TARTALOM

 VISSZA

 


Újabb vélemény a terhes nők H1N1-vírus elleni oltásáról| |
 

Többször került elő a kérdés, hogy oltathatják-e magukat a terhesek, a hivatalos válasz az igen lett. Most azonban itt az ellenvélemény.

Úgy tűnik, még a tiszti főorvosi hivatalon belül sincs egyetértés a terhesek oltásáról. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos reggeli műsorunkban egy amerikai véleményre hivatkozva inkább az oltás mellett foglalt állást. Az amerikai betegségmegelőző központnak október 2-án megjelent egy anyaga, amelyből kiderül, hogy a terhesség bármely időszakában kisebbnek tartják az oltás veszélyét, mint azt a kockázatot, amelyet az oltás elmaradása jelent.

Falus Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: minden egyes esetet önállóan kell mérlegelni. Ha a terhes nőnek például asztmája van, vagy valamilyen más krónikus betegsége, akkor igen kockázatos, ha nem oltják be. Azonban egy egészséges ember esetében nem gond, ha nincs beoltva, amennyiben megoldható, hogy járvány időszakában ne menjen közösségbe - tette hozzá.

Az Országos Epidemiológiai Központ légúti járvány osztályának vezetője, Jankovics István viszont kifejezetten nem javasolja a magyar vakcinát a várandósoknak. Ez a személyes szakmai véleménye - közölte rádiónkkal. Azt tanácsolta, hogy inkább a terhesek közvetlen közelében élő embereket oltsák be. A magyar oltóanyaggal nem történtek ilyen kísérletek, ezért nem alkalmazná - jelentette ki.

A magyar oltóanyag alkalmazási leiratában is az áll, hogy nem vizsgálták, milyen hatással van a terhesekre, ezért az oltóorvosoknak kell mérlegelniük az előnyöket és a kockázatokat. Erre az MR1-Kossuth Rádió hívta fel elsőként a figyelmet még a múlt héten. Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház oltási szakértője akkor elmondta: a gyártási technológia a kulcskérdés.

A magyar vakcina úgynevezett teljes vírus vakcina, s ezt a technológiát még sosem tesztelték várandósokon. Számos Európában és Amerikában gyártott szérum viszont úgynevezett hasított, vagyis split vakcina. Ezekkel már végeztek korábban néhány vizsgálatot. Az Infektológiai Szakmai Kollégium általánosságban azt mondja, hogy a nagy rizikó miatt a terheseknek és a fiataloknak javasolt az oltás. Ugyanakkor a testület szerint ha van rá mód, inkább a split, tehát nem a magyar gyártású vakcinával oltsák a terheseket - mondta Ludwig Endre elnök.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint viszont nem kell különbséget tenni a kétféle technológia között, és más pandémiás influenzaoltásokat sem teszteltek terheseken.

Egy biztos: a terhesség első harmadában semmilyen oltás nem javasolt a szakkollégium szerint.

Forrás: MRI

Kulcsszavak

oltóanyag, vakcina, teljes oltóanyag, hasított oltóanyag, split, H1N1-influenza, terhes nők oltása

Kapcsolódó anyagok

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

A méhnyakrák gyógyszeres prevenciója és terápiája

Magyar víruskutatás és a NASA - nefrológiai vonatkozásokkal - Varicella zosterben szenvedő betegekben végzett klinikai megfigyeléseink és laboratóriumi (virológiai) vizsgálataink

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Újabb vélemény a terhes nők H1N1-vírus elleni oltásáról