TARTALOM

 VISSZA

 


Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza| |
 

A H1N1-influenza legsúlyosabb és halálos eseteinek 40 %-ában a páciensek egészséges fiatal emberek - jelentette ki egy bécsi tudományos konferencián a WHO egy szakértője a héten.

A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb

Akik súlyosan megbetegedtek, azoknak több mint 50 %-a 20 év alatti, közölte Szin Lun Tam. A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb, tette hozzá. A H1N1-influenzával kórházba kerülők 15-30 %-a szorul intenzív osztályos kezelésre. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a kórházba kerülő influenzás betegek többsége gyermek.

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza a világon több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott. A WHO felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok elmaradnak a valós helyzettől, mert az országok már nem kötelesek tesztelni és jelenteni minden egyes esetet.

Az amerikai közegészségügyi szakemberek szerint egyébként a H1N1-influenza-járványt meg lehet állítani. Ezt hangoztatták ugyanis hétfőn egy San Francisco-i konferencián kutatók, akiket felvillanyozott a hír, hogy a vírus elleni oltásból egy adag is elég a védettséghez.

A CDC amerikai járványügyi intézet influenza-szakértője, Nancy Cox hangsúlyozta, hogy így kétszer annyi embert lehet beoltani. Korábban a szakemberek úgy gondolták, hogy a H1N1-influenza elleni vakcinából csak két adag alakítja ki a megfelelő védettséget.

Vannak jó hírek

A hétvégén és hétfőn a GSK brit, a francia Sanofi-Pasteur és az ausztrál CSL gyógyszergyár vakcinájáról is kiderült, hogy egyetlen adag is erőteljes immunreakciót idéz elő, méghozzá mindössze 8-10 nap alatt. Korábban hasonló bejelentést tett a Sinovac pekingi gyógyszergyár, amelynek oltóanyagát már engedélyezték is, a világon elsőként.

További jó hírnek tartják a szakemberek, hogy az új típusú vírusból hiányzik egy olyan fehérje, amely a szokásos szezonális influenzák esetében súlyosabb gyulladásokat okoz. Ez a fehérje nemcsak a vírus megbetegítő képességét fokozza, hanem a másodlagos bakteriális fertőzés lehetőségét is.

Fennáll viszont még annak a veszélye, hogy a H1N1-vírus ellenállóvá válik a rendelkezésre álló antivirális gyógyszerekre. De itt is akad jó hír. A NexBio amerkai gyógyszergyár kísérleti kezelési eljárást fejlesztett ki, amely megakadályozhatja, hogy a vírus rezisztenssé váljon a Tamiflura, a ma leginkább szóba jöhetőnek tekintett vírusellenes szerre.

Forrás: WHO, CDC, ECDC

Kulcsszavak

H1N1-influenza, járvány, vírus, oltóanyag, antvirális szer

Kapcsolódó anyagok

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának hazai kézikönyve

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

Coronavirusok és CNS-betegségek

Amit eddig az új koronavírusról tudunk

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza