TARTALOM

 VISSZA

 


Jövő héten már országszerte lesz vakcina a gyógyszertárakban| |
 

A vakcina kiszállítását folyamatosan végzi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) a közforgalmú patikák és a foglalkoztatási egészségügyi orvosok részére - tette hozzá az intézet főigazgatója. A fővárosi gyógyszertárak nagy részébe megérkezett az ellenszer, vidéken pedig a legkésőbb a jövő hét elején lehet majd megvásárolni.

A megkérdezett tizennégy fővárosi gyógyszertárból nyolcban már megvásárolható, és az összes többi helyen is megrendelték a H1N1-vírus elleni vakcinát. Vidékre még kevesebb helyre, tízből csak két patikába érkezett meg, az egyébként mindenhol megigényelt orvosság. Korábban több panasz érkezett, hogy a mindenki számára elérhető vakcina mégsem az: nem tudták megvásárolni a készítményt.

Az EKI főigazgatója elmondta: múlt szerda óta folyamatosan teljesítik a megrendeléseket. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette azt is: mindeddig több mint hatszáz email és fax érkezett be hozzájuk a különböző igényekkel. Tapasztalataik szerint a patikák először óvatosan rendelnek a szérumból egy, esetleg három-öt dobozzal. De van olyan gyógyszertár is, ahol már elsőre 10 -12, és volt olyan is, aki 51 kartont kért.

Kárpáti Zsuzsanna úgy fogalmazott: maguk is meglepődtek, hogy az előzetes híresztelésekkel szemben milyen hatalmas igény van az oltóanyagra. A patikák mellett gyakran magánemberek is keresik a szérumot, érdeklődnek, hol és hogyan vásárolhatják meg. A főigazgató beszámolt egy konkrét esetről is: egy civil tájékoztatta az intézetet, hogy egy gyógyszertárban az EKI-re hivatkozva utasították vissza, mondván: nem tudják, mikor kapnak az ellenszerből. A hivatal azonnal ellenőrizte a történteket és kiderült, hogy a patika még csak nem is rendelte meg az oltóanyagot.

A főigazgató leszögezte: ha egy gyógyszertár a megfelelő módon töltötte ki a megrendelő nyomtatványt, akkor az EKI mihamarabb visszaigazolja, hogy mikor szállítják a vakcinát. A visszaigazolás kézhezvételétől számított hetvenkét órán belül, illetve az ott rögzített időpontban viszik ki a rendelést. Kárpáti Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra: vidéken vannak úgynevezett fiókpatikák, amelyek a kisebb településeket is ellátják orvossággal. Amennyiben ezek a gyógyszertárak nem rendelnek vagy nem eleget kérnek, akkor sajnos a nagyobb vidéki városokban kell érdeklődni a vakcináról. Hozzátette: minden nap szállítanak a fővárosba és vidékre is, és folynak a tárgyalások az olyan nagykereskedőkkel, akik segíthetik a munkát.

Az EKI-hez tetemes mennyiségű megrendelés érkezett, volt olyan is, aki már többször rendelt, ezért hatalmas feladat a mintegy kétmillió vakcina kiszállítása. Jövő hétre azonban a vidéki gyógyszertárakba is megérkezik a védőoltás - tette hozzá Kárpáti.

Forrás: Népszava információ

Kulcsszavak

H1N1-influenza, vakcina, védéoltás

Kapcsolódó anyagok

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

A méhnyakrák gyógyszeres prevenciója és terápiája

Magyar víruskutatás és a NASA - nefrológiai vonatkozásokkal - Varicella zosterben szenvedő betegekben végzett klinikai megfigyeléseink és laboratóriumi (virológiai) vizsgálataink

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


<b>Jövő héten már országszerte lesz vakcina a gyógyszertárakban</b>