TARTALOM

 VISSZA

 


H1N1-influenza - 29-én kezdik oltani a lakosságot!| |
 

Az állam összesen 4 millió ingyenes oltást biztosít, 2 millióért pedig fizetni kell.
Jövő keddtől megkezdődik az új influenza elleni oltás Magyarországon. A tisztiorvosi szolgálat eldöntötte, hogy ki kaphat ingyen védőoltást, kinek kell érte fizetnie és ki az, akit nem szabad beoltani. Az állam összesen 4 millió ingyenes oltást biztosít, 2 millióért pedig fizetni kell.

A rendelőkben már nagyon várják a védőoltást, sokak kérdezik, mikor oltathatja be magát. Megvan az időpont, jövő héttől már sorba lehet állni az oltóanyagért.

"Számításaink szerint 29-én kezdődik meg az oltóanyag kiszállítása, 2 millió oltóanyag áll rendelkezésre, ezt követően kapjuk meg a négy milliót oltóanyagot" - mondta Falus Ferenc, országos tisztifőorvos.

Összesen hatmillió adag vakcina készül. Ebből 4 millió adagért nem kell fizetni. Az első ütemben azok kaphatnak belőle, akik krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek, immunhiányos betegek, vese - vagy májbetegségük van vagy cukorbetegek.

Szintén az elsők között kapnak ingyen oltást a kórházi dolgozók, a hosszabb ideig kórházban fekvők és a várandós nők. Nekik lehet a legnagyobb dilemma az oltás beadása. Azt ugyanis nem tudni, hogy a vakcinának milyen hatása lehet a babára.

"Nem lesz olyan gyártó cég, amely leírja, hogy terheseknek ajánlja, hiszen nem áll rendelkezésre elegendő információ, ugyanakkor tudjuk, hogy az influenzával járó lázas állapot megnöveli a kockázatát a szövődményeknek" - mondta Falus Ferenc.

Szakértők szerint a betegséggel járó láz egyébként nagyobb kockázatot jelenthet, mint a védőoltás.

A korábbi tervekkel ellentétben mégis kaphatnak ingyen oltást a tanárok is, igaz, csak a második körben. Ugyanúgy, ahogy a 14 évesnél fiatalabb diákok és a három évesnél kisebb gyerekek. A harmadik ütemben azok kerülnek sorra, akiknek hat hónaposnál kisebb babájuk van. Ők azért jelentkezhetnek az ingyen vakcináért, hogy így védjék meg gyereküket, akinek szervezete nem bírná ki az oltást.

Akik egyik kivételezett körbe sem esnek bele, azoknak fizetniük kell az influenza elleni védőoltásért. Az országos tisztifőorvos szerint várhatóan kevesebb, mint 2000 forintot. Ők patikákban szerezhetik be az oltóanyagot, de azt, hogy mikortól, még nem tudni.

Forrás: Omnipress

Kapcsolódó anyagok

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


H1N1-influenza - 29-én kezdik oltani a lakosságot!