hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész


Szegedi Szűts István  - az elfeledett emigráns művész
Gömör Béla
| |
 

Kultúra- és információgyarapító rövid közlésről esik szó az alábbiakban. Ezt megtehetném, mint autoreferáló akkor is, ha a gyermekreumatológiához soha, semmi közöm nem lett volna, de az a tény, hogy 1984-től majd 10 éven át a vezetésem alatt működő osztályon, a tanszéken volt a Balogh Zsolt által irányított gyermekreumatológiai részleg - még közelebb hoz e honlaphoz

Nos, a szóban forgó kötetnek viszont semmi köze a reumatológiához. Viszont - már vagy másfél évtizede passziómmá vált, a hivatásos művészettörténészek kenyeréből kicsit elenni. Vagyis sok művészeti cikkben és jó néhány kötetben olyan témák feldolgozásával jelentkeztem, amelyekhez országunkban amúgy senki nem nyúlt volna.

A címben említett kötet bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2014. szeptember 12-én volt. A keménykötésű, 80 oldalas kis monográfia, 19 egész oldalas reprodukcióval, 30 szövegközti reprodukcióval és 158 irodalmi jegyzettel ábrázolja Szegedi Szűts István művészeti pályafutását és emberi alkatát.

Már mint rajzolót is nagy tehetségnek könyvelték el, majd 1926-os budapesti kiállítása fényes jövőt sejtetett. Talán nem volt elég kitartó ezen a vonalon, mert nagy sikerű 1928-as angliai kiállítása ellenére nem futott be nagy karriert.

A feltárt kutatási adatok egyértelművé teszik, hogy az 1936-ban külföldre, nevezetesen Angliába szakadt művészt - alkotó élete során, a festés és a grafika területén erőteljesen foglalkoztatta a művészi kifejezés, majd elkapta a láz, mellyel többezres mennyiségű rajzot állított elő trükkfilmhez. A „Légi titánok” rajzfilmjében Ránki György remek zenéjére őrjítő mozgásokat művelnek bájos rovarok. Lehetséges, hogy mint trükkfilmrajzoló akár az európai Walt Disney lehetett volna, de ezen a vonalon sem tudott igazán kibontakozni.

A szigetországba történt emigrálása után, az 1959-ben bekövetkezett haláláig élt. Így tehát felnőttkori életének felét Magyarországon, a másik felét pedig az Egyesült Királyságban élte le. Elsősorban naplóbejegyzései tanúskodnak arról, hogy a gyermek-, és fiatalkori magyar élmények hatása egész életében uralkodtak a lelkében.

Rejtélyekkel teli életútja a magyar kultúra egy kicsiny szeletét jelenti, melyet hűségesen képviselt új hazájában is.

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Dr. Gömör Béla


Kulcsszavak

müvészettörténet, gyermekreuma

Kapcsolódó anyagok

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Kedves Kollégák!

Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész