TARTALOM

 VISSZA

 


European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa


European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

| |
 

Az EWRR több éve az egyik legszínvonalasabb európai kongresszus a reumatológia területén, mely elsősorban az alapkutatásban, és részben az alkalmazott klinikai kutatásban elért legújabb eredmények bemutatására ad lehetőséget minden évben. Nem véletlen, hogy a kongresszusi jelentkezés egyik alapfeltétele saját kutatási eredmények bemutatása rövid előadás vagy poszter formájában.

A kongresszus egy másik, ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések („study group sesions”), melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és Sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban.

Az ORFI Központi Laboratóriumának Immunológiai részlege az Autoantitest ülésen volt érdekelt, hiszen a munkacsoport egyik feladata az évente egy alkalommal megszervezett körkontroll lebonyolítása. A körvizsgálatnak 42 résztvevője van, a mi laboratóriumunk a magyarországi laboratóriumok közül a körkontroll egyedüli aktív szereplője már több éve. Sőt, az utóbbi három évben nemcsak mint résztvevők vagyunk jelen, hanem a minták biztosításában is aktív szerepet vállalunk, ezáltal is segítve a munkacsoport tevékenységét.

A munkacsoport ülése idén is az elvégzett vizsgálatok alapján kapott eredmények prezentációjával kezdődött, majd a hallottak alapján a résztvevőknek lehetősége volt a felmerülő kérdések megvitatására. A szervezők külön kiemelték, hogy idén különösen aktív volt a részvétel, hiszen mind a 42 laboratórium hiánytalanul beküldte a szükséges adatokat. Nagy öröm volt számunkra, hogy a mintaküldésben való aktív részvételünket pozitívumként értékelték.

Az ülés második részének témája az antitest-vizsgálatok standardizációs lehetőségeinek megvitatása volt, mely az utóbbi időkben egyre jobban foglalkoztatja a szakma képviselőit.

A munkacsoportok ülése után kezdődött a kongresszus tudományos programja. A körülbelül 250-300 résztvevőre korlátozott rendezvény idén is igen érdekes témákat érintett: Az immunmoduláció új perspektívái, Neuro-pszicho-immunológia, Az autoimmun betegségek nemi megoszlásának háttere, Scleroderma, Regeneratív medicina, Veleszületett immunrendszer, Gyulladásos reumatológiai betegségek biológiája. Minden egyes téma egy-egy elismert szakember referátumával kezdődött, melyet a témához kapcsolódó új kutatási eredmények prezentációja kísért 10 perces előadások formájában, néha élénk vitával tarkítva. Az előadások folyamatosan zajlottak, nem voltak párhuzamos szekciók, továbbá a poszterbemutatásokra is bőven szántak időt, lehetőséget biztosítva ezáltal a teljes programon való részvételre.

Magyarországról Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, Dr. Mócsai Attila, Prof. Dr. Sármay Gabriella és Dr. Nagy György, illetve munkacsoportjainak tagjai vettek részt a poszter szekcióban. A laboratóriumunk által összeállított anyag szintén ebben a szekcióban került bemutatásra. A kongresszus végén külön öröm volt számunkra, hogy a poszterbemutatás első díját Dr. Németh Tamás képviseletében Dr. Mócsai Attila munkacsoportja tudhatta magáénak.

Szintén jelentős szakmai sikernek tekinthető, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán és Dr. Nagy György szervezésével.


Budapest, 2014.03.25.


Kulcsszavak

gyermekreuma, kongresszus, Neuro-pszicho-immunológia, autoimmun,

Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa