TARTALOM

 VISSZA

 


Crohn-betegséget utánzó colontuberculosis: esetismertetés


Crohn-betegséget utánzó colontuberculosis: esetismertetés

| |
 

A szerzők 61 éves férfi betegük esetét ismertetik, aki 7 kg-os fogyás, gyengeség, hőemelkedés, hasi fájdalmak miatt fordult orvoshoz. Nem tudtak korábbi tbc-fertőzéséről. A kolonoszkópos lelet alapján malignus daganatra gondoltak, mivel a colon ascendensben daganatra emlékeztető laesiót találtak, a kolonoszkópot nem is tudták az elváltozás mögé vezetni. A szövettani vizsgálat krónikus gyulladásos eltéréseket mutatott, ezért Crohn-betegségre gondoltak és budesonidot és mesalamint adtak neki, állapota azonban nem javult.

A CT-vizsgálat az érintett bélszakasz környékén koncentrikus falmegvastagodást, lumenstenosis, a mesenteriumredők, a cseplesz és a mesenterium jelentős megvastagodását, kis nyirokcsomókat és kis mennyiségű, sűrű peritonealis folyadékot mutatott. Ez vetette fel a tbc lehetőségét. A tumormintát Ziehl–Nielssen szerint festették, és saválló pálcákat mutattak ki. Antibuerkulotikumok hatására a beteg állapota gyorsan javult, a diagnózis után hat hónappal panasz- és tünetmentes állapotban kapta tovább a tbc elleni gyógyszereit.

Az eset az izolált colontuberculosis atípusos manifesztációja volt. Ilyen esetekben különösen fontos a pontos diagnózis, mert ha tévesen szteroidkezelést kezdünk, az katasztrofális következményekkel járhat.

Eredeti közlemény: Constantinos Chatzicostas et al: Colonic tuberculosis mimicking Crohn's disease: case report, BMC Gastroenterology 2002, 2:10 doi:10.1186/1471-230X-2-10

Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu
2013. 02.18.


Kapcsolódó anyagok

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - három külföldi irányelv

Hematológiai betegek kezelése a COV-19 járvány idején

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Crohn-betegséget utánzó colontuberculosis: esetismertetés