hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tengerből zsákmányolt emésztőenzimek


Tengerből zsákmányolt emésztőenzimek

| |
 

Egy tengeri mikroba génjeinek köszönhető, hogy a japánok egy része képes megemészteni tengeri algák mások számára nem hasznosítható szénhidrátjait.

A Nature április 8-i számában közölt cikk szerint valószínűleg egy tengeri baktériumfajból - amely tengeri ételek fogyasztásával kerülhetett "potyautasként" az emberi szervezetbe - adódtak át bizonyos algaemésztő enzimeket kódoló gének az emberi bélcsatornában élő baktériumoknak. Ezek az enzimek lehetővé teszik például a szusikedvelők által noriként ismert, a Porphyra genusba tartozó vörösalgák szénhidrátjainak megemésztését.

Bár hasonló géntranszferre más esetekben is lehet gyanakodni, ez az első nyilvánvaló példa arra, hogy egy bélbaktérium a táplálékkal felvett baktériumoktól "elorzott" gének segítségével új tápanyagforrás hasznosítását tette lehetővé az ember számára.

Az emberi bélcsatornában számos olyan baktériumtörzs él, amely képes lebontani az emberi enzimek számára hozzáférhetetlen növényi szénhidrátokat. Japánban, ahol az emberek naponta átlagosan 14 g tengeri algát fogyasztanak, sok ilyen típusú szénhidrát taláható a Porphyra-algákban, amelyekbe a szusitekercseket csavarják, és amelyek számos leves és saláta alapanyagai.

Az Université Pierre et Marie Curie kutatói által felfedezett algaemésztő enzimek, a béta-porfiranázok ezeket a szénhidrátokat képesek hasítani. Ez az enzimcsalád tengeri baktériumfajokra jellemző, egy béta-porfiranázt kódoló gént azonban kimutatták egy emberi bélbaktériumban, a Bacteroides plebeius-ban is, kizárólag olyan emberek bélcsatornájában, akik japán felmenőkkel rendelkeznek. A DNS-szekvencia elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy az algaemésztő enzim génje egy tengeri baktériumtörzsből került át az emberi bélrendszerbe.

A táplálékkal elfogyasztott baktériumok tehát hasznos genetikai anyagként szolgálhatnak a bélbaktériumok számára. Ám - ahogy a szerzők megjegyezték - a fejlett világ lakóinak egyre kisebb az esélyük a hasonló genetikai "kincsvadászatra", ahogy étrendünk egyre sterilebbé válik. Ez az ára annak, hogy a világ nagy részében jelentősen csökkent a táplálékok közvetítette betegségek veszélye.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Nature 2010; 464, 908–912


Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Tengerből zsákmányolt emésztőenzimek