TARTALOM

 VISSZA

 


Csekély a H1N1- influenza diagnosztikai próbainak szenzitivitása| |
 

A minap sajtóhír volt, hogy már milliós tételekben gyártják az új influenza kimutatására szolgáló teszteket, 1–2 hónap múlva forgalomba is kerülnek. A legutóbbi adatok szerint azonban az érzékenységük elmarad az elvárhatótól.

Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) legújabb adatai szerint az új, H1N1 típusú influenzavírus kimutatására szolgáló diagnosztikai tesztek szenzitivitása összességében viszonylag alacsony, tehát messze nem mindegyik beteg esetében mutatják ki az új, veszélyesebbnek ítélt vírus jelenlétét.

Erre az eredményre úgy jutottak, hogy újra elemezték azokat a mintákat, amelyekben korábban kimutatták az aktuális szezonális influenza (H1N1 vagy H3N2 szerotípus) vagy az új típusú H1N1 influenzatörzs vírusát reverz transzkripciós polimeráz-láncreakcióval.

A polimeráz-láncreakciós eljárás referenciának számít, ezzel hasonlították össze három, nemsokára a forgalomba kerülő gyorsteszt eredményét 65 beteg esetében. A vizsgálat néhány eredménye:

– Az új influenza szempontjából a tesztek szenzitivitása 40–69% között alakult, ami gyenge eredmény.
– A polimeráz-láncreakcióval magas vírustitert mutató minták esetében a gyorstesztek szenzitivitása 89–100% között alakult.
– A gyorsdiagnosztikai próbák általában érzékenyebbek voltak (60–83%) a szezonális influenzát okozó törzsekre, mint az új influenza A-ra.

Ezek a számok és arányok viszonylagosak, hívja fel a kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője a figyelmet, ugyanis mindegyik víruskimutatási próba eredményét a beteget körülvevő közösség, a klinikai gyanú mértéke és a súlyos betegség kockázata függvényében kell értelmezni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: MMWR August 7, 2009; 58(30): 826-829.


Kulcsszavak

új H1N1 influenzavírus, szezonális influenza, gyors diagnosztikai tesztek, szenzitivitás

Kapcsolódó anyagok

Szomatoszenzoros amplifikáció, abszorpció és elektromágneses hiperszenzitivitás

A rilmenidin-terápia helye a fokozott szimpatikus tónus csökkentésében

Szisztémás betegségek pszeudoexfoliatív szindrómában

Mindkét oldali renalis artéria rádiófrekvenciás ablációjának hatása a vérnyomás, a terápia és a baroreflexszenzitivitás alakulására terápiarezisztens hypertoniás beteg esetében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Csekély a H1N1- influenza diagnosztikai próbainak szenzitivitása