hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A légszennyezettség érelmeszesedéshez vezet


A légszennyezettség érelmeszesedéshez vezet

| |
 

A keringési rendszer betegségeiben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben halnak meg a legtöbben az Európai Unióban, írja friss, 2016-os adatokat feldolgozó jelentésében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. (A második leggyakoribb halálok a rák). 2016-ban az EU-ban 5,1 millió volt a halálozások száma, 1,8 millióan haltak meg keringési rendszeri betegségekben (a halálesetek 36%-a), 1,3 millióan rákban (a halálesetek 26%-a). 100 ezer lakosra átlagosan 1002 halálozás jutott; a legalacsonyabb halálozási arányt Spanyolországban (829) regisztrálták. Magyarországon 100 ezer lakosra 1425 haláleset regisztráltak.

Az Eurostat-jelentés adatainak értékelését segíti a JAMA Network Open egy új tanulmánya, ami kimutatja: a légszennyezettségnek (ezen belül a szállópornak és a nitrogén-dioxidnak) való hosszú távú kitettség mértékével arányosan nő a szívkoszorús erek meszesedése, vagyis a légszennyezettség a coronariasclerosis kialakításán és súlyosbításán keresztül is növeli a cardialis eredetű halálozás kockázatát. Az amerikai University at Buffalo kutatóinak kínai adatokon alapuló vizsgálata elsőként tárja fel a légszennyezettség és a cardiovascularis megbetegedés közötti pathophysiológiai kapcsolatot.

A 8867 kínai résztvevővel 2015 és 2017 között zajlott, prospektív, populáció alapú keresztmetszeti vizsgálat a kis részecskeméretű szállópor és az egyéb légszennyező anyagok (pl. nitrogén-dioxid, ózon), valamint a forgalmas utakhoz való közelség hatását vizsgálta az arteria coronaria kalciumtartalmára. A levegőben nem leülepedő, a tüdőbe könnyen bejutó, 2,5 µm alatti átmérővel rendelkező kis részecskeméretű szállópor (particulate matter/PM2,5) nagyrészt égéstermékekből keletkezik, a városokban a szennyezés legnagyobb forrását a járművek (főleg a dízelüzeműek) és a fűtés jelenti.

Az érelmeszesedés kulcsfontosságú markerének számító CAC-pontszámot (CAC: coronary artery calcium) komputertomográfiával mérték; a CAC-pontszám a carotis intima media vastagságának mérési eredményével összehasonlítva az atherosclerosis előrehaladottabb stádiumáról ad információt, az így kimutatott plakk-kalcifikáció a kardiovaszkuláris megbetegedés jobb prediktora, mint az érfalvastagság, írják a kutatók. A PM2.5, NO2 és O3 és egyéb légszennyezőanyag-expozíció pontos mérésére a Kínában 2015 óta kialakított nagyfelbontású mérőállomás-rendszer adott lehetőséget. A résztvevők olyan 25 és 92 éves kor közötti személyek voltak, akik esetében felmerült a koronáriabetegség gyanúja, ezért körzeti orvosuk kardiológiai kivizsgálásra küldte őket; kizárták a korábban miokardiális infarktust elszenvedetteket, illetve azokat, akik megelőzően a. coronaria bypass műtéten estek át, továbbá azokat, akik esetében nem álltak rendelkezésre a kockázati tényezőkkel kapcsolatos vagy a légszennyezettségi expozíciós adatok. Az adatokat 2018-ban elemezték.

Az eredmények szerint a PM2.5 és az NO2 expozíció az érelmeszesedés független prediktora; a CAC-pontszám, valamint a PM2.5 és az NO2 expozíció közötti összefüggés erősebb férfiak, idősek és diabéteszes betegek esetén, továbbá a CAC-pontszám és a PM2.5-expozíció közötti összefüggés erősebb posztmenopauzális korú nők körében. A kutatók megállapítják: korábbi vizsgálatokkal összhangban az alacsonyabb PM2.5- expozíciós tartományban meredekebben nő az érelmeszesedés relatív kockázata, továbbá az NO2-expozíció és a CAC-pontszám kapcsolata alacsony kitettség (<40 μg/m3) esetén is fennmarad; az NO2-expozíció 20 μg/m3-es növekedésével a CAC-pontszám 24,5%-os növekedése jár.

A kutatók szerint a szubklinikus atherosclerosis és a légszennyezettség közötti kapcsolat kimutatása arra is felhívja a figyelmet, hogy a légszennyezettség csökkentése lehetőséget adhatna a klinikailag manifesztálódó betegség megelőzésére, és az Európai Unióban is vezető haláloknak számító szív-érrendszeri halálozás csökkentésére.

Szemlézte:
Dr. Kazai Anita


Eredeti közlemény:
Meng Wang; Zhi-Hui Hou; Hao Xu; Yang Liu; Matthew J. Budoff; Adam A. Szpiro; Joel D. Kaufman; Sverre Vedal; Bin Lu: Association of Estimated Long-term Exposure to Air Pollution and Traffic Proximity With a Marker for Coronary Atherosclerosis in a Nationwide Study in China JAMA Netw Open. 2019;2(6):e196553. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.6553

eLitMed.hu
2019. 07. 25.


Kulcsszavak

légszennyezettség, PM2,5, nitrogén-dioxid, coronariasclerosis

Kapcsolódó anyagok

A légszennyezettség érelmeszesedéshez vezet

A légszennyezettség a szívroham leggyakoribb oka

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Krónikus koronária szindróma

Megjelent az Európai Kardiológus Társaság (ESC) “Krónikus koronária szindróma (CCS)” kezelésére vonatkozó új Klinikai Irányelve, amely a stabil koszorúér betegség terápiájával kapcsolatban 2013-ban megfogalmazott javaslatokat cseréli le.

Tovább


Káros a gyulladásos markerek túlhasználata

A gyulladásos markerek laboratóriumi vizsgálata nem alkalmas a releváns betegségek kiszűrésére, állapította meg két nagy-britanniai, körzeti orvosi adatokon alapuló vizsgálat.

Tovább


Candida auris: egy új fungális patogén

Az elmúlt évtizedben világszerte megjelentek a Candida auris gombafaj által okozott, számos antimikotikumra rezisztens, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések. A C. auris környezeti perzisztenciája egyedülálló a Candida-fajok között, virulencia-faktorai kifejezetten elősegítik a bőr kolonizációját, és eliminációját nagyban nehezíti, hogy a hagyományos, biokémiai eszközökkel nehéz azonosítani. A Journal of Clinical Microbiology tanulmánya áttekinti a gombafaj felbukkanásának történetét és hangsúlyozza a kórházi infekciókontroll szerepét.

Tovább


Képernyő előtt töltött idő: mennyi az egészségtelen?

Korunk egyik meghatározó kérdésévé vált, hogy a gyermekek és a serdülők az egészségesnél több időt töltenek-e okostelefonjuk, tabletjük vagy számítógépük képernyőjét bámulva, és szükség van-e arra, hogy a szülők vagy a kormányok korlátozzák azt az időmennyiséget, amit a felnövekvő generáció monitor előtt tölt

Tovább