TARTALOM

 VISSZA

 


A H1N1 már rezisztens az oseltamivir tartalmú gyógyszerre| |
 

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet , hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális szerrel szemben érzékenyek. A WHO korábban két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket. Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban.

A WHO jelentése szerint Dániában, japánban, Kínában, sőt már az USA-ban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oselatimivr tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak.

Miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak. Közel 1000 H1N1 vírust vizsgáltak meg a Globális Influenza Felügyeleti Hálózatban abból a szempontból, hogy miként reagálnak az antivirális készítményekre.

A WHO egyelőre nem módosítja a H1N1 betegség kezelésére vonatkozó klinikai ajánlásait. Jelenleg Magyarországon mindkét szóban forgó antivirális készítmény patikai forgalomban van.

Forrás: WHO

Tárolt változat:
Pandemic (H1N1) 2009 news brief: no. 1


Kulcsszavak

H1N1, influenza, járvány, vakcina, rezisztencia

Kapcsolódó anyagok

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

Clozapin - az antipszichotikus terápia „utolsó mentsvára”

A CDK 4/6 gátlók emlőrákban: a jelen ellentmondásai és a jövő irányai

Allergiaellenes szerek és az ICAM-1-antitestek lehetséges alkalmazása a felső légúti infekciók kontrollálásában

Candida auris: egy új fungális patogén

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


A H1N1 már rezisztens az oseltamivir tartalmú gyógyszerre