TARTALOM

 VISSZA

 


A nyálkahártyákat hámozza a H1N1-vírus| |
 

A szakembereket megosztja az a kérdés, hogy az új kórokozó, a H1N1-vírus mennyire agresszív, az azonban tény: a korábbi influenzavírusokhoz képest új csoportok számára jelent, és a korábbinál kiszámíthatatlanabb, súlyosabb veszélyt.

- A kórokozó a hörgőt, a légutakat, valamint a tüdő nyálkahártyáját "hámozza" le, vagyis itt pusztítja el a védelmet adó hámrétegeket. Akár egy-két nap alatt komoly pusztítást tud végezni. A lecsupaszított légzőrendszerben pillanatok alatt kialakulnak a vérzések - mondja dr. Szalka András infektológus, aki szerint nagyon fontos a korai, az első 36 órában történő diagnózis, az azonnali kezelés. Szerinte létszükség, hogy a megfelelő szerek legalább a kismamák számára, akár ingyen is elérhetők legyenek, de minimum kapjanak tb-támogatást.

Dr. Rákóczi István, a Szent Imre kórház osztályvezető főorvosa a H1N1 eddigi hat amerikai kismama áldozatának kórtörténetét vizsgálva azt tapasztalta: mindannyian két nap alatt jutottak kritikus állapotba.

- Hármuknak kísérőbetegsége is volt, asztmások voltak, mégis nehéz megmondani, mitől rombolt ennyire gyorsan a kórokozó. Tény, hogy a kismamák immunrendszere a magzat érdekében le van gyengítve, s így nehezebb a védekezés a fertőzéssel szemben - mondja.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos praxisában már négy, valószínűleg a H1N1-influenzában megbetegedett páciens jelentkezett. Bár egészséges szervezettel fertőződtek, amikor a betegség kitört rajtuk, némelyiküknek alig volt annyi ereje, hogy telefonálni tudjon.

- Azonnal megkezdtük az antivirális kezelést, már túljutottak a nehezén. De ezek a súlyos esetek is bizonyítják, hogy a védőoltás életbevágóan fontos - mondja Komáromi doktor.

Forrá: NOL.hu

Kulcsszavak

nyálkahártya, H1N1-influenza, járvány, vakcina, antivirális szer

Kapcsolódó anyagok

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

Vízió vagy realitás? Hepatitis C-vírus-mentessé válhat-e Magyarország 2030-ra?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

Tovább


Az összes influenza vírustörzs ellen védhet a teszt oltóanyag

Az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet az az oltóanyag, melyet brit kutatók teszteltek sikeresen – számolt be a Guardian című napilap.

Tovább


Romániában a H1N1

A román egészségügyi szervek hétfőn bejelentették, hogy életét vesztette egy H1N1 vírussal fertőzött idős férfi. 2011-ben ez az első sertésinfluenzával összefüggő haláleset az országban.

Tovább


Nem bíznak az emberek az influenza elleni oltásokban

A nemzetközi közösségnek erőteljes bizalmatlansággal kell szembenéznie az influenza elleni védőoltással kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Tovább


<b>A nyálkahártyákat hámozza a H1N1-vírus</b>