TARTALOM

 VISSZA

 


USA: Sok influenzás beteg, lejárt szavatosságú gyógyszerek| |
 

Az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) e heti influenza-sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy jelentős mennyiségű új H1N1-megbetegedést tapasztaltak. Külön kitértek a terhes nőket ért fertőzésekre is, amelyek eddig 28 esetben okoztak halálos szövődményt.

Dr. Anne Schuchat, a CDC légúti fertőzések elleni immunizációs részlegének országos igazgatója bejelentette, hogy az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátottak 300 ezer kúrához elegendő, gyermekek kezelésére szolgáló folyékony oseltamivir-készítményt. Elmondta, hogy a gyógyszer egyes gyártási tételeinek ugyan lejárt a szavatossága, de „alapos vizsgálat” után meghosszabbították a felhasználhatósági időtartamot.

Az igazgató jövő hét elejére ígérte az oltóanyag első tételeinek kiszállítását. Elmondta, hogy az orrspray formájában rendelkezésre álló vakcinát az ellentétes híresztelésekkel szemben „megkaphatja a legtöbb, 50 év alatti egészségügyi dolgozó, aki nem szenved [bizonyos] krónikus betegségekben,” ilyen például az asthma, a krónikus szív- és tüdőbetegségek, a diabetes és az immunszuppresszióval járó állapotok.

Arra a kérdésre, hogy sok szülő aggódik, hogy a H1N1-oltóanyagok nincsenek kellőképp tesztelve, azt válaszolta, „egyáltalán nem egyszerűsítettük le az engedélyeztetési folyamatot.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: CDC Press Briefing October 01 (a CDC e heti sajtótájékoztatója)


Kulcsszavak

H1N1-influenza, oseltamivir, lejárt szavatosságú gyógyszer

Kapcsolódó anyagok

A H1N1-védőoltás hatékonysága és biztonságossága gyulladásos bélbetegségben

H1N1-influenza - a WHO vizsgálatot indít saját maga ellen

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


USA: Sok influenzás beteg, lejárt szavatosságú gyógyszerek