TARTALOM

 VISSZA

 


Plasztikai műtétekkel sem kapható vissza a fiatalság| | |
 


Az arc öregedésével kapcsolatban általában mindenkinek a ráncok és a megereszkedő bőr jut eszébe. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy nem csak az arcbőrt kezdi ki az idő vasfoga, hanem a csontok is veszítenek térfogatukból, és még idősebbnek néz ki tőle az ember.

Ha a szarkaláb és a toka még nem lenne elég, fokozatosan kiszélesedik a szemgödör, a szemöldökcsont visszahúzódik, az arccsont élei elmosódnak. Tekintve, hogy az arccsontok tartják az arc szöveteit és a bőrt, ha ezek veszítenek tömegükből, akkor attól az arc meglöttyedhet, magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Robert Shaw, a Rochesteri Egyetemi Kórház plasztikai sebészetének vezető rezidense.

A nők számára nagyon rossz híreket tartogat a tanulmány, mely a Plastic and Reconstructive Surgery januári számában jelent meg. Míg a férfiaknál 65 év körül történik a legkifejezettebb csontvesztés, a nők esetében már 41-64 éves kor között elkezdődik a változás. Az arcberendezésük teljesen más lesz, mint 20-40 éves koruk körül. A csontveszteség magyarázza, hogy az egyszerű arcfelvarrás vagy bőrfeszesítés miért nem adja vissza a 20 éves kori kinézetüket. „Az eredeti elképzelés szerint a bőr változik meg, elveszti rugalmasságát és zsírtartalmát. Az arcfiatalítás elsődleges megközelítési útját ezért a feszesítési eljárások jelentették. A legtöbben azonban sosem nyerték vissza korábbi külsejüket. A betegek fiatalkori fényképeket vittek magukról, de egyedül a bőrfeszesítéssel nem lehetett elérni azt az eredményt. Ha a bőr alatti szerkezeteket is átalakítják, azzal változik a bő kinézete is" - mondta Shaw.

Munkatársaival CT-vizsgálatot végeztek 120 férfi és nő arccsontján. A felvételekből háromdimenziós képeket alkottak, melynek segítségével részletesen megmérték az arccsont szerkezetét. Az eredményekből kiderült, hogy az öregedés során a szemgödröt alkotó csontok visszahúzódnak, így a gödör mérete megnövekszik. Már néhány milliméternyi visszahúzódástól megereszkedik a bőr a szem körül. Ugyanez történik az arc közepén elhelyezkedő csontokkal.

„Az erős, szép arccsont biztosít fiatalos külsőt, de ahogy öregszünk, az éles vonások egyre inkább elmosódnak" - mondta Shaw. Az arcfelvarrást igénylők esetében a plasztikai sebészek töltőanyagokat használnak, például a test más részeiből eltávolított zsírszövetet, vagy pedig implantátumokat helyezhetnek be az elvesztett csont helyett. „Nincs rá lehetőség, hogy bárkinek is visszaadjuk a 20 éves arcát, de az arcimplantátumokkal egyes betegeknél jelentős eredmények érhetők el.”

Az emberi élet során a csontszövet folyamatosan képződik és pusztul. Az öregedéssel előfordulhat, hogy a csontképződés folyamata lelassul, így megeshet, hogy több szövet pusztul el, mint amennyi újonnan képződik. A csontsűrűség is csökkenhet, ami csontritkuláshoz vezethet. Dr. Phillip Haeck, az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének elnöke szerint a tanulmány mérföldkőnek számít, mert nagyon aprólékosan írja le az arccsontok változásait. „- Az öregedésben több tényező játszik közre. Mindegyiküknek szerepe van abban, hogy valaki hogy néz ki 40,50 vagy 60 évesen. Befolyásolja a genetikai és a külsődleges tényezők is, mint például a károsodás és a nikotin. Aztán ott van még a csontok és lágy szövetek térfogatvesztesége is” – mondta.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Igazán a műtőben érzem jól magam. Beszélgetés dr. Gulyás Gusztávval


Kapcsolódó anyagok

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Plasztikai műtétekkel sem kapható vissza a fiatalság