TARTALOM

 VISSZA

 


H1N1-influenza: kezelési lehetőségek| |
 

Kétfajta, vírus elleni gyógyszer létezik: az oseltamivir (Tamiflu) és a zanamivir (Relenza), amelyek aktívak a H1N1-vírustörzzsel szemben, és alkalmazhatók, ha már diagnosztizálták a fertőzést. Fontos, hogy ezen gyógyszerek szedését minél előbb megkezdjék a tünetek észlelése után (maximum 48 órán belül).

Amikor fertőzés kezelésére szedik ezeket a készítményeket, legtöbbször napi 2 tablettát, 5 napon át ajánlott bevenni. Nem szüntetik meg azonnal a tüneteket, de legalább egy nappal lerövidítik a betegség lefolyását. Létezik egy másik vírus elleni gyógyszer is, amelynek egyszeri intravénás beadása eddig hatékonynak bizonyult a H1N1-vírussal szemben, ám ezt a gyógyszert még tesztelik, és a piacon még nem elérhető.

A Tamiflu kapszula és folyadék formájában kapható. Már bizonyítottan alkalmazható mind felnőttek, mind gyerekek – egyéves kor után – esetében is. Egyes esetekben felmerülhet hányinger, szédülés, és beszámoltak már ritka neurológiai és pszichikai tünetekről is, ám ezt még nem bizonyították, hogy a gyógyszer okozta volna.

A Relenzát orális belélegzés útján lehet alkalmazni. 7 évnél idősebb gyermekeknél már bizonyítottan használható az influenza tüneteinek enyhítésére. Asztma vagy más légúti betegséggel küzdő ember esetében nem ajánlott alkalmazása!

Az influenza tüneteit produkálók – mint a tüsszögés, orrdugulás vagy köhögés mielőbb beszéljenek háziorvosukkal! Lehet, hogy ezen tünetek hátterében nem influenzafertőzés áll, akár lehet allergia vagy megfázás is, amiket egyszerűen lehet kezelni.

Forrás: www.sciencedaily.com

Kulcsszavak

H1N1-influenza, oseltamivir, zanamivir

Kapcsolódó anyagok

A H1N1-védőoltás hatékonysága és biztonságossága gyulladásos bélbetegségben

H1N1-influenza - a WHO vizsgálatot indít saját maga ellen

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


H1N1-influenza: kezelési lehetőségek