TARTALOM

 VISSZA

 


H1N1 - Félelem és reszketés| |
 

Az amerikai The Washington Times pánikkeltésnek látja az új vírus körüli felhajtást. "Ez csak nevében influenzajárvány" - írja keddi számában az újság. Az újság megállapította: az új típusú influenza halálos áldozatainak száma csak töredéke azok számának, akik hagyományos influenza miatt halnak meg minden évben.

"Mára sokunknak már halottnak kellene lennünk" - írta az újság felidézve azt, hogy az amerikai elnök mellett működő egészségügyi tanács 8 héttel korábbi jelentése szerint az Egyesült Államokban 30-90 ezer halottat okozhat az új típusú influenza, és a járványnak éppen most kellene tetőznie.

Az igazság ezzel szemben az, hogy augusztus 30. óta Amerikában mindössze 292 influenzás haláleset történt, miközben a statisztikák szerint a hagyományos influenzajárványok idején naponta átlagosan 260 amerikai hal meg. A világ minden tájáról származó adatok azt mutatják, hogy az új influenza sokkal enyhébb következményekkel jár, mint a kór hagyományos változatai. New Yorkban például csaknem tizedannyi halottat szed.

Az újság szerint a "járványtól érzett félelem járványa" terjed. A hisztéria Amerikában is érződik, rendkívül sokan fordulnak orvoshoz; a kórházi látogatásoknak már 7 százaléka a H1N1-fertőzés gyanújával kapcsolatos. Iskolákat zárnak be, de nem az influenzajárvány, hanem a félelem miatt. Soha nem látott mértékben fogynak a kézi fertőtlenítőszerek.

A WHO úgy hirdette ki 11 hete a H1N1 járványt, hogy akkor még csak 144 halálos áldozat volt, miközben az enyhébb XX. századi világjárványok is legalább egymillió áldozatot szedtek. Ha a WHO kihirdetné, hogy a Ford az Ferrari, az amerikai kormány és a sajtó is azt gondolná, hogy a Ford is 200 mérföldes óránkénti sebességgel képes száguldani? - tette fel a kérdést a lap. Hangsúlyozta, hogy a H1N1 képes ölni, és van értelme a megelőző oltásnak, de azért, mert valaki kibocsát egy nyilatkozatot, nem kell mindjárt azt hinni, hogy a kismalac dühöngő vadkanná változott...

Forrás: AP/Reuters/The Washington Post

Kulcsszavak

H1N1-influenza, pánikkeltés, szezonális influenza, halálozás

Kapcsolódó anyagok

Fizikai inaktivitás és aktivitás. Cardiovascularis kár és haszon

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

A szérum albumin szint jelentősége dializált krónikus vesebetegekben

ACE-gátlók vagy ARB-k? Mi a független összehasonlító elemzések eredménye szívelégtelenségben nem szenvedő betegek esetében?

Az intrauterin elhalás hátterében álló anyai tényezők vizsgálata

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


<b>H1N1 - Félelem és reszketés</b>