TARTALOM

 VISSZA

 


Karácsonyvárás


Karácsonyvárás

| |
 

A Magyar Reumatológusok Egyesületének elnökeként szívből köszöntöm a hírlevél kedves olvasóit. Karácsonyra, évzárásra várva sokan áttekintik a mögöttük álló esztendőt és egyúttal terveket fogalmaznak meg a jövőre nézve. A hazában zajló politikai, gazdasági események nyilvánvalóan senkit sem hagynak érintetlenül, de vallom, hogy nekünk napsütésben és esőben, fényben és szürkeségben tennünk kell dolgunkat. 2013 ismét sikeresnek nevezhető év volt a reumatológia, és ezen belül a gyermekreumatológia területén. A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Az év végén továbbra is elmondhatjuk, hogy egyetlen olyan betegségfelismerési (diagnosztikus) eszköz, gyógyszer vagy más kezelési eljárás sem létezik, amihez a betegek Magyarországon ne juthatnának hozzá. Továbbra is finanszírozottak a képalkotók, a laboratóriumi vizsgálatok és a biológiai terápia is. Sőt, épp a gyermekkori arthritis területén jelentek meg új biológiai terápiás gyógyszerek és javallatok. Az ellátó hálózat, melynek részét képezik a gyermekreumatológiai központok is, elfogadható várakozással és kiváló szakmai színvonalon működnek. Egyelőre nincs korlátozás a betegutakban sem, tehát mindenki megtalálhatja a számára megfelelő helyet és orvost, amennyiben ennek szükségét látja. Senkinek nem kell külföldön kezeltetnie magát, legalábbis szakmai okokból biztosan nem. Az Egyesület mindent megtesz a színvonalas hazai kutatásért, a továbbképzésért. Ezért kutatási pályázatokkal ösztönzi, hogy a betegségeket jobban megismerjük, és országos reumatológiai és gyermek-reumatológiai kongresszusok garmadával segíti az orvosszakmai tudás szinten maradását. De ugyanilyen fontosak a betegszervezetek, egyesületek és klubok is, ahol aktív munka folyik. A kezelőorvos mellett a betegtársaktól, szülőtársaktól tanulhatnak igazán sokat, hogy minél sikeresebben küzdjenek meg a sajnálatos kórállapottal.

Mit hozhat az eljövendő esztendő? Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt a színvonalat megtartsuk, optimális esetben tovább növeljük. Új ismeretekre vadászunk a gyermekkori ízületi betegségek területén is. Várhatóan további kezelési módszerek is bevezetésre kerülhetnek. De mindenképpen fontos a jelenleg viszonylag kisméretű gyermekreumatológus kör bővítése, melyet további szakorvosok képzésével igyekszünk elérni. Fontos, hogy legalább az egyetemi centrumokban és a nagyobb kórházi osztályokon legyen szakember, akihez a betegek fordulni tudjanak, és ne kelljen sok esetben több száz kilométert utazni egy vizit vagy kezelés kedvéért.

Törekvéseink eléréséhez továbbra is reméljük az Önök támogatását. Ennek reményében kívánok Áldott Karácsonyt és sikerekkel, optimizmussal teli, Békés, Boldog Új Esztendőt Mindnyájuknak!

Prof. Dr. Szekanecz Zoltán
a Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöke


Kulcsszavak

Karácsony, köszöntő, gyermekreuma

Kapcsolódó anyagok

Kedves Olvasóink!

Kedves Olvasóink!

Tisztelt Kollégák!

Kedves Olvasóink!

Kedves Olvasóink!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Karácsonyvárás