél. Döbbenten tapasztaltuk, hogy sokan teljesen meggyógyultak, de sokaknak maradtak jelentős hiányosságaik bizonyos területeken még az öt év elteltével is” – mondta Syrjala. Ennek oka egyelőre ismeretlen, több kutatásra lesz szükség ennek felderítésére. Egyik feltételezés szerint néhány rákfajta, különösen a leukémia és a lymphoma az egész testre kiterjed, mivel a vér az egész testben kering, így a betegség maga is okozhat kognitív funkciózavart, és ehhez jön még hozzá a kemoterápia mellékhatása.

„A legfőbb klinikai tanulság az, hogy biztosítani kell a transzplantált betegeket és orvosaikat arról, hogy javulni fog az információfeldolgozó képességük a kezelést követő 1-5 éven belül. Az is fontos, hogy tudják a hosszú távon túlélők, hogy nem minden transzplantált nyeri vissza a neurokognitív funkcióit öt év alatt. Az eredmények rávilágítanak, mennyire fontos lenne kidolgozni a kognitív rehabilitációs stratégiákat a teljes gyógyuláshoz” – írták a szerzők.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Mesenchymalis őssejtek: az őssejtterápia ígéretses eszközei
Az őssejet a személyre szabott orvoslás egyik alapköve
LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(05) Az őssejtekről

Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


A csontvelőtranszplantáltaknak öt éven belül tér vissza normális mozgásuk és emlékezetük