TARTALOM

 VISSZA

 


Eddig közel 4000 amerikai halt meg a H1N1-vírus miatt| |
 

A vírus eddig 22 millió amerikait fertőzött meg. A(H1N1)-influenza főként a fiatalokat támadja meg: amíg egy hagyományos influenzajárványban Amerikában 82 gyerek hal meg, addig a H1N1-vírus miatt már 540 amerikai gyerek halt meg.

Az elmúlt hat hónapban 3900 ember - köztük 540 gyerek - halt meg a H1N1-influenza miatt az Egyesült Államokban - írta csütörtökön a CNN az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva.

A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban 22 millió embert fertőzött meg a H1N1-vírus, közülük pedig 98 ezren szorultak kórházi ápolásra. Nyolcmillióra tehető azon 18 év alatti gyerekek száma, aki megfertőződtek, közülük 36 ezret ápoltak kórházban, 540-en pedig meghaltak.

A CDC közölte: nem arról van szó, hogy a járvány súlyosbodna, hanem arról, hogy időbe telik a szövetségi államokból érkező adatok feldolgozása. A közölt adatok nem pontos számok, hanem olyan becsült adatok, amelyekre több állam részletes kimutatásai alapján következtetnek.

Anne Schuchat, a CDC elnöke a CNN-nek azt mondta: a H1N1-influenza okozta az USA-ban a legtöbb megbetegedést az 1918-as spanyolnátha óta, de közel sem okozott annyi halálos megbetegedést, mint a spanyolnátha.

Amerikában egy átlagos influenzajárvány idején 36 ezren halnak meg, 200 ezer ember kerül kórházba, a megbetegedések 90 %-a a 65 év feletti népességet érinti. A H1N1 okozta megbetegedés esetében azonban a fertőzések és súlyos esetek 90 %-a a fiatal felnőtteket és gyerekeket érinti. Hagyományos influenzajárvány idején Amerikában 82 gyerek hal meg, most viszont már 540 a gyerek áldozatok száma.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan a 2009 A(H1N1)-influenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már több országban regisztráltak megbetegedéseket.
A WHO június 11-én világjárványnak minősítette a H1N1-influenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos.

Forrás: CDC, AP, WHO

Kulcsszavak

járvány, H1N1-influenza, morbiditás, mortalitás, vírus

Kapcsolódó anyagok

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának hazai kézikönyve

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

Coronavirusok és CNS-betegségek

Amit eddig az új koronavírusról tudunk

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


<b>Eddig közel 4000 amerikai halt meg a H1N1-vírus miatt</b>