TARTALOM

 VISSZA

 


A H1N1- influenza leginkább az elhízottakat veszélyezteti
| |
 

Az ECDC összefoglalója szerint a tapasztalatok alapján nincs jele annak, hogy az új vírus a szezonális influenzákhoz képest más módon terjedne, esetleg szennyezett étellel vagy itallal is fertőzne. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így az átlagemberek általános higiénés intézkedésekkel védekezhetnek a viszonylag enyhe lefolyású fertőzés ellen. Mint írják, az A/H1N1 a szezonális influenzához hasonló tüneteket vált ki, ugyanakkor jóval könnyebben terjed "szezonális társainál".

"Az eddigi tapasztalatok nyomán a pandémia a 2009-2010-es szezonban a populáció 30 %-át fertőzheti meg" - véli a járványügyi és betegségmegelőzési központ.

A rizikóelemzés szerint a járvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintheti, a 60 év felettiek körében az új típusú influenza a szezonális influenzához képest kevésbé jelenhet meg. A fertőzöttek mintegy 75 %-a eddig a 29 év alattiak köréből került ki az európai régióban. A betegek 22 %-a 9 év alatti gyermek, egyharmada 10 és 19 év közötti tinédzser, további 20 %-a pedig 20 és 29 év közötti fiatal felnőtt. A betegek további egytizede 30 és 39 év közötti, míg a maradék 15 % kerül ki csupán a 40 év feletti lakosságból.

A halálozási mutatókat tekintve legveszélyeztetettebb csoportokhoz tartoznak a két évnél fiatalabb kisgyermekek, a terhes kismamák és a rossz egészségi állapotban lévő felnőttek, különösen az elhízottak - emelték ki. Kórházi kezelésre a fertőzöttek egy-két százaléka szorul az eddigi adatok szerint, ugyanakkor az ECDC arra figyelmeztet, hogy ez az arány növekedhet az influenzaszezon idején, amikor a vírus terjedéséhez kedvezőbb éghajlati körülmények alakulnak ki.

Emiatt a szervezet felhívja a figyelmet, hogy megfelelő előkészület hiányában komoly nyomás nehezedhet az egészségügyi szolgáltatásra. Az ECDC azt még nem tudja megmondani, hogy az őszi influenzaszezon idején mi történik majd az A/H1N1 vírussal, várható-e mutáció, illetve átveszi-e a szezonális influenza helyét. Ugyanakkor - az ECDC közlése szerint - ősszel ismételten előretörhet a járvány, sőt a vírus egy sokkal veszélyesebb formája is megjelenhet, hasonlóan az 1918-19-es spanyolnátha világjárványhoz. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az A/H1N1 vírus általánosan jól reagál az ECDC által is ajánlott, két antivirális szerre.

Az ECDC az amerikai és európai tapasztalatokat elemezve adta ki ideiglenes rizikó-előrejelzését az új influenzával kapcsolatban. A dokumentum alapján elkészülő akcióterv megjelenése augusztus 5-ére várható.

Forrás: ECDC

Kulcsszavak

új influenza, járvány, H1N1, A/H1N1, pandémia

Kapcsolódó anyagok

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

Pneumococcusinfekciók az influenzajárvány idején

Hatékony infekciókontroll - kevesebb fertőzés

Az influenza és a bakteriális társfertőzések gyakorisága: összefoglaló és metaanalízis

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


A H1N1- influenza leginkább az elhízottakat veszélyezteti