TARTALOM

 VISSZA

 


Meghalt a második magyar H1N1-beteg| |
 

Újabb haláleset történt Magyarországon a H1N1-influenza miatt - közölte csütörtökön az ÁNTSZ. Az áldozat egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember, aki egészséges volt, nem volt kórelőzménye, nem tartozott rizikócsoportba. A boncolás során beigazolódott, hogy a megbetegedést a H1N1-vírus okozta. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van - írta az ÁNTSZ közleményében.

Egyelőre sem az ÁNTSZ, sem az Egészségügyi Minisztérium nem árult el részleteket, mindössze annyit közöltek: az esetről a fél 2-kor kezdődő kormányszóvivői tájékoztatón fog beszámolni Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Meghalt már egy magyar a H1N1 miatt

A fiatalember a H1N1-influenza második magyar áldozata. Az első áldozat halálát július 22-én jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a 41 éves magyar férfi pár nappal korábban halt meg, szintén a H1N1-vírus miatt. A férfi az utcán lett rosszul, szív- és tüdőbetegségben szenvedett, és csak később, a boncolás során vették észre, hogy fertőzött volt.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan a H1N1-influenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már számos országban regisztráltak megbetegedéseket. Legrohamosabban az amerikai betegek száma nőtt.

A WHO június 11-én világjárványnak minősítette a H1N1-influenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos. A WHO legfrissebb, szeptember 18-ai adatai szerint világszerte eddig "több mint 296 471" ember betegedett meg a H1N1-influenzában, és a halálos áldozatok száma "legalább 3486".

Jövő héten kezdődik az oltás

Bár a tiszti főorvos ígérete szerint a jövő hét elején már oltani kezdik a lakosságot a magyar H1N1-vakcinával, bár az oltóanyagnak egyelőre nincs forgalomba hozatali engedélye, és a gyártótól független hatóság - az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - nem is ellenőrizte a hatékonyságát. A vakcinát csak akkor lehet forgalomba hozni, ha az OGYI mindent rendben talál, a hatóság vizsgálatának pedig legkorábban jövő hétre lehet eredménye. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az OGYI mégsem talál mindent rendben, az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: "az egy másik történet".

A minisztérium szerint a tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg az engedéllyel egyelőre nem rendelkező szerből. Az Omninvest szóvivője szerint titkos információ, hogy mennyiért veszi az állam az oltóanyagot, de szerinte az körülbelül a hagyományos influenza elleni oltóanyag árával egyezik meg. Eszerint az állam által fizetett 4 millió adag nagyságrendileg 4 milliárd forintba kerül.

Forrás: ÁNTSZ, FT

Kulcsszavak

H1N1-infuenza, oltóanyag, vakcina, vírus

Kapcsolódó anyagok

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának hazai kézikönyve

Coronavirusok és CNS-betegségek

Amit eddig az új koronavírusról tudunk

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Meghalt a második magyar H1N1-beteg