TARTALOM

 VISSZA

 


H1N1 - az USA-ban perelnek| |
 

Az Egyesült Államokban több vállalat is gyárt oltóanyagot, és külföldről is importálnak. A vakcinák kiszállítása azonban a vártnál lassabban halad: bár az oltásokat a tervezettnél hamarabb megkezdték, október közepére az előirányzott harminc–ötvenmillió adag helyett csak tizenegymilliót szállítottak ki országszerte.

Az USA-ban MedImmune orrspray formájú vakcinája készült el először, ez teszi ki a kiszállított oltóanyagok több mint felét. A szövetségi kormányzat ajánlása szerint először az egészségügyi dolgozókat, a gyerekeket, a krónikus betegeket kell beoltani, más országokkal ellentétben a terhes nők azonban nem kaphatják meg elsők között az oltást, nekik meg kell várniuk az október végére ígért injekciós változatot.

A terheseknek és a kis gyerekeknek a gyártó által sem ajánlott orrspray botrányt kavart az Egyesült Államokban. New York-i egészségügyi dolgozók keresetet adtak be a bíróságra az oltási kampány felfüggesztését kérve, mivel szerintük a később bevezetett vírusrészes injekciókkal szemben legyengített, de élő vírust tartalmazó spray-k magukban is járványt okozhatnak.

Az amerikaiak bíznak a kormányban

Ezenkívül is több tagállamban támadták bírósági úton az oltási kampányt. Egy amerikai orvos társaival a vakcinák gyorsított engedélyeztetése miatt állíttatná le a forgalmazásukat. Szerintük a vakcinákat nem vizsgálták be megfelelően, ezért 2010 közepéig nem lehet kijelenteni róluk, hogy biztonságosak.

Az Egyesült Államokban az egyes tagállamok nem kötelesek követni a szövetségi ajánlást, és még akár megyénként is lehetnek kisebb eltérések a H1N1 elleni védekezésben. Több különböző szakszervezet így azért nyújtott be keresetet a bíróságon, mert New York államban az egészségügyi dolgozókat kötelezték az oltásra. Egyelőre elérték céljukat, mivel az állam egyik legfelsőbb bírája pénteken úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az oltások kötelező érvényét, ezért az egészségügyi dolgozók az október végén várható meghallgatásokig biztosan szabadon választhatnak.

A Harvard szeptember végi felmérése szerint az amerikaiaknak csak a harmada tartja elég biztonságosnak a vakcinát, miközben a szezonális influenza oltóanyagánál több mint felük gondolja ugyanezt. Az amerikai szülők hatvan százaléka beoltatná gyerekét a szezonális influenza ellen, de csak 40 %-uk a H1N1-influenza ellen.

Összességében azonban nem annyira szkeptikusak az amerikaiak, mint egyes európai országok polgárai.
A Pew Research október 9–12. között készített felmérése szerint 47 %-uk oltatná be magát, és ugyanennyien ellenzik. A lakosság 65 %-a bízik benn, hogy a kormány kezelni tudja az új influenza jelentette fenyegetést.

Forrás: CDC/AP/Reuters

Kulcsszavak

H1N1-influenza, vakcina, oltóanyag

Kapcsolódó anyagok

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

A méhnyakrák gyógyszeres prevenciója és terápiája

Magyar víruskutatás és a NASA - nefrológiai vonatkozásokkal - Varicella zosterben szenvedő betegekben végzett klinikai megfigyeléseink és laboratóriumi (virológiai) vizsgálataink

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


H1N1 - az USA-ban perelnek